Folk strømmet til Zimbabwes hovedstad for å støtte kravet om at president Robert Mugabe må gå av.

Mugabe avsatt av regjeringspartiet

Titusenvis av demonstranter i feststemning krevde lørdag at Zimbabwes 93 år gamle president Robert Mugabe må gå av umiddelbart. Søndag ble han avsatt som leder for regjeringspartiet ZANU-PF av sentralstyret. Tirsdag er det varslet riksrett.

Robert Mugabe er avsatt som leder for regjeringspartiet ZANU-PF i Zimbabwe. Partiet vil også frata ham presidentposten.  

Sentralstyret i ZANU-PF besluttet i et krisemøte søndag å erstatte den autoritære 93-åringen med Emmerson Mnangagwa, som fikk sparken av Mugabe som visepresident tidligere i uka, melder flere medier. Mnangagwe var inntil nylig en nær alliert av Mugabe.

Alle de ti provinslagene i ZANU-PF har stilt seg bak kravet om Mugabes avgang, og det samme hadde krigsveteranene og ungdomspartiet i ZANU-PF. Ungdomspartiets leder ble anholdt i militæret onsdag  da de grep makten i landet. Etter noen timer i varetekt skiftet han offentlig lojalitet fra Grace Mugabe til Mngangagwa.

Først kommende tirsdag samles parlamentet på nytt. Da vil det bli innledet riksrett mot Mugabe dersom han ikke har trukket seg som president i mellomtiden.

 

Folkefest mot Mugabe

Demonstrantene kom fra hele landet til Harare lørdag. Politiet, som nå har vendt Mugabe ryggen ga tillatelse til demonstrasjonen. Militære kjøretøyer var med i opptoget. Det ble tutet med bilhorn og det ble danset og sunget.

Det var onsdag at regjeringshæren i Zimbabwe grep makten og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, men de nekter for at det var snakk om et militærkupp. Mange av menneskene i protestmarsjen betrakter nå soldatene som helter. De stiller seg opp sammen med soldater eller ved siden av stridsvogner for å ta selfies. Også landets hvite innbyggere er med.

Lørdagens massemønstring kom i stand på initiativ fra landets krigsveteraner, som tidligere ble regnet som Mugabes fremste støttespillere.

Nå har de aldrende geriljakrigerne han i sin tid kjempet sammen med, vendt ham ryggen, og de har fått med seg de fleste andre lag av befolkningen.

­- Jeg går andre gym. Vi som er ungdom må ta tilbake landet vårt, gjenvinne stoltheten. Vi vil at landet skal igjen vokse. Jeg ser fram mot et stabilt land, uten pengemangel, sier Michelle (17) til Bistandsaktuelt. Hun reiste 300 kilometer sammen med foreldre for å delta i anti-Mugabe-markeringen.

- Vi er glad at vi får vårt land tilbake. I dag begynner vår glede, sier hennes far, Ernst Mudondo (67) som deltok i frigjøringskrigen mot det tidligere hvite mindretallsregimet.

23-årige Simbarashe Sakuona er velutdannet, men arbeidsløs:

- Jeg er her fordi jeg vil ha meg en jobb, og Mugabe klarte ikke å innfri. Vi var tidligere vitne til at soveromskupp der kona Grace Mugabe bestemte alt. Vi kan ikke ha Grace som leder.

Noen demonstranter bar plakater med Grace Mugabe og teksten «lederskap er ikke seksuelt overførbar».

En statsvitenskap-student Bistandsaktuelt har snakket med, mener at den regionale samarbeidsorganet SADC må ikke blande seg og heller la zimbabwere selv løse Mugabe-problemet.

- Mugabe og hans bøller må vekk. Vi har vært terrorisert lenge nok. Vi vil ha en overgangsregjering fram mot neste valg, sier Nigel Mukwena (24).

Noen ungdommer viste en plakat der det stod: «Zuma (Sør-Afrikas president red.anm)  vi er ikke dine slaver. Vennligst behold dine kone, og la oss beholde vårt  Zimbabwe.»

 

Avslutte jobben

Natt til lørdag kom det en jevn strøm av busser og lastebiler med demonstranter til Harare.

– Vi vil gjenopprette stoltheten vår, og lørdag er dagen vi kan avslutte jobben militæret har startet på, sa Chris Mutsvangwa, styreleder i foreningen for krigsveteraner i Zimbabwe.

Foreningen støtter i likhet med forsvarsledelsen tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, som ble avskjediget av presidenten tirsdag.

– Det er rene julestemningen, sa en av demonstrantene, Fred Mubay, som mener innbyggerne i Zimbabwe har lidd lenge nok.

 

Ødela økonomien

Arven etter president Robert Mugabe er høy arbeidsledighet og fattigdom. Nå håper zimbabwere at en ny politisk æra står på trappene.

Arbeidsledigheten i Zimbabwe er over 90 prosent, ifølge fagforeninger i landet, og Verdensbanken anslår at 72 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Ifølge FN er den gjennomsnittlige levealderen 59 år, og 1,3 millioner voksne og barn har hiv.

– Bedrifter i Zimbabwe vil puste forsiktig lettet ut dersom Mugabe går av. Etter nesten to tiår med råtten økonomi finnes det nå i det minste en mulighet for et nytt lederskap med en mer rasjonell tilnærming, sier analytiker i Verisk Maplecroft Charles Laurie.

Han understreker at uansett hvem som tar over, vil de arve en rekke problemer etter Mugabe.

Siste nytt

Publisert: 18.11.2017 12:21:53 Sist oppdatert: 18.11.2017 12:21:53