Fredrik Naumann/Felix Features  FNA, Norad
Norges utenriksminister Børge Brende er bekymret over konsekvensene når USA vil kutte støtten til internasjonale helseorganisasjoner. Under president Obama har USA brukt rundt 600 millioner dollar i året på internasjonal bistand til familieplanlegging og programmer for reproduktiv helse.

Brende vil drøfte milliardkutt i familieplanlegging

Utenriksminister Børge Brende vil drøfte situasjonen med andre giverland etter at Donald Trump har utstedt en ordre som i praksis hindrer amerikansk finansiering av familieplanlegging. Bortfallet av støtte kan innebære milliardkutt for slike tiltak i utviklingsland. Nederland ønsker et nytt fond for å motvirke bortfallet.

Det var mandag denne uka at USAs nye president Donald Trump utstedte en presidentordre om at landet vil stanse støtten til alle organisasjoner som informerer om abort i forbindelse med familieplanlegging.

Under president Obama har USA brukt rundt 600 millioner dollar i året på internasjonal bistand til familieplanlegging og programmer for reproduktiv helse. Det anslås at 27 millioner kvinner og par har fått tilgang til prevensjon som følge av dette, og at dette har hindret en rekke uønskede aborter. 

Vil ha snarlige diskusjoner

– Vi tar til etterretning at USA gjeninnfører den såkalte munnkurvregelen (Global Gag Rule). I samråd med likesinnede land vil vi snarlig diskutere hvordan vi i fellesskap kan møte den nye situasjonen som er oppstått som følge av gjeninnføringen av denne regelen, sier utenriksminister Børge Brende til Bistandsaktuelt.

Den nye presidenten gjeninnfører et forbud som hans forgjenger Barack Obama opphevet i 2009. Trumps presidentordre gjør det heretter straffbart å yte bistand til internasjonale grupper som enten utfører aborter, sprer informasjon om abort, eller gir veiledning. Ordren tar ikke hensyn til om abortveiledning bare er en liten del av organisasjonens arbeidsoppgaver.

I praksis vil det gå ut over organisasjoner som arbeider for kvinners reproduktive helse i utviklingland, herunder familieplanlegging og prevensjon. Det vil kunne ramme FNs befolkningsprogram (UNFPA) spesielt hardt. 

300 000 kvinner dør hvert år

Utenriksminister Børge Brende har tidligere frontet viktigheten av støtte til kvinners seksuelle og reproduktive helse i flere taler. Han påpeker at det hvert år dør 300 000 kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel, hele 99 prosent av dødsfallene skjer i utviklingsland.

– De fleste kunne vært unngått. Utenriksdepartementet har som oppfølging av våre egen strategi for kvinner og likestilling som ble lansert i fjor lagt opp til å øke støtten til arbeidet for trygge og lovlige aborter, sier Brende til Bistandsaktuelt.

Han understreker at støtten til reproduktiv helse som prevensjon, familieplanlegging og trygge fødsler vil bli videreført på et høyt nivå i 2017.

Vi støtter og samarbeider tett med frivillige organisasjoner, FNs globale satsing "Hver kvinne og hvert barn", og FNs befolkningsfond, sier Brende.

Nytt fond?

Som et svar på Trump-administrasjonens bistandskutt har den nederlandske regjeringen nå planer om å etablere et internasjonal fond for å finansiere familieplanlegging og abort i utviklingsland. Målet er å kompensere for bortfall av den amerikanske støtten.

–  Å forby abort fører ikke til færre aborter. Det fører bare til mer uansvarlige inngrep og flere mødre som dør, sier den nederlandske handels og utviklingsminister Lilianne Ploumen.

Hun mener at Trumps avgjørelse risikerer å undergrave den framgangen for kvinnehelse som verden har opplevd de seneste årene.

Trump-ordre vil innebære voldsomme kutt

Trumps presidentordre vil innebære voldsomme kutt i støtten til flere internasjonale organisasjoner som Norge støtter. Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde ba i et intervju med Bistandsaktuelt i går Norge om å trappe opp støtten til kvinners seksuelle og reproduktive helse - stikk i strid med den holdningen USAs nye president nå har lagt seg på. 

Blant de internasjonale organisasjonene som Norge støtter er International Planned Parenthood Federation (IPPF) og FNs befolkningsfond (UNFPA). IPPF opplyser at organisasjonen nå vil miste 860 millioner kroner, som er det organisasjonen i dag får fra amerikanske myndigheter til arbeidet sitt.

Fra og med september av vil dette ramme IPPFs arbeid i en rekke land. Malawi er ett eksempel. Her vil IPPFs innsats blant sex-arbeidere rammes, så vel som arbeidet til 11 klinikker organisasjonen driver i distriktene, opplyser Tor-Hugne Olsen som er daglig leder i Sex & Politikk.

Ronald Reagan begynte 

Det som kalles «The Global Gag Rule» – "munnkurv-regelen" – ble først lansert av president Ronald Reagan under en befolkningskonferanse i Mexico i 1984. Under denne konferansen allierte USA seg med Vatikanet, Iran, Libya, Syria og Sudan.

The global gag rule forbyr offentlig amerikansk støtte til helseorganisasjoner i utlandet som omtaler abort som en del av veiledning rundt familieplanlegging. Regelen kommer i tillegg til Helms-tillegget fra 1973 som forbyr bruk av amerikanske offentlige midler til å finansiere abortinngrep.

Den omstridte regelen har siden den gang hatt et omskiftelig juridisk liv. Den har blitt innført av republikanske administrasjoner, men opphevet av demokratiske, senest av Obama i 2009.

 

I samråd med likesinnede land vil vi snarlig diskutere hvordan vi i fellesskap kan møte den nye situasjonen.

Norges utenriksminister Børge Brende

Siste nytt

Publisert: 25.01.2017 09:22:07 Sist oppdatert: 25.01.2017 09:22:07