Demonstrasjon i forkant av valget 2017 Luanda.
I juni marsjerte flere tusen angolanere gjennom hovedstaden Luandas gater med krav om demokrati og et rettferdig valg. Mye tyder nå på at deres bønner ikke er blitt hørt. Etter at valgresultatet ble kunngjort 24. august har det kommet anklager om uregelmessigheter og valgfusk fra flere hold.

Anklager om valgfusk i Angola

Valgresultatet i Angola er ren fantasi, mener opposisjonen i landet etter at regjeringspartiet MPLA nok en gang er utpekt som soleklar valgvinner. Flere medlemmer av den nasjonale valgkommisjonen er også opprørte.

En talsmann for Angolas valgkommisjon (CNE) opplyste torsdag at det sittende regjeringspartiet MPLA fikk i overkant av 64 prosent av stemmene i valget onsdag. 

– Disse valgresultatene er falske. De er rett og slett funnet opp, sier lederen for opposisjonspartiet PRS (Partido de Renovação Social), Benedito Daniel.

Lederen for det største opposisjonspartiet, UNITA, sier de vil benytte ”alle lovlige midler” for å få valgresultatet erklært ugyldig. 


Ikke godkjent av valgkommisjonen

Kunngjøringen har ikke bare satt sinnene i kok hos opposisjonspartiene. Flere av medlemmene i valgkommisjonen sier at også de ble overrasket da valgresultatet ble kunngjort.

”Valgresultatet ble lest opp fra et dokument vi ikke har hatt muligheten til å lese, analysere og ratifisere med våre signaturer. Prosessen har ikke vært transparent,” sa en av kommisjonens medlemmer under en pressekonferanse torsdag kveld.

I motsetning til tidligere valg, presenterte CNE denne gang ingen valgprognoser. CNEs talskvinne Júlia Ferreira leste kun resultatet opp fra et enkelt ark, og hun ville ikke svare på kritiske spørsmål fra journalister. En spurte blant annet: "Leste du bare opp det du ble diktert til å lese?..."

Valgkommisjonen består av 17 medlemmer. Ni av medlemmene tilhører det sittende regjeringspartiet. Det er mindretallet i kommisjonen som protesterer mot valgprosessen og manglende åpenhet. Flere sier de ikke aner hvor dokumentet med valgresultatet kom fra eller hvem som har skrevet det.

”Denne prosessen har ikke fulgt våre nasjonale valglover og prosedyrer. Vi kan ikke stille oss bak dette dokumentet og det valgresultatet som er presentert,” sa en annen av kommisjonens medlemmer under gårsdagens pressekonferanse.


Redde for å miste makten

Opposisjonen offentliggjorde i forkant av valget en meningsmåling som viste at regjeringspartiet kun hadde et ørlite forsprang på UNITA. I hovedstaden Luanda lå begge partiene an til å få rundt 42 prosent av stemmene, ifølge denne.

Den nevnte meningsmålingen kan være noe av grunnen til at MPLA ble redde for å miste makten, ifølge den angolske antikorrupsjonsorganisasjonen Maka. Organisasjonen legger på sin hjemmeside fram en rekke indisier på at valgresultatet er manipulert.

På sosiale medier i Angola er det nå høy temperatur og det spres oppfordringer om protestdemonstrasjoner. UNITA avviser at partiet står bak disse oppfordringene.

– Angolanerne stemte på fredelig vis. La oss også konfrontere valgkommisjonen på fredelig vis, så de kan forklare hvordan de kom fram til disse resultatene. Ingen bør ty til vold og ordensforstyrrelser, slik at MPLA får et påskudd for å tviholde på makten, sier UNITAs representant José Pedro Katchiungo.


–  Norge bør reagere

Fellesrådet for Afrika er også kritisk til gjennomføringen av valget i Angola, og mener dette setter Norges forhold til påtroppende president Joao Lourenço på prøve.

– Hvordan skal Lourenço kunne skape et troverdig bilde av at MPLA etter dos Santos vil være reformvennlig? Utenriksminister Børge Brende bør gå ut mot det udemokratiske valget i Angola, hvis han skal opprettholde sin troverdighet på menneskerettighetsfeltet, sier Johan N. Hermstad som er daglig leder i Fellesrådet for Afrika.

Angola regnes som Norges viktigste økonomiske partner i Afrika, som følge av Statoils omfattende engasjementer innenfor oljeutvinning. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angola

* 24,4 millioner innbyggere. Hovedstad: Luanda.

* Frigjort fra portugisisk kolonistyre 11. november 1975

* President José Eduardo dos Santos har hatt makten siden 1979.

* Frigjøringen ble etterfulgt av en blodig borgerkrig mellom MPLA (dos Santos) og UNITA (Jonas Savimbi) som varte til 2002. Krigen tok minst 1,5 millioner liv.

* Er Afrikas nest største oljeprodusent. Siden 2002 er bruttonasjonalprodukt (BNP) mer enn tidoblet fra 12 milliarder til 187 milliarder dollar (2016). Om lag 95 prosent av eksportinntektene kommer fra olje.

* Er Norges største økonomiske samarbeidspartner i Afrika. 20 store norske selskaper er etablert i Angola, deriblant Statoil, Aker Solutions, FMC Kongsberg og Odfjell Drilling.  Statoil betaler mer enn 30 milliarder kroner årlig i skatt til Angola.

* De siste årene har den økonomiske veksten stagnert på grunn av fallet i oljeprisen. 

* Er rangert som nr. 149 på FNs liste over menneskelig utvikling (HDI). Nærmere 70 prosent lever på under to dollar dagen. 

* Ligger på 163. plass av 174 på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

Publisert: 25.08.2017 13:47:24 Sist oppdatert: 25.08.2017 13:47:25