På folkemunne i Luanda kalles hun «Prinsessen». Det er ingen ærebetegnelse i det oljerike landet der flertallet av befolkningen er svært fattig. Selv om hun stadig bedyrer at hun er en selvstendig forretningskvinne som har kommet seg fram gjennom hardt arbeid, er ikke angolanere overbevist.
Finanstidsskriftet Forbes mener Isabel dos Santos har en formue på 3,4 milliarder dollar. Bladets granskning av hennes ulike firmaer viser at faren har overført eierskap i en rekke selskaper til henne, eller gitt hennes ulike selskaper del i lukrative avtaler. De fleste av selskapene er registrert i skatteparadiser og er dermed stengt for innsyn.
Isabel dos Santos ble født i Aserbejdsjan i 1973 der faren Jose Eduardo dos Santos var student. Moren var en russisk sjakkdronning og hans medstudent. Hun er presidentens eldste datter, fra det første av hans tre ekteskap.
Forretningskvinne
Faren sluttet seg til frigjøringskampen like før Angola fikk sin uavhengighet i 1975. Fire år senere flyttet familien inn i det rosa presidentpalasset i Luanda. Som 24-åring startet Isabel sin første business – restauranten Miami Beach på stranden i Luanda. Bryllupet hennes med den kongolesiske rikmannssønnen Sindika Dokolo skal ha kostet 32 millioner kroner, ifølge The Guardian.
Isabel dos Santos eier blant annet 25 prosent av Unitel, Angolas største mobilselskap, 42 prosent av banken Banco BIC, seks prosent av det portugisiske selskapet Galp Energia og andeler i flere andre portugisiske selskaper.
Det vakte stor oppsikt i fjor da presidenten utnevnte datteren til landets fremste styrejobb i statsoljeselskapet. Isabel dos Santos overtok et Sonangol med store gjeldsproblemer, 22 000 ansatte og en rekke dyre prosjekter på beddingen. Og en fallende oljepris. Presidenten sa ved utnevnelsen at han ville ha «økt effektivitet og inntjening».
En av Isabel dos Santos største kritikere er Rafael Marques de Morais, som driver nettsiden Maka Angola. Han har flere ganger sittet fengslet og er blitt siktet for en rekke lovbrudd etter å ha avslørt elitens misbruk av penger fra diamantgruvene og oljeindustrien.
Angolas oljeinntekter har vært avgjørende for eliten i Angola. Det internasjonale pengefondet (IMF) rapporterte for noen år siden at bare mellom 2007 og 2010 forsvant 32 milliarder dollar fra statskassen.
Sonangol er nå nesten bankerott. Derfor skal Isabel dos Santos i mai ha bedt finansministeren om en redningspakke på 3 milliarder dollar, men ble avvist, ifølge Maka Angola.
Nylig avslørte nettstedet ogsåat selskaper knyttet til dos Santos har fått deleierskap i vannkraftprosjekter finansiert av Kina.
I de få medieintervjuene Isabel dos Santos har gitt avviser hun at hennes forretningene hennes kan kobles til kretsen rundt faren. Men en pågående korrupsjonssak i Portugal viser at presidentdatterens bank-investeringer i Portugal er tett sammenvevd med selskaper knyttet til generaler i presidentens stab og visepresident (og tidligere Sonangol-sjef) Manuel Vicente. Medlemmer av Europaparlamentet har bedt om en granskning av anskaffelsene hennes av en rekke aksjeposter i Portugal.
Flere barn
Presidenten satser ikke utelukkende på datteren til å ivareta familiens interesser. Sønnen hans José Filomeno dos Santos, kjent som Zenú, er leder for landets oljefond. Han og en annen søster sitter også i regjeringpartiet MPLAs sentralstyre.
I august er det president- og parlamentsvalg i Angola. President Jose dos Santos trekker seg tilbake etter 37 år ved makten, og vil trolig bli erstattet av MPLAs nåværende forsvarsminister, Joao Lourenco. Dos Santos forblir partileder. Partiet foreslår en lov for å hindre framtidige rettssaker mot dos Santos og visepresidenten for eventuelle lovbrudd som kan ha skjedd mens de satt ved makten.