– Folk er redd for å kritisere regjeringen eller dårlig styresett, sier Higino Filimone, spesialrådgiver i Mosambiks kristne råd (CCM).
I slutten av mai ble en kjent akademiker og kommentator, Jose Jaime Macuana, tvunget inn i en bil, kjørt til et avsidesliggende sted, kastet ut av bilen, skutt fire ganger i beina og så forlatt. Han ligger nå på sykehus. Professoren hadde nettopp deltatt i et debattprogram på den private fjernsynskanalen STV der han kritiserte det regjerende Frelimo-partiet.
For over et år siden ble den franske akademikeren Gilles Cistac, som stilte spørsmål ved Frelimos tolkning av grunnloven, drept på åpen gate. En statsadvokat opptatt av statlig korrupsjon er også blitt drept.
– Mange mennesker knytter disse drapene og angrepet på Macuana til regjeringspartiet. Noen tåler ikke kritikk. Det er ille at vi begynner å bli som Angola der folk ikke kan fremme kritiske ideer. Kirken mener det er et grovt brudd på ytringsfriheten, sier Filimone i CCM – en samarbeidspartner for Kirkens Nødhjelp i Mosambik.
Filimone sier at folk føler seg stadig mer overvåket av etterretningstjenesten i landet. Hver gang det er varslet eller mistanke om demonstrasjoner i hovedstaden Maputo er sikkerhetsstyrkene utkommandert i full styrke og tungt bevæpnet.
– Klimaet i landet er temmelig ille for tiden. Det er store politiske spenninger, sier han.
Gamle konflikter
Motsetningene i landet har økt jevnt etter at det ble gjort store gassfunn utenfor nordkysten av Mosambik for tre-fire år siden. Opposisjonspartiet Renamo, under ledelse av Afonso Dlakama, ønsket at landets økonomisk vekst også skulle komme opposisjonen og deres tilhengere til gode. Renamo krevde også at mer makt skulle flyttes til provinsene der partiet står sterkt. De truet med å bruke vold.
I 16 år fram til 1990 kjempet Renamo og Frelimo en bitter borgerkrig, der Renamo ble støttet av det tidligere raseskilleregimet i Sør-Afrika. Frelimo sier at det var en «destabiliseringskrig», mens Renamo sier at de «kjempet for demokrati».
– Mer enn 20 år etter våpenhvilen trodde vi at landet var fredelig. Men problemet er at fredsavtalen ikke førte til at Renamo ble inkludert økonomisk og sosialt i samfunnet. Mange av deres soldater får fortsatt ikke krigspensjonen. For å få jobb i offentlig sektor må du oftest være Frelimo-medlem. Mer inkludering er avgjørende for å få til vedvarende fred, sier Filimone.
De siste årene har det vært en lavintensitets-konflikt mellom regjeringshæren og Renamo-soldater i sentrale strøk av landet. Renamo har utført angrep mot lastebiler på hovedveien nord-sør. Regjeringshæren har svart med å angripe landsbyer de mistenker for å støtte opposisjon. Som følge av dette har 15 000 mosambikere igjen flyktet til nabolandet Malawi.
Noen observatører tror at regjeringen og Frelimo er delt mellom de som ønsker dialog og forhandlinger med Renamo og veteraner fra frigjøringskrigen som vil knuse Dlakama militært. President Filipe Nyusi tilhører trolig de moderate, men opplever å bli overkjørt av sentrale folk i sikkerhetsapparatet.
Massegraver
Lokalbefolkningen i den sentrale Sofala-provinsen forteller om store massegraver. Noen rapporter spekulerer at det er unge rekrutter fra regjeringshæren som er blitt drept av Renamos kampherdede veteraner. Myndighetene har forsøkt å hindre opplysninger fra å komme ut. Samtidig anklager menneskerettighetsgrupper staten for å ha henrettet 83 personer i det sentrale Mosambik, der Renamo står sterkt.
Massiv gjeld
Den politiske krisen og økende volden kommer samtidig med at det ble avslørt at regjeringen hadde hemmeligholdt en gjeld på 1,4 milliarder dollar. Pengene gikk til selskaper knyttet til sikkerhetstjenestene og Frelimo-topper, men det er skattebetalerne som må betale regningen. Avsløringene har ført til at givere har stanset utbetaling av budsjettstøtte til landet. Denne gjelden kommer i tillegg til et lån på 850 millioner dollar knyttet til det nystartede tunfiskselskap EMATUM, men der det også ble kjøpt inn hurtigbåter til forsvaret. Disse båtene er ubrukelige og flere nå ligger på land. Selskapet Proindicus står sentralt i hele gjeldsmysteriet. Det er eid av sikkerhetstjenestene og knyttes til generaler og ledere i Frelimo-partiet og til tidligere president Armando Guebuza.
Det var professor Macuanes kommentarer om disse avtalene som trolig førte til at han ble kidnappet og skutt.
Gjeldskrisen har svekket landets valuta og ført til en kraftig stigning i matvarepriser. Staten sliter med å betale lønn til statsansatte. Misnøyen i landet øker.
Mosambiks utenriksminister avlyste nylig et intervju med Bistandsaktuelt, da han var i Norge, der han skulle kommenterer både konflikten med Renamo og gjeldsskandalen.