Vil gjøre det enklere å få penger tilbake

I mars i år inngikk Nigeria en avtale med Sveits om å få tilbake 2,5 milliarder kroner som familien til landets tidligere leder, general Sani Abacha, hadde plassert i banker i landet.

Avtalen er en del av et omfattende arbeid med å hente inn penger som Abacha skal ha stjålet og syltet ned i banker i vestlige land som USA, Storbritannia, Liechtenstein og Sveits.

Høynivåpanelet ledet av Thabo Mbeki peker i sin rapport på flere lyspunkter i arbeidet med å innkreve store pengesummer som har strømmet ut av afrikanske land på ulovlig vis. Blant annet har USAs justisdepartement satt i gang et eget Kleptocracy Recovery Asset Initiative som har oppsporet og frosset store pengesummer som stammer fra samme Abacha.

Samtidig vil høynivåpanelet gjøre det enklere for myndigheter i afrikanske land å få pengene sine tilbake. Panelet mener at det fortsatt legges kjelker i veien for dette arbeidet, og at afrikanske land hindres av manglende åpenhet i vestlige banker. Spesielt urettferdig er det at penger som er frosset i påvente av endelige rettsavgjørelser blir stående i de samme bankene som tok imot dem i første omgang.

«Vi mener at verdier som er frosset ikke skal stå i banker som har vært delaktig i å ta imot dem,» skriver panelet.

Rapporten tar til orde for at disse pengene i stedet må overføres til Den afrikanske utviklingsbanken.

Publisert: 27.04.2016 14:47:00 Sist oppdatert: 28.04.2016 08:27:30