Redd Barna melder at 2,8 millioner syriske barn har måttet slutte på skolen. 2,1 millioner av disse lever fortsatt inne i Syria, mens 700 000 bor i nabolandene.
– Til tross for alle våre forsøk på å gi barn skolegang, må vi erkjenne at vi har mislykkes. Vi har ikke klart å gi grunnutdanning til en hel generasjon barn. Vi tåler ikke at det skjer med en generasjon til. Ikke bare fordi det er deres rett, men fordi det er våre barn og vår framtid det gjelder, kommenterer Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna. Hun deltar også på konferansen i London.
Når deler av verdens maktelite er samlet i London i dag, har de som mål om å “samle inn” 70 milliarder kroner. Det vil si: giverlandene gir pengeløfter, for deretter på sikt å betale ut pengene.
Jordans statsoverhode, Kong Abdullah, oppsummerte sitt lands situasjon ved å si at smertegrensen er nådd. Både helsesystemer, utdanningssystemer og annen infrastruktur knaker i sammenføyingene på grunn av de over 700 000 flyktningene som har kommet over grensen. Landet klarer ikke bære byrden alene.
Må tenke langsiktig
Statsminister Erna Solberg har lagt stor vekt på utdanning når hun snakker om de enorme behovene i Syria og nærområdene. I selve Syria har mer enn 4000 skoler blitt utsatt for angrep i løpet av krigen, ifølge Syria Relief Network..
– Vi må ha en plan for Syrias fremtid. Vi må hjelpe med å gjenoppbygge sykehus, skoler og essensiell infrastruktur. Vi må rydde landminer og andre eksplosiver for å gjøre byer og landsbyer trygge. Og vi må investere i mennesker. Det er disse som skal gjenoppbygge landet når konflikten er over, sa Solberg under sin tale på giverkonferansen.
Hun vektla særlig behovet for å gi beskyttelse og utdanning for syriske barn og ungdommer, spesielt jenter og unge kvinner.
Norge ga omlag 250 millioner kroner til utdanning og beskyttelse av barn og unge i Syria og regionen i 2015. Regjeringen vil øke dette til 350 millioner kroner i 2016. Mange organisasjoner uttrykker glede over både størrelsen på bidraget og den særlige satsingen på utdanning.
Dette er hva Redd Barna mener er viktige tiltak for å lykkes med utdanningsløftet for Syria:
- Giverland må forplikte seg til minst 12 milliarder kroner årlig for å sikre at alle barn og unge som er rammet av konflikten går på skole i løpet av 2016/2017.
- Givere og myndigheter i de aktuelle landene må jobbe sammen for å øke tilgang til kvalitetsutdanning for barn. Utdanningen, både den formelle og den uformelle, må sikres beskyttelse, være inkluderende og sikre virkelige læringsresultater. Det må også investeres i videreutdanning for unge.
- Beskytte elever, lærere og skoler. Alle som har innflytelse over væpnede styrker og grupper i Syria må jobbe for at angrep på skoler, elever og lærere må stanse øyeblikkelig, det samme gjelder militær bruk av infrastruktur.
Norge vil lære syriske barn å lese - via mobil
Norges satsing på utdanning i den humanitære krisen er allerede i gang, på en utradisjonell måte. 15 millioner kroner skal brukes på å få utviklet en spill-app for syriske flyktningbarn. Dette skjer gjennom en internasjonal innovasjonskonkurranse. Målet er å lære alle barna å lese – også de som ikke går eller kan gå på skolen.
– Vi ønsker å nå de syriske barna som står uten skoletilbud med et utradisjonelt alternativ til leseboka, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.
Spillet skal være et læringssupplement til formell utdanning og inngår i regjeringens globale utdanningssatsing. Siden mange av barna har opplevd traumatiske hendelser, er det et mål at spillet også kan bidra til å bedre deres psykososiale tilstand.