Da klima- og skogprogrammet REDD+ kom til Tanzania i 2009, var målet å redusere avskoging og bremse effektene av klimaendringene. Norge har bidratt med penger, men få andre givere har sluttet seg til programmet. Privatnæringsliv har ikke latt seg engasjere. Bidrag fra landets myndigheter har også være bregrenset, viser ny rapport.
REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) er et FN-støttet klimaprogram som går ut på at utviklede land gir økonomisk støtte til fattige land for å beskytte deres skoger.
I rapporten REDDX (REDD eXpenditures), som ble publisert i mars av organisasjonen Forest Trend, kommer det frem at finansiering av REDD+-programmet i Tanzania begynte å stagnerte allerede i 2010.
Ifølge rapporten er konsekvensen av dette at alle ni pilotprosjektene til REDD+ i Tanzania har stoppet opp, blant annet viktige skogkonserveringsaktiviteter og planleggingsprosjekter for arealbruk. Det står i rapporten at ”mangel på ny giverfinansiering er alvorlig for REDD+-programmets bærekraftighet i Tanzania”.
Da REDD+ kom til Tanzania, var Norge den desidert største giveren. Norge forpliktet seg til å betale 80,2 millioner dollar, som utgjør 85,5 prosent av den totale finansieringen av REDD+ i Tanzania.
Brian Schaap i REDDX uttaler i rapporten: ”Finansieringen fra Norge kickstartet Tanzanias REDD+-prosess i 2009, men fremgangen har nå stoppet opp.”
Begrense skadevirkningene
Den norske ambassaden i Tanzania støtter Norges rolle i REDD+. De mener at flere av prosjektene allerede har begynt å begrense skadevirkningene som er gjort på Tanzanias skoger.
I store deler av Tanzania bruker fattige husholdninger skogen som inntektskilde. Trær kuttes ned på grunn av den økende etterspørselen etter trekull og tømmer. Dette medfører at 420.000 hektar regnskog går tapt hvert år, ifølge The Food and Agriculture Organization’s rapport om verdens skoger i 2012.
Så langt har et av de norskfinansierte REDD+-prosjektene lært opp 50.000 personer i bærekraftig skogsdrift, mens et annet prosjekt har lagt planer for bruken av 82754 hektar jord, ifølge REDDX. Programmet har også bidratt til å etablere permanent karbonmåling av syv typer trær og redusere karbonutslipp fra avskoging.
Store investeringer
Berit Tveite, rådgiver for miljø og klimaendringer ved den norske ambassaden i Dar es Salaam forteller at flere av prosjektene som fikk norsk støtte er ferdigstilt. To prosjekter pågår fortsatt, mens en tredje er under drøftelse.
Norge har til hensikt å oppfylle løftene som ble gitt 2009, og vil støtte resten av prosjektene til de ferdige.
– Hensikten med den nåværende støtten er å gjøre det mulig for Tanzania å delta i resultatbaserte finansieringsordninger for REDD+, sier Tveite. Hun sier videre at det ikke er noen konkrete planer om ny finansiering til REDD+ fra Norge.
- Framtiden for REDD+ i Tanzania er en nasjonal avgjørelse, sier Tveite.
Ifølge REDDX-rapporten har Tanzanias regjering samtaler med Verdensbanken for å sikre anslagsvis 3,5 millioner dollar, som skal brukes til å konsolidere landets REDD+-innsats og sikre at det gode arbeidet så langt ikke er nytteløst.
– Hvis ikke giverne fortsetter å støtte skogkonservering i landet, vil de gode resultatene være forgjeves, sier Schaap i REDDX.