Stiller krav til avskogingsfrie varer

Mange private selskaper har forpliktet seg til å handle avskogingsfritt. Stortinget ønsker at staten skal gjøre det samme ved offentlige innkjøp.

I en innstilling fra Stortingets energi- og miljøkomité til regjeringens handlingsplan om naturmangfold foreslås det at staten skal forplikte seg til å handle avskogingsfritt.

Dét kaller Regnskogfondet en seier:
 
– De siste årene har en rekke selskaper forpliktet seg til å stanse kjøp av varer som fører til ødeleggelse av regnskogen. Det er bra at staten nå kommer etter, og stiller samme krav til offentlige innkjøp, sier organisasjonens Nils Hermann Ranum i en uttalelse.

I innstillingen heter det at «komitéen mener det er viktig at (...) den offentlige innkjøpers ansvar for at tilvirkingen av varen eller tjenesten ikke går ut over naturmangfoldet, og at det stilles krav til at offentlige innkjøp ikke skal bidra til avskoging av regnskog.»
 
Regnskogfondet har i mange år arbeidet for å stanse salget av varer som fører til avskoging: Palmeolje, soya, papir og møbler.
 
– Staten er en stor kunde, og det er derfor svært viktig at de nå stiller strenge krav. Dette tvinger bedrifter som vil levere varer til det offentlige til å unngå at varene de selger bidrar til avskoging, sier Ranum.

Roser regnskogsatsing

Energi- og miljøkomitéen på Stortinget viser også til at norsk bistand bidrar til ivaretakelse av naturmangfoldet på en rekke måter og at det er et mål at Norge skal være et ledende land innen miljørettet utviklingssamarbeid. Komitéen peker spesielt på at klima- og skoginitiativet har vært et viktig bidrag for å sikre et naturmangfold.

Derfor ber partiene på stortinget om at Utenriksdepartementet redegjør for dette arbeidet i den årlige budsjettproposisjonen.
 
Fra Regnskogfondet pekes det også på at stortinget ber regjeringen om å sikre at Norges Bank tar tilstrekkelig hensyn til bevaring av naturmangfold i sine investeringer gjennom Oljefondet (Statens pensjonsfond utland).

Oljefondet har i dag en klimastrategi der det stilles krav til å unngå ødeleggelse av regnskog, men fondet har ingen egen politikk for å ta hensyn til naturmangfold.
 
– Oljefondet stiller gode og strenge krav til at selskapene de investerer i ikke skal bidra til avskoging, og en utvidelse av dette til å gjelde bevaring av alt naturmangfold er helt på sin plass, sier Ranum.

Siste nytt

Publisert: 20.05.2016 21:29:02 Sist oppdatert: 20.05.2016 21:29:02