Ivan Marquez, Humberto de la Calle, Bruno Rodriguez
FARCs hovedforhandler Ivan Marquez (midt på bildet) og Colombias hovedforhandler Humberto de la Calle gratulerer hverandre med ny fredsavtale. Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez smilende til venstre. Signeringen av avtalen foregikk i Havanna.

Nytt håp om fred i Colombia

Colombias nye fredsavtale har gode odds for å bli vedtatt, mener ekspert. Men folket får trolig ikke si sitt denne gangen.

Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen kunngjorde natt til søndag at de har kommet fram til en ny fredsavtale. Den forrige ble avvist med knapp margin i en folkeavstemning, få dager før president Juan Manuel Santos ble tildelt Nobels fredspris for innsatsen.

Partene gjenopptok forhandlingene i slutten av oktober. I den nye avtalen mener de å ha lyttet til mye av kritikken mot det forkastede fredsforslaget.

– Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse lørdag.

Ber om støtte

Ingen representanter for verken regjeringen eller FARC har gitt noen signaler om hvorvidt de planlegger å legge avtalen fram for en ny folkeavstemning. I stedet ventes det at den nye fredsavtalen sendes til nasjonalforsamlingen for godkjenning, melder BBC.

Det regner også sosiolog og Colombia-kjenner Anders Rudqvist med at blir løsningen. Og i nasjonalforsamlingen har ja-siden flertall, påpeker han.

– Jeg tror at dette kommer til å gå gjennom, og det er en fordel at man får med flere grupper på laget, sier Rudqvist til det svenske nyhetsbyrået TT.

Vanskelig gjennomføring

Implementeringen av avtalen og gjennomføringen av reformene den legger opp til, blir langt mer utfordrende.

– Dessverre har opposisjonen veldig stor politisk og økonomisk makt, sier han.

President Juan Manuel Santos sa under et besøk i Storbritannia nylig at han har fullmakt til å implementere avtalen. Tidligere president Alvaro Uribe, som ledet motstanden mot den opprinnelige avtalen, har bedt om at hans leir og ofrene for konflikten får litt tid til å sette seg inn i den nye avtalen før den trer i kraft.

Langvarig prosess

FARC og regjeringen har forhandlet i flere år for å komme fram til en avtale som skal gjøre slutt på over et halvt århundre med væpnet konflikt i landet. Over 220.000 mennesker er drept i borgerkrigen, og seks millioner er drevet på flukt.

– Vi ber hele Colombia og det internasjonale samfunnet støtte opp om avtalen og en rask implementering så vi kan legge krigens tragedie bak oss, sier partene i kunngjøringen natt til søndag.

Brende er glad

Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for forhandlingene som så ut til å ha blitt kronet med seier tidligere i høst, før prosessen fikk et skudd for baugen i folkeavstemningen.

– Jeg er glad for at partene har kommet fram til en ny fredsavtale basert på innspillene som har kommet i den nasjonale dialogen, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en kommentar til den nye avtalen.

– Avtalen representerer en ny mulighet for Colombia til å avslutte flere tiår med konflikt. Det er viktig at det internasjonale samfunnet støtter opp om gjennomføringen, legger han til.

Siste nytt

Publisert: 14.11.2016 10:59:18 Sist oppdatert: 14.11.2016 10:59:18