– Etableringen av en norsk ambassade i Bamako vil styrke vårt bilaterale forhold til Mali og bidra til en tettere dialog om de sikkerhetspolitiske utfordringene landet og den bredere Sahel-regionen står overfor, sier utenriksminister Børge Brende.
Mali ble et såkalt fokusland i 2014 og Norge har gradvis økt bistanden til det vestafrikanske landet. I 2015 var norsk bistand til Mali runt 140 millioner kroner. Norge har særlig økt innsatsen for stabilisering og konfliktløsning i Sahel. Det fleste eksperter mener at utviklingen i Mali kan få betydning for utviklingen i hele det urolige Sahel-området.
- Norges innsats i Mali er en del av vår satsing på sårbare stater og bekjempelse av voldelig ekstremisme. Bidrag til fred og stabilitet i Sahel-området vil være viktig for å skape vekst og utvikling og for å demme opp for fremtidig høy migrasjon fra regionen, sier utenriksminister Brende.
Norge har i dag om lag 70 kvinner og menn i Mali som en del av FN-styrken MINUSMA – det største norske FN-bidraget på flere år. Norge bidrar også med et Hercules transportfly.
Norge har gitt bistand til Mali siden tørkekatastrofene på 1980-tallet.
Mali har de siste årene vært urolig og islamistiske grupperinger har stått bak flere terrorangrep de siste årene. Konflikten har vært kraftigst nord i landet der både tuareg-opprørere og islamister har angrepet regjeringssoldater og FN-soldater.
Uroen har medført at norske diplomateres besøk til Mali, også til hovedstaden Bamako, har vært underlagt strenge sikkerhetsrestriksjoner.
Utenriksminister Børge Brende besøkte Mali i mars i år. Han varslet da at Mali, som fokusland, ville få flere norske bistandskroner i årene som kommer.
– Det innebærer større bevilgninger, i denne omgang til helse og utdanning, sa Børge Brende til NRK under besøket i Mali.