Åpning av nytt Norfund-kontor i Mosambik.
Norsk næringsliv risikererer omdømmetap om de investerer i utviklingsland. Norfund-direktør Kjell Roland (t.v.) frykter at nødvendige investeringer vil falle bort. Bildet viser åpning av nytt Norfund-kontor i Mosambik i 2012, foretatt av landets handelsminister Armando Inroga (midten) og tidligere bistandsminister Heikki Holmås.

Norfund-sjef om korrupsjon: – Vi må tåle feil

Næringslivet blir stadig reddere for å kobles til korrupsjon i utviklingsland. Hensynet til eget omdømme gjør at investeringer i fattige land trekkes tilbake. Det svekker arbeidet mot fattigdom, mener Norfund-sjef Kjell Roland.

Politikere og media har gitt krass omtale av norske selskaper som Telenor og Yara etter avsløringer av korrupsjon i utviklingsland. DnB opplevde tilsvarende kritikk i forbindelse med «Panama Papers»-lekkasjene.

– Når slike feil oppstår er kritikken av næringslivet veldig sterk. Skal man investere i de fattigste land i verden, så må vi akseptere at det skjer feil, sier direktør Kjell Roland i det statlige investeringsselskapet Norfund til Bistandsaktuelt.

Han trekker en parallell til dopingsaken mot skiesset Therese Johaug, og mener at det er en fare for å utvikle et klima der det å gjøre feil ikke blir tolerert.

Svekker investeringer i fattige land

Norfund er norske myndigheters viktigste kanal for å bidra til økte investeringer i fattige land. Roland understreker at man må etablere systemer og gjøre det man kan for å unngå korrupsjon. Samtidig advarer han om at den massive kritikken av feilskjær i næringslivet kan føre til at nødvendige investeringer styres unna utviklingsland. Resultatet kan bli lavere økonomisk vekst og færre jobber.

FN vedtok i fjor nye utviklingsmål, blant annet å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. For å nå det målet kreves omfattende private investeringer i utviklingsland. Ikke minst har verdenssamfunnet pekt på at utenlandske investeringer kan spille en stor rolle.

I et leserinnlegg i Bistandsaktuelt i dag advarer Roland mot at fallhøyden for næringslivet gjøres stadig større. I innlegget vises det til flere navngitte selskaper, blant dem den delvis statseide gjødselprodusenten Yara.

– Et selskap som Yara er nå dømt for korrupsjon i tre land. Er det ikke rimelig at detaljene rundt dette blir kraftig ettergått i både media og av politikere?

– Absolutt, sier Roland.

Samtidig håper han at Yara fortsatt kommer til å investere i Afrika.

Han understreker at korrupsjon skal behandles i rettsapparatet, og at det er viktig å ikke lage et klima der næringslivets sperrer mot å investere i utviklingsland blir enda høyere enn i dag.

Mener at næringslivet straffes strengere enn bistand

Norfund-sjefen mener at vi i dag opererer med to sett av måter å reagere på når det gjelder korrupsjon i fattige land: Kritikken mot næringslivet er sterkere enn kritikken av bistanden som gis av norske myndigheter til land der korrupsjon er utbredt i statsforvaltningen.

«Det gis for eksempel omfattende støtte til palestinske selvstyremyndigheter og regjeringen i Sør-Sudan på tross av at man her vet at det er betydelige «lekkasjer». (…) Tilsvarende mistanker om en mulig partner for Norfund i en investering ville automatisk og uten unntak gjort investeringen uaktuell», skriver Roland i leserinnlegget.

Utviklingen er ikke særnorsk. Internasjonalt har det kommet sterkere reguleringer på finanssektoren som har gjort det mer risikabelt for internasjonale storbanker å være til stede i utviklingsland. Dette svekker næringslivet i blant annet afrikanske land, gjennom dårligere tilgang på kapital.

Norfund annonserte tidligere i år at selskapet vil investere i en rekke afrikanske banker for å kompensere for at den nederlandske storbanken Rabobank selger seg ned.

Vanskeligere å få med partnere

Roland sier at han er i dialog med norsk næringsliv og er bekymret for at frykten for omdømmetap fører til redusert investeringslyst. Han vil ikke gi konkrete opplysninger om hvilke selskaper dette gjelder.

– Det som er helt sikkert er at det er blitt vanskeligere for oss å få med oss norske bedrifter i fattige land, sier han.

I et leserinnlegg i Bistandsaktuelt går leder Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender kraftig til rette med Rolands kommentarer. Les innlegget her.

 

Artikkelen er oppdatert 21. 10. 2016 med henvisning til leserinnlegg fra Arild Hermstad.

Siste nytt

Publisert: 17.10.2016 16:12:56 Sist oppdatert: 17.10.2016 16:12:56