Mer enn halvparten av avskogingen i tropiske land skjer på grunn av produksjon av fire råvarer – soya, palmeolje, papir og storfekjøtt. Dette ifølge en ny rapport fra Klima- og miljødepartementet som utgis i dag. Tap av skog står for omlag 11 prosent av menneskeskapte utslipp av klimagasser.
Samtidig har det skjedd en rekke positive endringer i global råvareproduksjon i tropiske områder det siste året. Selskaper i bransjer som bidrar til avskoging frykter å tape penger på å komme i skammekroken.
- Les også: Stiller krav til avskogingsfrie varer
Norske myndigheter mener at det har skjedd et stemningsskifte, og setter nå sin lit til at globale selskaper kan bli viktige allierte i arbeidet med å bevare regnskogen.
«Det er ikke mange år siden innsatsen for å beskytte verdens regnskoger ble oppfattet som «anti-utvikling». Nå ser vi en raskt voksende forståelse for at det motsatte er tilfelle: God forvaltning av skogene bidrar til sosial og økonomisk utvikling,» skriver klima- og miljøminister Vidar Helgesen i rapporten.
Store endringer i palmeoljesektoren
I neste uke arrangerer Norge den internasjonale konferansen Oslo REDD Exchange, som samler eksperter på skogvern fra hele verden. (REDD er en forkortelse for Reducing emissions from deforestation and forest degradation in developing countries, eller på norsk reduserte utslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland.)
Styrking av næringslivets innsats mot avskoging er blant temaene på dagsordenen. Den globale kampanjen mot palmeolje har vist at forbrukere har stor makt. Det har presset fram store endringer, og de fleste av de store internasjonale selskapene som handler med palmeolje har nå forpliktet seg til å ikke bidra til reduksjon av regnskog.
«Man anslår at størstedelen av internasjonal handel med palmeolje i dag er underlagt krav om avskogingsfri produksjon», heter det i Klima- og miljødepartements rapport.
Lignende initiativer er på vei i andre globale råvaresektorer. I Brasil har soyaprodusentene lenge erklært at de ikke skal kjøpe soya produsert i Amazonas. Denne forpliktelsen ble nylig videreført. Norsk kraftfôrbransje, som er en stor importør fra Brasil, forpliktet seg på sin side i fjor til å kun bruke såkalt avskogingsfri soya.
Norge støtter tiltak for næringslivet
Internasjonale selskaper innen mange ulike bransjer har sluttet seg til New York-erklæringen fra 2014. Denne erklæringen har som mål å stoppe avskoging fullstendig innen 2030.
Utfordringen er blant annet å spore råvarer gjennom lange produksjonskjeder som kan starte hos småbønder og gå via lokale oppkjøpere, internasjonale tradere og multinasjonale merkevareprodusenter før de til slutt når fram til forbrukerne.
I desember i fjor delte tidligere klima- og miljøminister Tine Sundtoft ut 1,5 milliarder bistandskroner til ikke-statlige aktører som arbeider for å bevare regnskog. Pengene skal brukes de neste fem årene. Arbeid med å få globale markeder til å fungere for og ikke mot regnskogen var et av de strategiske områdene som var blinket ut.
Norge har allerede støttet en rekke prosjekter i land som Brasil, Indonesia og Colombia som skal bidra til å gjøre nasjonalt næringsliv og multinasjonale selskaper til aktive partnere i arbeidet mot avskoging. Norsk støtte har også gått til prosjekter som skal gjøre det mulig for småbønder å møte de nye miljøkravene.