:rel:d:bm:GF20000099030
Dyster rekord: Antallet tvangsfordrevne på verdensbasis økte drastisk i fjor. Ifølge UNHCR var rundt 60 millioner på flukt i det 2015 ble til 2016. Rundt én million av disse tok seg til Europa, som disse, som krysset grensa mellom Makedonia og Serbia igår. I en ny rapport slakter Leger Uten Grenser europeiske lederes håndtering av flyktningkrisen. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix

Slakter europeisk flyktningpolitikk

Europas møte med flyktningkrisen beskrives som en «katastrofal svikt» i fersk rapport. – Politiske ledere må erkjenne at deres valg har en menneskelig pris, sier Lindis Hurum.

I rapporten «Obstacle Course to Europe» fordømmer Leger Uten Grenser (MSF) europeisk flyktningpolitikk og kaller den «EUs katastrofale svikt».

Organisasjonen mener europeiske lederes politiske valg har tvunget en rekke organisasjoner til å trappe opp innsatsen for mennesker som ankommer Europa.

Gjennom medisinske data og pasienters vitnemål hevder den ferske rapporten å vise hvordan Europa har feilet i møte med en overveldende strøm av flyktninger fra krig og konflikt det siste året.

Sviktet

– Europeiske regjeringer har ikke bare sviktet i håndteringen av krisen, men deres fokus på avskrekkingstiltak og deres kaotiske respons på de humanitære behovene til flyktningene har faktisk forverret leveforholdene for tusener av sårbare menn, kvinner og barn, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum, som selv har ledet arbeidet på en av Leger Uten Grensers redningsbåter i Middelhavet.

– I forlengelsen av det å ta vare på disse menneskene, gjelder dette også norske myndigheter. Norge kan ikke fraskrive seg ansvar selv om vi ikke har yttergrense mot de største flyktningrutene, sier Hurum til Bistandsaktuelt.

Hun påpeker at europeiske stater gjennom hele fjoråret drev en politikk som skulle beskytte grensene mot sårbare mennesker.

– Norge kunne og burde vært en motstemme i denne diskusjonen, men det har ikke norske myndigheter vært. I stedet fokuserer også Norge hovedsakelig på hvordan vi skal hindre at flyktninger ankommer, og er i svært liten grad opptatt av å hjelpe flyktninger i en svært prekær situasjon.

Og det er oppsiktsvekkende, mener Hurum:

– All den tid svært få av de som er på flukt har klart å komme seg til en norsk grensestasjon. Det er tross alt de færreste av de over én million menneskene som har flyktet til Europa som har kommet til Norge.

Hindringer

Rapporten «Obstacle Course to Europe» tar for seg de humanitære konsekvensene av Europas handlinger og viser hvordan landenes stengte dører tvang en rekke humanitære organisasjoner til å trappe opp sin innsats på det europeiske kontinent.

Aldri før har så mange hjelpearbeidere jobbet for Leger Uten Grenser i Europa, og organisasjonen beskriver i sin rapport det den mener er hindringer europeiske myndigheter har lagt i veien for over en million mennesker på flukt:

  • Voldsbruk ved havs- og landegrenser
  • Piggtrådgjerder
  • Grusomme mottaksforhold
  • Fortløpende endringer i administrasjons- og registreringsprosedyrer
  • Manglende tilretteleggelse for et alternativ til en livsfarlig sjøreise

Gjennom 100 000 medisinske og psykologiske konsultasjoner har Leger Uten Grenser dannet seg et dramatisk bilde av konsekvensene disse hindringene har på menneskers fysiske og mentale helse.

Må ta ansvar

– Ingen avskrekkingstiltak vil hindre folk på flukt fra krig og konflikt i å søke en bedre fremtid for seg selv og sine familier. Folk vil fortsette å risikere livet. I 2016 må Europas ledere erkjenne at deres valg har en menneskelig pris. De må ta ansvar og lære av sine feil, sier Hurum til Bistandsaktuelt.

Nødhjelpskoordinatoren ber nå om trygge reiseveier til Europa og at europeiske myndigheter slutter å leke med folks liv og verdighet.

– Denne krisen er langt fra over, og hjelpen er fullstendig utilstrekkelig. Vi håper at det i dette nye året ikke lenger vil være nødvendig å beskytte disse menneskene mot europeisk politikk.

Norge kunne og burde være en motstemme i den europeiske flyktningdiskusjonen

Lindis Hurum, Leger uten grenser
Gjennom 100 000 medisinske og psykologiske konsultasjoner har Leger Uten Grenser dannet seg et dramatisk bilde av konsekvensene av europeisk politikk i møte med flyktningkrisen. Flere hundre tusen mennesker la i fjor ut på den farefulle ferden over Middelhavet, som de i denne gummibåten som ankom den greske øya Lesbos i desember. Foto: Santi Palacios / AP / NTB Scanpix

Siste nytt

Publisert: 19.01.2016 14:06:35 Sist oppdatert: 19.01.2016 14:06:35