Ellen Johnson-Sirleaf vil ikke pensjonere seg fra kvinnekampen
Afrikas første valgte kvinnelige president går av om ti måneder. Kampen for økt kvinnelig deltakelse i det politiske liv vil hun likevel føre videre.
Ebola-epidemiens etterdønninger i Liberia
To kriser slo inn samtidig: Ebola-epidemien og det globale fallet i råvarepriser. Det slo beina under de langsomme forbedringene Liberia hadde opplevd i årene etter borgerkrigen.
Ebola epidemiens etterdønninger ryster fortsatt Liberia. Under epidemien ble alt av næringsliv stengt. Utenlandske firmaer og organisasjoner trakk sine internasjonale ansatte ut av landet. Flyselskaper sluttet å fly til landet, og skip måtte gjøre vendereis fordi forsikringsselskapene mente det var for risikabelt å gå til havn i Monrovia eller Buchanen.
Dette skjedde samtidig med at råvareprisene på verdensmarkedet kollapset. Den økonomiske veksten har stoppet helt opp.
– Myndighetenes mulighet til å håndtere disse krisene er begrenset. Vi glemmer ofte at landet var på bar bakke etter borgerkrigen. Og det var heller ikke særlig mye av Liberias innland som var blitt utviklet før krigene tok til i 1990, sier Storbritannias ambassadør i Liberia, David Belgrove.
Liberia har ikke registrert et eneste nytt ebola-tilfelle siden slutten av april. Landet var den som var verst rammet av ebola. Viruset livet av 11.300 mennesker i Vest-Afrika, 4.800 av dem befant seg i Liberia.
Regjeringen til president Ellen Johnson-Sirleaf går inn i et valgår i 2017 med budsjettkutt. Landets allerede beskjedne statsbudsjett er blitt kuttet med 70 millioner dollar til 556 millioner dollar. Det betyr at store oppgraderinger innen helse og utdanning lar vente på seg.
– Mange av helsearbeiderne som kjempet modig for å redde liv under ebala-krisen jobber i dag under forhold der lite har endret seg: upålitelig vanntilførsel, elendige doer og forbrenningsanlegg som ikke virker, sier Kate Norgrove i en ny rapport fra organisasjonen WaterAid.
Liberia har vært svært avhengig av eksport av gull, gummi og jernmalm.
– Det kan hevdes at president Ellen Johnson-Sirleafs først periode var for fokusert på å skaffe giverstøtte og på storkonsesjonene. Det ble ikke gjort nok for å lokke til seg flere private investorer og sørge for at landet hadde flere økonomiske bein å stå på, sier Belgrove.
Flere kilder påpeker samtidig at landet har begrenset oversikt over hvor mye jernmalm eller gull som faktisk blir eksportert fra landet – ettersom forvaltningen i landet er såpass svak som den er.
Storbritannia og EU mener Liberia har behov både for mer infrastruktur som strøm og veier, men at også statlige institusjoner må styrkes.
– Det er viktig at Liberia ikke blir glemt av det internasjonale samfunnet. De framskritt som er gjort, må forsterkes. Landet er fortsatt sårbar. Vi må hjelpe avvende landet fra bistandsavhengighet og hjelpe Liberia generere egne inntekter, sier ambassadør David Belgrove.