Horizontal
Sør-Sudan ble utnevnt til verdens mest sårbare stat i 2014 og 2015, og står i fare for å få denne tvilsomme æren igjen. FN estimerer at totalt 6,1 millioner, av en befolkning på rundt 11,5 million, har behov for nødhjelp i 2016.

– Den humanitære situasjonen i Sør-Sudan er verre enn noensinne

På tross av fredsavtalen som ble signert i fjor: Sør-Sudan er i ferd med å bli en glemt krise, advarer utenlandssjef Kathrine Raadim i Norsk Folkehjelp.

Ifølge FN er hver tredje sørsudaner i alvorlig fare for å sulte og hver femte har måttet flykte siden starten på konflikten i desember 2013. En konflikt som har fordrevet millioner og bidratt til økonomisk krise. I tillegg er store deler av landet rammet av tørke. Dette forverrer situasjonen ytterligere og har gjort at områder som tidligere forsynte resten av landet med mat nå også trenger nødhjelp. FN estimerer at totalt 6,1 millioner, av en befolkning på rundt 11,5 million, har behov for nødhjelp i 2016.

– Det sørsudanske folket har et desperat behov for mer hjelp og større oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Sør-Sudan ble utnevnt til verdens mest sårbare stat i både 2014 og 2015, og står i fare for å få denne tvilsomme æren igjen. Dessverre ser det ut til at hjelpen som kommer ikke er tilstrekkelig. I verste fall kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, forteller Kathrine Raadim på telefon fra London.

Bekymret

Utenlandsjefen i Norsk Folkehjelp har vært i den britiske hovedstaden for å delta på den norsk-initierte Syria-konferansen. Hun sier det norske bidraget til den verste humanitære krisen siden andre verdenskrig er enormt viktig. Men er samtidig bekymret for syrernes lidelser skal totalt overskygge andre kriser.

Raadim mener den viktigste årsaken til at det enda ikke er erklært hungersnød i Sør-Sudan er dårlig datagrunnlag. På grunn av sikkerhetssituasjonen og begrenset tilgang til flere områder er det vanskelig å få gode tall. Det samme gjelder tall på hvor mange som har mistet livet i den blodige borgerkrigen. International Crisis Group estimerer at mellom 50 000 og 100 000 mennesker er drept siden desember 2013.

– Snart et halvt år etter at fredsavtalen ble signert er det uroligheter over hele landet. Krigen mellom de to stridene partene har roet seg noe, men samtidig ser vi en myriade av sammenvevde lokale konflikter som har spredt seg til områder som tidligere var relativt fredelige. Dersom vi ikke får tilstrekkelig med nødhjelp fram til befolkningen kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, sier Raadim.

Langsiktig støtte

At landet som nylig feiret uavhengighet så raskt har glidd tilbake til konflikt har gjort mange oppgitt og til tider motløse. Samtidig er det tydelig at problemene stikker dypere enn uansvarlige ledere, mener Raadim.

– Sør-Sudan lider under at det har vært krig nesten sammenhengende så lenge dagens befolkning har vært i live. Landet trenger nødhjelp, men også støtte til å bygge et samfunn som ikke baserer seg på makt gjennom våpen og hvor ungdom lærer å skrive, ikke skyte, sier Raadim. Hun peker på en verdenssituasjon hvor det humanitære systemet skal takle enorme utfordringer og flere store kriser samtidig:

– Sør-Sudan i fare for å havne i skyggen. At det er krise i Sør-Sudan er dessverre ingen nyhet, men vi kan ikke gi opp en befolkning som har lidd mer enn de fleste bare fordi de har lidd før, sier Raadim.

Publisert: 04.02.2016 13:56:37 Sist oppdatert: 04.02.2016 13:56:37