Granskere fra et FN-organ mistenker nordmannen Hassan Khaire (47) for korrupsjon. Det kommer frem i et brev som er lekket via flere internasjonale medier.
FN-organet som er oppnevnt direkte fra FNs sikkerhetsråd, startet undersøkelser av Khaire i fjor vår, som en del av en bredere korrupsjonsetterforskning av selskapet Soma Oil & Gas. Det kommer frem i dokumentet Buzzfeed har publisert.
Hassan Khaire er i dag Afrika-direktør for det London-baserte oljeselskapet, som er deleid av russiske interesser, ifølge BBC.
Overfor Dagbladet, som først omtalte dokumentet i Norge, benekter Khaire anklagene på det sterkeste.
– Alt er ren løgn, basert på rykter og skremselspropaganda. Dette er det mest tullete jeg har vært med på, sier nordmannen til avisa.
Brev til FN-ambassadør
I det lekkede dokumentet, et brev stilet til Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen, ber Somalia and Eritrea Monitoring Group (SEMG) norske myndigheter om tilgang til Khaires skatteopplysninger fra 2013, en oversikt over hvilke banker Khaire har konto i, kontoopplysninger, samt en oversikt over kredittkortene han har brukt fra 2013 og fram til i dag.
Utenriksdepartementet bekrefter overfor Bistandsaktuelt at FN-delegasjonen i New York har mottatt brevet.
– Brevet inneholder en rekke påstander og antakelser. Utenriksdepartementet har ingen informasjon som tyder på at det er noe hold i disse påstandene, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i UD til Bistandsaktuelt.
Han peker på at britisk økokrim er ansvarlig for granskingen av korrupsjonspåstandene mot Soma Oil & Gas.
– Saken er ikke konkludert. Vi kan derfor ikke kommentere dette nærmere.
– Er det aktuelt for norske myndigheter å utlevere Khaires skatteopplysninger og bank-informasjon til Somalia & Eritrea Monitoring Group?
– Det vil vi eventuelt ta stilling til dersom det kommer en rettsanmodning, sier Bjåstad.
– Misforstått oljesektoren
Bakgrunnen for henvendelsen er at SEMG i juni 2015 delte bekymringer om bestikkelser av offentlige tjenestemenn i Somalia med britenes svar på økokrim, Serious Fraud Office (SFO). SFO åpnet etterforskning mot selskapet måneden etter.
Soma Oil & Gas etterforskes blant annet for å ha betalt tilleggslønninger til ansatte i «petroleumsdepartementet», under påstått dekke av kapasitetsbygging. Dette skjedde samtidig som selskapet fremforhandlet avtale om oljeleting utenfor den somaliske kyst, og er del av bakgrunnen for mistankene om korrupsjon.
Oljeselskapet skrev i et brev til FNs sikkerhetsråd i august i fjor at de avviste alle påstander om korrupsjon. Soma Oil & Gas mener FN-gruppen har misforstått både hvordan oljesektoren i Somalia fungerer og selve kapasitetsbyggingsavtalen de hadde med somaliske myndigheter. FN-gruppen mener på sin side at Somalia ikke bør sette i gang med oljevirksomhet før en rekke juridiske problemer er avklart.
I det lekkede brevet fra februar i år heter det at SEMG sendte et tilsvarende brev til Norges FN-delegasjon allerede i mai 2015. FN-organet påstår at dette brevet aldri ble besvart av norske myndigheter, men dette avvises nå av UD som sier til Bistandsaktuelt at brevet ble besvart i slutten av mai i fjor.
Tilbakeviste FN-påstander
Bistandsaktuelt har spurt UD om hvordan norske myndigheter vurderer det arbeidet FNs Somalia & Eritrea Monitoring Group utfører?
– Det kan vi ikke kommentere, svarer kommunikasjonsrådgiver Bjåstad.
Men Norge har tidligere skrevet at de «beklager påstander» framsatt av FNs overvåkingsgruppe for Somalia og Eritrea. I 2013 kom Norge i klammeri med SEMG. Den gang mente Norge at en rapport gruppen hadde overlevert Sikkerhetsrådet farte med «konspiratoriske påstander» om at norsk bistand til Somalia var et dekke for å fremme kommersielle interesser for norske oljeselskaper.
UD avviste dette som «ubegrunnet og usant».
Utgangspunktet var en strid mellom Somalia og Kenya om grensen mellom de to landenes kontinentalsokkel. Norske myndigheter skal ifølge en pressemelding fra UD ha advart både Statoil og DNO International om risikoen ved å begynne med leteboring i den omstridte blokken i grenseområdet til havs.
– Kontakt med ekstremister?
FN-gruppen er ifølge det lekkede dokumentet også opptatt av Khaires tidligere arbeid i Somalia for Flyktninghjelpen, og hevder nordmannen kan ha bånd til terrorgruppa al-Shabaab. Dette avvises kontant av Khaire, som i flere år har vært en profilert leder i Flyktninghjelpen. Han mener beskyldningene er en konspirasjon mot ham fra SEMG, og sier til Dagbladet at han er skremt over hvordan FN-organet opererer.
I det lekkede dokumentet går det fram at SEMG har drevet undersøkelser mot ham i ett år, og at de blant annet har fått tak i nordmannens elektroniske kontaktliste.
– Jeg har over 1500 mobilnummer og har jobbet i Somalia siden 2006. Har gjort jeg noe kriminelt ved å ha et nummer? Jeg har drevet med humanitært arbeid i mange år, men kan forsikre om at jeg aldri hatt relasjon til terrorister på noen måte, sier Khaire til Dagbladet.
Beryktet krigsherre
SEMG har også sett på Khaires rolle da fire av Flyktninghjelpens ansatte ble kidnappet i flyktningleiren Dadaab i 2012. Oslo tingrett har slått fast at organisasjonen handlinger forut for kidnappingen var «grovt uaktsomt». Khaire var en sentral aktør i sikkerhetsvurderingene som ble gjort.
FN-granskerne skal ifølge Dagbladet ha sendt en epost til Khaire om saken. I eposten spørres Khaire ut om sin kobling til navngitte ekstremister.
«Tilleggsspørsmål vil uten tvil bli stilt om hvorvidt din rolle i kidnappingshendelsen i juni 2012, strekker seg utover den enkle uaktsomhet slått fast av norsk domstol», skriver FN-granskeren i mailen.
Den vellykkede redningsaksjonen for å frigjøre de fire gislene ble ledet av en kjent og delvis beryktet lokal krigsherre i Somalia med al-Shabaab-fortid, general eller sheik Ahmed Mohamed Islaan - også kalt «Madobe».
Han kommanderte Ras Kamboni-militsen, som utførte redningsaksjonen.
Khaire, som så vidt unnslapp å bli kidnappet, hadde kontakten med generalen under hele operasjonen. Det kom frem under rettsaken i Oslo i november.
General «Madobe» skal på dét tidspunktet vært alliert av fredsstyrkene til Den afrikanske union som kjemper mot al-Shabaab i Somalia.
– Gjorde en viktig jobb
Flyktninghjelpen sier til Bistandsaktuelt at Hassan Khaire gjorde en viktig og god jobb som regionaldirektør for Flyktninghjelpen på Afrikas Horn.
– Flyktninghjelpen ønsker å understreke at organisasjonen ikke kjenner til noe bevismateriale som understøtter påstandene om at Hassan Khaire har hatt noe med kidnappingssaken i Dadaab i 2012 å gjøre. Det er sentralt å minne om at Khaire selv var en del av bilkortesjen som ble angrepet. Vi mener det er svært alvorlig at det i mediene blir fremsatt udokumenterte påstander på denne måten, sier leder for medieseksjonen i Flyktninghjelpen, Tuva Rånes Bogsnes.
Organisasjonen tar nå kontakt med FN for å få svar på om de har bevis som understøtter disse påstandene eller om de har opplysninger som Flyktninghjelpen burde ha fått tilgang til.
– Så langt har vi ikke blitt kontaktet av FN, noe vi synes er underlig dersom de innehar bevis som understøtter disse svært alvorlige anklagene mot en tidligere ansatt, sier Rånes Bogsnes.
Ingen kommentar
Bistandsaktuelt har vært i kontakt med koordinator i Somalia and Eritrea Monitoring Group Christopher Trajber. Han vil ikke kommentere noe av innholdet i det lekkede dokumentet:
Ikke de konkrete anklagene mot Flyktninghjelpens tidligere regionaldirektør Hassan Khaire. Ikke Soma Oil & Gas påståtte korrupsjon. Trajber uttrykker frustrasjon over at dokumentet ble lekket.
– Vi er ikke fornøyd med at dokumentet ble lekket. Men jeg kan ikke kommentere noe fra en pågående etterforskning. Det du spør om er en pågående etterforskning, og ifølge vårt mandat kan vi da ikke kommentere den, sier Trajber til Bistandsaktuelt.
Det har ikke lyktes Bistandsaktuelt å få en kommentar fra Hassan Khaire.
SENERE OPPDATERING: VG skriver at FN ikke fant grunnlag for korrupsjonsanklagene.