Barn vaksineres mot polio i Juba, Sør-Sudan.
Barn vaksineres mot polio i et område under FN-beskyttelse i Juba, Sør-Sudan.

Kjøper halvparten av vaksiner i utviklingsland

Livsviktige vaksiner blir billigere takket være økt konkurranse fra utviklingsland. Vaksinealliansen Gavi henter nå mer enn halvparten av vaksinene fra India og andre nye produsentland.

Den globale vaksinealliansen Gavi ble etablert i 2000 med en målsetting om å sikre livsviktige vaksiner til barn i de aller fattigste landene. Norge er en av de store bidragsyterne.

– Modellen har vært ganske så suksessfull. Vi har vaksinert mer enn en halv milliard barn og forhindret mer enn sju millioner dødsfall, sier Gavi-direktør Seth Berkley.

I forrige uke var han i Oslo, der utenriksminister Børge Brende skrev under på en forpliktelse om at Norge skal øke støtten til Gavi til 6,3 milliarder kroner for femårsperioden 2016-2020. Gavis mål er å nå ytterligere 300 millioner barn i de aller fattigste landene i denne perioden.

Norge har siden starten vært en av de største bidragsyterne til Gavi, ved siden av land som USA og Storbritannia, den veldedige stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, samt organisasjoner som Unicef, Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon WHO. Utviklingslandene som får vaksiner til subsidiert pris betaler en andel av utgiftene selv, og er dermed også med på spleiselaget.

Økt konkurranse i vaksinemarkedet

Vaksine er ikke bare gaver, men også butikk. Tall fra WHO sier at det globale vaksinemarkedet i 2013 utgjorde om lag 150 milliarder kroner i årlig omsetning. En håndfull legemiddelselskaper som britiske GlaxoSmithKline, franske Sanofi Pasteur og amerikanske Pfizer dominerer en stor del av markedet.

De siste åra har imidlertid produsenter i land som India, Brasil, Indonesia og Kina blitt i stand til å levere etter internasjonale krav. En stor del av vaksinene Unicef kjøper inn i samarbeid med Gavi er nå produsert i et utviklingsland.

– Vi har latt nye produsenter komme inn. Dette har hatt en dramatisk effekt. Godt over 50 prosent av vaksinene produseres nå i utviklingsland, sier Berkley.

Han legger til at antallet leverandører globalt har økt til 16.

Gavi har hatt en bevisst strategi om å få flere produsenter på banen. Langsiktige kontrakter og troverdig finansiering har bidratt til dette. Størst av de nye produsentlandene er India, som i 2014 sto for 60 prosent av alle Gavi-subsidierte vaksiner målt etter volum og 30 prosent målt etter verdi.

– Strenge krav til kvalitet

Berkley viser til pentavalent-vaksinen, som er fem vaksiner i én. Den beskytter mot en rekke sykdommer som kikhoste og difteri samt bakterien Haemophilus influenzae som kan gi hjernehinnebetennelse og luftveisinfeksjoner hos barn. Da Gavi startet opp fantes det bare én WHO-godkjent produsent av vaksinen.

I dag er det sju produsenter med en samlet kapasitet på over 400 millioner doser årlig. Disse befinner seg i Sør-Korea, Indonesia, India og Belgia.

– Alle vaksineprodusentene må følge svært strenge internasjonale krav, forsikrer Berkley.

Han viser til økt leveringssikkerhet som et viktig resultat av at det nå finnes flere produsenter i markedet.

Prisene har også gått ned. I 2014 kostet fullvaksinering av et barn med pentavalentvaksine, samt vaksine mot pneumokokker og rotavirus (diaré) under 140 kroner, sammenlignet med en prislapp på 210 kroner fire år tidligere.

På de nyeste og mest kompliserte vaksinene, som bare vestlige selskaper kan tilby, er det fortsatt lite konkurranse. Leverandørene har et flerprissystem som gjør at prisene ofte er betydelig lavere i utviklingsland enn i hjemmemarkedet. Likevel er de nye vaksinene mye dyrere enn de tradisjonelle.

Én av de nye vaksinene er HPV-vaksinen, som antas å kunne forhindre en stor del av tilfellene av livmorhalskreft. I Norge har vaksinen vært gitt til jenter i sjuende klasse på barneskolen siden 2009.

Vaksine-optimist

Gavi begynte å støtte vaksineringsprogrammer med HPV-vaksinen i 2013 og hadde ved utgangen av 2015 demonstrasjonsprogram i 25 land. Globalt dør en kvart million kvinner hvert år som følge av kreft i livmorhalsen. En stor del av dødsfallene skjer i utviklingsland.

– Det er nå like mange som dør av livmorhalskreft som antall mødre som dør under barsel, sier Berkley.

Han ser ingen grunn til at vaksinen skal være forbeholdt rike land. Det finnes flere typer HPV-vaksiner med ulik virkningsgrad. Gavi-direktøren vil at jenter i utviklingsland skal få de aller mest omfattende vaksinene, på linje med de som gis i Europa og USA.

Gavi-direktøren er sterk optimist på vegne av både HPV-vaksinen og andre vaksiner og er overbevist om at utviklingen går i riktig retning:

– For tjue år siden hadde vi ikke hørt om vaksiner mot kreft overhodet, påpeker han.

Berkley avviser kritikk om at Gavi og andre internasjonale initiativer gjennom sterkt fokus på én del av helsevesenets tilbud kan trekke bort ressurser fra andre formål og dermed svekke helheten i helsesystemet i utviklingsland.

Han mener derimot at vaksinering er en vesentlig byggestein i helsevesenet, og at vaksiner er det mest kostnadseffektive tiltaket man kan gjøre.

Direktør Seth Berkley i Gavi.
Direktør Seth Berkley i Vaksinealliansen Gavi.

Gavi

Den globale vaksinalliansen Gavi ble etablert i 2000 for å styrke arbeidet med å vaksinere alle barn i fattige utviklingsland.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg var en viktige støttespiller for Gavi og forpliktet Norge til betydelig støtte. Solberg-regjeringen har fortsatt og økt satsingen fra norsk side.

Gavi bruker årlig et beløp tilsvarende 6,9 milliarder kroner på vaksiner og 960 millioner kroner på styrking av helsevesenet i utviklingsland (tall for 2014).

73 av verdens aller fattigste land får vaksiner til subsidiert pris fra Gavi. Land som takket være økonomisk vekst får et BNP per innbygger på mer enn 1580 amerikanske dollar fases ut av programmet og må betale selv.

Globalt mangler ett av sju barn under to år grunnleggende vaksiner. 86 prosent av verdens spedbarn er ifølge WHO vaksinert mot stivkrampe, difteri og kikhoste. 86 prosent er vaksinert mot polio og 85 prosent av toåringer er vaksinert mot meslinger.

Kilder: Gavi Alliance 2014 Annual Financial Report, samt WHO og Bistandsaktuelt.

Siste nytt

Publisert: 12.04.2016 05:25:52 Sist oppdatert: 12.04.2016 05:25:52