Lin Tan, direktør i kinesiske Hopefull Group
Lin Tan er direktør i den kinesiske soyaprodusenten Hopefull Group, som alene importerer mer soya fra Brasil enn hele Norges samlede forbruk. Nå vil han og andre importører ta større ansvar for at soyaimport ikke fører til avskoging i Brasil.

Storimportør av soya til Kina vil ta mer ansvar for Brasils regnskog

Kinas store etterspørsel etter soya har vært en av drivkreftene bak avskoging i Brasil. Nå vil Lin Tan og andre kinesiske importører ta mer ansvar for miljøutfordringene.

Mer enn 60 prosent av all soya i verden konsumeres nå i Kina, etter to tiår med kraftig vekst. Oljen fra soyabønnene blir til matolje, mens soyamel blir fôr til gris og kylling. Forbruket øker i takt med at kineserne blir rikere og spiser mer kjøtt. I den andre enden av produksjonskjeden står bønder i Brasil som gjerne vil utvide sin produksjon.

– Det er den enorme økningen i etterspørselen fra Kina som har fått brasilianske bønder til å øke produksjonen av soya. Det betyr at om vi er opptatt av å beskytte skogen og verne miljøet, må vi tenke på hele produksjonskjeden. Ikke bare på den brasilianske bonden som hugger ned trær, sier Lin Tan, direktør i Hopefull Group, en av Kinas største importører av soya.

Tan, som tidligere i år deltok på en konferanse i Oslo om vern av tropisk regnskog, sier til Bistandsaktuelt at kinesiske importører stort sett har vært opptatt av å kjøpe råvarer av god kvalitet. De har ikke bekymret seg særlig for miljøet i de delene av verden der råvarene har vært produsert.

Dette kan nå være i endring. Tidligere i år inngikk den kinesiske bransjeorganisasjonen for soyaimportører, der Hopefull Group er et av medlemmene, en intensjonsavtale med to organisasjoner for soyaprodusenter i Brasil om å fremme omsetning av bærekraftig soya.

Planlegger å importerer sju ganger Norges forbruk

Alt er stort i Amerika, het det i gamle dager. Men i dag kan vi like gjerne si det samme om Kina. Tan opplyser at Hopefull Group etter nylig å ha investert i ny fabrikk, nå regner med å øke årlige innkjøp til sju millioner tonn soyabønner i året.

70 prosent av soyabønnene importeres fra Brasil, og selskapet har en flåte på 11 lasteskip som går i skytteltrafikk mellom Kina og Hopefull Groups egen havneterminal i den brasilianske delstaten Santa Catarina.

Norge samlede import av soya fra Brasil utgjør til sammenligning én million tonn i året.

– Vi har en god markedsandel i Beijing. Om du besøker Beijing og har mulighet til å besøke en restaurant vil du antageligvis spise mat som er laget med soyaolje fra vår bedrift, sier Tan smilende, og sier at selskapet er den største produsenten i hovedstadsregionen.

Enorm økning i etterspørsel

Tan, som har doktorgrad i landbruksøkonomi og også underviser ved China Agricultural University, forteller at han begynte i soyabransjen for 15 år siden. Da importerte Kina 20 millioner tonn soyabønner i året. I år er importen mer enn 80 millioner tonn, en enorm volumøkning på 60 millioner tonn.

– Samtidig har Brasils produksjon økt fra 40 millioner tonn til 100 millioner tonn. Også det en differanse på 60 millioner tonn, sier han, og mener at tallene tydelig viser at det er Kinas forbruk som har drevet produksjonen i Brasil i været.

Soya-importøren mener at det må skapes ordninger der forbrukere, importører og produsenter kommer sammen og diskuterer utfordringene, og at næringslivet har et ansvar for å bidra.

– Vi må tenke sammen om hvordan vi skal løse problemet. Det er ikke en oppgave bare for frivillige organisasjoner, mener han.

Kina kan påvirke

Intensjonsavtalen mellom næringsaktører i Kina og Brasil er inngått med drahjelp fra flere internasjonale organisasjoner som vil ha en mer bærekraftig global soyaindustri. Blant dem er Solidaridad, en internasjonal organisasjon med utspring i Nederland.

Ying (Martin) Ma, direktør for Solidaridad i Kina, sier at det kinesiske markedet har stor potensiell påvirkningskraft gjennom å være verdens største importør av mange typer råvarer. I tillegg kommer påvirkningsmulighetene som ligger i at kinesiske selskaper i stigende grad investerer utenlands.

Soyabønner er bare ett eksempel på en råvare der Kina er en dominerende kjøper. Kina har også stor innflytelse over verdikjedene av andre råvarer som palmeolje, kobber eller jernmalm. Globalt er europeiske selskaper i dag flinkest i klassen:

– Akkurat nå er EU foran USA og USA er foran Kina når det gjelder forpliktelser om å opptre miljømessig bærekraftig. Vi prøver å dytte Kina opp til EUs nivå. Da vil vi ha én stemme internasjonalt, som sier at vi vil ha bærekraftig produserte råvarer, sier Ma.

Solidaridad har aktivitet i en rekke land. Norge støtter deler av organisasjonens virksomhet økonomisk gjennom den norske klima- og skogsatsingen.

Skeptisk til brasilianske partnere

For noen uker siden kom tall som viser at avskoging i Brasil har økt betydelig i 2016. Anne Leifsdatter Grønlund er seniorrådgiver i Regnskogfondet. Hun sier at det er svært bra om kinesiske selskaper som store kjøpere av soya fra Brasil vil arbeide for en mer bærekraftig produksjon. Samtidig er hun skeptisk til om soyaprodusentene i Brasil virkelig ønsker å ta de nødvendige grepene som kreves for å stoppe avskoging.

– Bransjeorganisasjonene for soyaprodusentene i Brasil har markert at de ikke er interessert i et forbud mot all avskoging, sier Grønlund.

For ti år siden ble det inngått et såkalt soyamoratorium der brasilianske produsenter av soya forpliktet seg til å ikke bidra til avskoging i Amazonas. Moratoriet står fortsatt ved lag, men store områder med skog på savannen (cerradoen) lenger sør i Brasil er ikke omfattet. Det er heller ikke de delende av Amazonas som ikke ligger i Brasil.

– Det man ser er at soyaproduksjonen har flyttet seg til cerradoen. Der avskoges det i rykende fart. Det samme skjer i andre deler av Sør-Amerika, sier Grønlund.

Hun mener at globale næringslivsaktører kan spille en viktig rolle. De bør imidlertid kreve mer enn bare miljøsertifisering av produktene de kjøper – leverandørene de handler hos bør garantere at all deres produksjon er avskogingsfri.

Styrket effekt av miljøkrav

Ying Ma i Solidaridad mener at effekten av at europeiske selskaper stiller miljøkrav kan bli styrket om kinesiske selskaper stiller lignende krav. Solidaridad arbeider for at det også skal legges vekt på bærekraft i handelen med soya mellom Kina og andre produsentland som Argentina, Uruguay og Paraguay, og håper at det skal være mulig å utvikle en felles forståelse av at soya skal være avskogingsfri.

På tross av at den kinesiske økonomien vokser mindre raskt enn tidligere, tror Ma at Kinas etterspørsel etter jordbruksbaserte råvarer bare vil øke. Dermed øker også potensialet for å påvirke globale verdikjeder i positiv retning.

– Kina er et stort land. Men vi har ikke nok dyrkbar jord. Og vi mangler tilgang på vann. Kinas hjemlige landbruksproduksjon har allerede nådd toppen. Det vi trenger ekstra kan vi bare kjøpe på det globale markedet, sier han.

Kina konsumerer 60 prosent av verdens forbruk av soya, og nå vil kinesiske importører ta større ansvar for at den massive importen ikke fører til avskoging i Brasil og andre produsentland. Soya brukes i matlaging og dyrefôr. Bilde fra kjøkkenet på restauranten Zhenxiangfudi i sentrum av Beijing. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix
Graf som viser Brasils eksport av soya og økende andel import til Kina.
Kina er den største importen av soya fra Brasil, og Kinas betydning har økt gjennom det siste tiåret.
Innhøsting av soya (USA).
Innhøsting av soya. Bildet er fra USA.

Norsk og kinesisk soya-import

- Norges import av soya var i 2013 på 900 000 tonn. 80 prosent kommer fra Brasil.

- Soya brukes til fôr i oppdrettsnæringa og til kraftfôr for husdyr i landbruket. En del av den norske importen blir også viderekesportert.

- En del av den norske importen kommer i form av foredlede produkter, slik at det reelle forbruket målt i tonn soyabønner kan være høyere.

- Kinas import av soyabønner i markedsåret 2013/14 var på 70 millioner tonn. Halvparten av importen kom fra Brasil.

Kilder: Fremtiden i våre hender, rapport 4/2014: "Godt brasiliansk" og United States Department of Agriculture (USDA).

Siste nytt

Norske myndigheter: – Svært viktig

Krav om avskogingsfri soya i Kina er svært postivt for arbeidet med å verne regnskog i Brasil, mener norske myndigheter.

Global etterspørsel etter råvarer fra landbruket, som soya, kjøtt eller palmeolje er ofte en viktig drivkraft for å øke landbruksareal på bekostning av skog. 

Norge har brukt milliarder av kroner på å verne skog i tropiske land. Samtidig legger Norge stor vekt på å påvirke internasjonale markeder og etterspørselen etter soya og andre råvarer som kan føre til avskoging.

Per Fredrik Ilsaas Pharo i Klima- og miljødepartementet, som leder det norske klima- og skogintiativet, sier at økt oppmerksomhet om bærekraft i det kinesiske markedet er svært positivt.

Han peker på at Norge har jobbet aktivt med avskogingsfrie verdikjeder i mange år, men at de positive resultatene som er oppnådd stort sett er kommet i nordamerikanske og europeiske markeder, og i de store selskapene som opererer i USA og Europa.

– Gitt at mesteparten av veksten i etterspørselen skjer i Asia, med Kina og India som de desidert største aktørene, vil en positiv utvikling der være svært viktig for den globale kampen for bærekraftige forsyningskjeder, skriver Pharo i en epost til Bistandsaktuelt.

 

Økende miljøbevissthet i Kina

Det er en økende miljøbevissthet i Kina, sier seniorforsker Solveig Glomsrød ved CICERO Senter for klimaforskning. Matskandaler og sterk luftforurensing i byene har bidratt til det. 

Etterspørselen etter garantert ren mat øker, og økologisk mat er en begynnende trend. Den sterke luftforurensningen er møtt med tiltak for renere luft. Siden dette fører til mindre bruk av kull i kraftproduksjonen, har dette også en positiv effekt på Kinas utslipp av klimagasser, påpeker Glomsrød.

– Hos myndighetene er det bekymring over høyt forbruk av kunstgjødsel i landbruket, sier økonomen.

Kunstgjødsel gir både utslipp av klimagasser og kan forurense vann.

Kina har verdens største utslipp av klimagasser, men veksten har stoppet opp – i hvert fall på kort sikt. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA), ser det ut til at Kinas forbruk av kull nådde enn topp i 2013. Deretter har forbruket falt.

Kinesiske selskaper har hittil i mindre grad enn vestlige selskaper markert seg med miljøengasjement internasjonalt. Under klimatoppmøtet i Paris i fjor, gikk imidlertid styrelederen for det statlige COFC, et av verdens største selskaper innen global handel mat, ut med forpliktende uttalelser om at selskapet ikke ville kjøpe fra områder med avskoging. Det kinesiske gigantselskapet lovet også å støtte bønder verden over som vil produsere på en mat på en bærekraftig måte.  

Publisert: 20.12.2016 09:03:37 Sist oppdatert: 20.12.2016 09:03:39