U Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Foto: Soe Zeya Tun / AFP / NTB Scanpix

Myanmar: En historisk dag med et «demokratisk problem»

Aung San Suu Kyis nære medarbeider og venn U Htin Kyaw er valgt til det tidligere militærdiktaturets første sivile president på mer enn fem tiår. Samtidig er en søkkrik etterretningssjef som fortsatt står på USAs sanksjonsliste valgt til visepresident.

U Htin Kyaw var én av tre nominerte presidentkandidater. Overhuset og underhuset valgte hver sin kandidat (fra NLD), mens de militærutnevnte parlamentsmedlemmene nominerte den siste. Men gitt NLDs majoritet i nasjonalforsamlingen var valget en ren formalitet.

Den 69 år gamle U Htin Kyaw er Myanmars første sivilt valgte president siden 1962.

Under avstemningen i underhuset fredag fikk han 274 av de 317 stemmene. Under avstemningen i hele nasjonalforsamlingen tirsdag, fikk han 360 av 652 stemmer. Ifølge NTB brøt det ut applaus da resultatet var klart. Myanmars nye president erstatter sittende president Thein Sein i slutten av måneden.

Suu Kyi trekker i trådene

Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vant i november i fjor en knusende valgseier. NLD-lederen er utelukket som president gjennom grunnlovens paragraf 59f, fordi hun har barn med utenlandsk statsborgerskap og fordi hun var gift med briten Michael Aris, som døde i 1999.

Men allerede før valgdagen 8. november uttalte fredsprisvinneren at hun kom til å styre landet uavhengig av den omstridte grunnlovsparagrafen.

– Jeg kommer til å være over presidenten. Vi har lagt planer for hvordan vi kan styre dersom vi får majoriteten av velgerne. Jeg vil ta alle de riktige og viktige beslutningene, sa Aung San Suu Kyi den gang.

– Dette er en historisk dag. For første gang på mer enn 50 år har Burma fått en sivilt valgt president. Htin Kyaw er en fin type, som vil ha folkets støtte, samtidig som det er Aung San Suu Kyi som vil være den fremste politiske lederen, sier Audun Aagre til Bistandsaktuelt.

– Et demokratisk problem

Lederen i Burmakomitéen får støtte av Norsk Folkehjelps fungerende landsjef I Myanmar, Ingeborg Moa. Hun poengterer likevel det demokratiske spillerommet NLD har måttet forholde seg til.

– Det er selvsagt et demokratisk problem at Aung San Suu Kyi, som leder av NLD og som den folk flest stemte på, ikke kan bli president på grunn av grunnloven. Det vil også bli utfordrende for Htin Kyaw når vi vet at hun selv har sagt at hun kommer til å styre landet «over presidenten», sier Moa til Bistandsaktuelt.

Hun peker på at U Htin Kyaw selv er relativt ukjent.

Han er nok valgt av Aung San Suu Kyi mest fordi hun ser han som lojal til henne og at han representerer det hun mener partiet NLD skal jobbe for i regjering. Personlig visste jeg ingen ting om han før navnet hans kom opp for noen uker siden, annet enn at jeg kjente han som «Su Su Lwins mann», sier Moa.

Visepresident på sanksjonsliste

National League for Democracy nominerte også Henry Van Thio, fra den etniske minoriteten Chin, som visepresident. Militæret nominerte U Myint Swe.

Sistenevnte har vært etteretningssjef og omtales av mange som den tidligere hærsjefen og diktatoren «Than Shwes mann».

General U Myint Swe skal ha betydelige forretningsinteresser og står fortsatt på USAs sanksjonsliste. Han kommer fra stillingen som Chief Minister, eller øverste politiske leder, i Myanmars finanshovedstad Yangon, og er mannen som ønsket det norske kongeparet pent velkommen da de ankom under statsbesøket i 2014.

Myint Swe har bakgrunn for etterretningstjenesten, og er en av Than Shwes aller nærmeste. Han var sentral i å slå ned munkenes demonstrasjoner i 2007 og beryktet for brutal behandling av sivilsamfunnet. Han har også tjent seg søkkrik på en lyssky militær økonomi, sier Audun Aagre.

En visepresident som fortsatt står på USAs sanksjonsliste. Hva forteller det?

Først og fremst at han har profittert stort på den militære økonomien. Men at militæret velger en så kontroversiell karakter vitner om en konfronterende linje, hvor militæret er mer opptatt av å holde igjen, enn å være med på nødvendige demokratiske reformer.

Men vi får håpe Myint Swe gjør denne skepsisen til skamme.

Aung San Suu Kyi - ny utenriksminister?

Etter at Aung San Suu Kyis nære medarbeider er valgt til president i Myanmar, er det store spørsmålet nå hvilken posisjon NLD-lederen selv vil innta.

Kanskje blir hun utenriksminister? Hun blir uansett den reelle politiske leder, sier leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik.
 
Den tidligere statsministeren mener dagen i dag representerer et historisk steg i demokratisk retning for det tidligere militærdiktaturet.

Som utenriksminister ville Aung San Suu Kyi kunne ha en sentral stilling i regjeringen, samtidig som hun vil profilere landet og regjeringens politikk i det internasjonale samfunnet. Hun har selv uttalt at hun vil være den reelle leder. Den nye presidenten vil nok lytte til henne i alle viktige spørsmål. De kommende ukene fram til regjeringens sammensetning blir klar, er svært spennende, sier Bondevik.

Aung San Suu Kyis nære venn, U Htin Kyaw, er valgt til president i Myanmar. Her er de to fotografert sammen i parlamentsbygningen i hovedstaden Naypyitaw i dag. Aung San Suu Kyi har tidligere uttalt at hun kommer til å stå over presidenten. – Jeg vil ta alle de riktige og viktige beslutningene, sa NLD-lederen før valget i november. Foto: Aung Shine Oo / AP / NTB Scanpix

U Htin Kyaw

  • Myanmars første sivile president siden 1962
  • Valgt for perioden 2016 til 2021
  • Født 20. juli 1946
  • Nær venn av NLD-leder Aung San Suu Kyi
  • Forfatter under pseudonymet Dala Ban
  • Sønn av den kjente skribenten og poeten Min Thu Wun
  • Hans svigerfar U Lwin var medgrunnlegger Nationa League for Democracy (NLD)
  • Gift med Su Su Lwin, som er valgt inn i parlamentet for NLD

Da kongeparet ankom Yangon under statsbesøket i 2014 ble de ønsket velkommen av mannen som nå er valgt til visepresident i Myanmar, tidligere etteretningssjef U Myint Swe. Faksimile: Global New Light of Myanmar

Myanmar

  • Tidligere Burma. Ble uavhengig fra britene i 1948. Militæret grep makten i 1962.
  • I 1990 ble det holdt valg. National League for Democracy (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.
  • Juntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid.
  • Holdt valg på ny nasjonalforsamling 8. november i fjor. NLD sikret seg et solid flertall, på tross av at grunnloven sikrer militæret hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen.
  • Grunnlovens paragraf 59F hindrer også NLD-leder Aung San Suu Kyi (70) å bli president, ettersom hun har vært gift med en utenlandsk statsborger.
  • NLD nominerte to visepresidentkandidater til presidentvalget. Den ene av disse U Htin Kyaw er nå landets første demokratisk valgte president.

Publisert: 15.03.2016 06:43:08 Sist oppdatert: 15.03.2016 06:48:33