Innhøsting på en soyaplantasje i delstaten Bahia i Brasil. Det såkalte «soyamoratoriet» som hindrer produksjon og salg av soyabønner som kan stamme fra avskoging ble fornyet denne uken. Avtalen er omtalt som et av de viktigste tiltakene i Brasils kamp mot avskoging. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB Scanpix

Effektivt soyabønne-tiltak videreføres

Fornyet avtale skal hindre produksjon og salg av soyabønner som kan stamme fra avskoging i Amazonas. – Svært gode nyheter for regnskogen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

For ti år siden sluttet en rekke store aktører å kjøpe soya fra bønder som bidro til avskoging av Amazonas. Anslag tilsier at avskoging som følge av soyaproduksjon sank fra 30  til en prosent. Denne uken ble det brasilianske Soyamoratoriet fornyet, etter lang tids drakamp.

Soyamoratoriet har vært blant de viktigste tiltakene i Brasils kamp mot avskoging. Initiativet hindrer selskaper fra å produsere og selge soyabønner som kan stamme fra avskoging i Amazonas og ble vedtatt av de to bransjeorganisasjonene ABIOVE (Sammenslutningen av Brasils vegetabilske oljeindustri) og ANEC (Sammenslutningen av Brasils korneksportører) i 2006.

Mer enn 90 prosent av selskapene som er involvert i brasiliansk handel med soya støtter nå moratoriet.

– Gladnyheten fra Brasil betyr at soya også i fremtiden vil bli produsert uten å medføre ødeleggelse av regnskogen. Dette er svært gode nyheter, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til Bistandsaktuelt.

Verdens største enkelttiltak

Brasils miljøvernminister Izabella Teixeira, bransjeorganisasjonen ABIOVE og miljøorganisasjonen Greenpeace kunngjorde mandag at Soyamoratoriet skal forlenges, denne gang på ubestemt tid. Brasil er verdens største regnskogland og et av de viktigste samarbeidslandene for Norges internasjonale klima- og skogsatsing.

Brasils reduserte avskoging i Amazonas det siste tiåret er antakelig verdens største enkeltstående klimatiltak.

Ifølge Klima- og miljøminister Helgesen regnes Soyamoratoriet som et av de mest effektive tiltakene mot avskoging i Brasil. I dag utgjør avskoging som følge av soyaproduksjon mindre enn én prosent av den totale avskogingen i Amazonas, ifølge landets nasjonale romfartsinstitutt (INPE).

Totalt dekker moratoriet rundt fire millioner kvadratkilometer av Amazonas, et område som er mer enn ti ganger så stort som Norges landareal.

– Soyamoratoriet er et godt eksempel på hvordan private selskaper, sivilsamfunnsorganisasjoner og myndigheter sammen kan arbeide for å stanse avskogingen, sier Helgesen.

Soya-kritikk

Gjennom de siste årene har Norge vært den største økonomiske bidragsyteren til Amazonasfondet gjennom det norske klima- og skoginitiativet. Samtidig er soya Norges største importprodukt fra Brasil, der fiskeoppdrettere og kjøttprodusenter i landbruket er de største kjøperne.

Soyaen brukes som innsatsvarer i fór og havner således på middagsbordet til norske forbrukere i form av kylling, svin, biff og melk, og importen har økt de siste årene.

Bistandsaktuelt har tidligere omtalt kritikken mot Norges største soyaimportør i en rapport signert organisasjonene Kirkens Nødhjelp, Regnskogfondet og Framtiden i våre hender.

«From Brazilian Fields to Norwegian Farms» tar organisasjonene til orde for en forsterket dialog rundt sertifiseringsordninger og en større ansvarlighet i bruken av sprøytemidler. Organisasjonene krever at leverandører må respektere lovverket om gjenplanting av ulovlig hugget regnskog, samt at norske importører ikke kjøper soya fra urfolksterritorier.

Den norske importøren Denofa, som også får ros for «god dialog» om miljø og samfunnsansvar i rapporten, forsikret overfor Bistandsaktuelt den gang, at 100 prosent av farmene som leverer Soya til det norske markedet er bærekraftssertifiserte.

Ønsker bærekraftig produksjon

– Vi ser at næringslivet ønsker en bærekraftig produksjon og salg av soya fra Brasil. Det at Soyamoratoriet forlenges gjør at soya fra Brasil også i fremtiden vil kunne produseres uten å medføre ødeleggelse av regnskogen, sier Helgesen til Bistandsaktuelt.

Norge lovet høsten 2008 å bidra med inntil 6 milliarder kroner til Amazonas-fondet, dersom Brasil reduserte avskogingen i Amazonas. Foreløpige tall viser at Brasil har redusert avskogingen med nesten 60 prosent, ifølge Klima og miljødepartementet.

Under klimatoppmøtet i Paris 30. november 2015 annonserte regjeringene i Brasil og Norge at de vil fortsette samarbeidet for å redusere avskoging i Amazonas, gjennom en utvidelse fram til og med 2020. Samarbeidet vil være basert på stadig økende ambisjoner om å redusere avskoging og skogforringelse i tråd med Brasils uttalte mål.

Redusert avskoging i Brasil:

  • Brasil har gjennom målrettede tiltak lykkes med å oppnå en massiv nedgang i avskogingen i Amazonas. Fra skogåret 2008 til skogåret 2014 klarte Brasil å redusere avskogingen i sin del av Amazonas med ca 60 prosent.
  • Brasil utarbeidet en handlingsplan for bekjempelse av avskoging fra 2004.
  • Strengere håndheving av miljølovgivning ved hjelp av sanntidsovervåkning av skogområdene, større tilstedeværelse av «miljøpoliti» og aksjonering mot ulovlig hogst.
  • Låntakere må bevise at jorda de driver ikke har blitt ulovlig avskoget
  • Flere og større områder blir vernet
  • Kommuner med høyest avskoging blir svartelistet
  • De største soyaprodusentene har inngått et frivillig moratorium om å ikke bruke nylig avskoget land.
  • De største kjøttprodusentene har begynt å kreve miljølisenser av sine leverandører.
  • Reduserte råvarepriser har ført til mindre press på skogen.
  • Aktive og innflytelsesrike frivillige organisasjoner har bidratt til å sette redusert avskoging på den politiske agendaen.
  • Det norske bidraget har bidratt til å styrke aktørene i Brasil som arbeider for å redusere avskogingen. Norges foreløpig siste utbetaling til Amazonasfondet skjedde ved utgangen av 2015. Med den utbetalingen oppfylte Norge sitt løfte om støtte på totalt 1 milliard US$ til Brasil (totalt ca 6,49 milliarder NOK). Mer enn en tredjedel av pengene Norge har utbetalt gjennom den internasjonale klima- og skogsatsingen, er utbetalt til Brasil..

Kilde: Klima- og miljødepartementet

Siste nytt

Publisert: 11.05.2016 12:49:55 Sist oppdatert: 11.05.2016 12:49:55