Ban Ki-Moon, Erna Solberg, Angela Merkel og David Cameron på Syria-konferansen i London torsdag denne uka. Foto: Adam Brown/Crown Copyright

Løfter om 6 mrd. dollar til Syria-ofre

Verden har lovet opp mot seks milliarder dollar til krisen i Syria og nabolandene rundt.

Verdenssamfunnet lover opp mot 6 milliarder dollar til Syria og nabolandene i år. Og fram mot 2020 skal tallet være over 10 milliarder dollar.

– Vi har sikret nær 6 milliarder dollar for i år, sier Storbritannias statsminister David Cameron etter torsdagens givermøte i London. Beløpet tilsvarer rundt 51 milliarder kroner, ifølge NTB.

FN-sjef Ban Ki-moon sier verdenssamfunnet aldri har skaffet så mye penger på én dag til en enkelt krise. Under konferansen beskrev han situasjonen i Syria som "det nærmeste man kommer helvete på denne jorden".

Statsminister Erna Solberg mener det viktigste nå er å sørge for at alle betaler det de har lovet. For det er nemlig lovnader om pengestøtte som kom i London. Neste skritt er at landene faktisk gir de pengene de har lovet. Erfaring fra tidligere kriser er ikke bare positiv hva gjelder ulike lands evne til å holde løfter om bidrag.

– Jeg opplever en veldig positiv stemning for å hjelpe nå, sier Solberg likevel til NTB.

Norske milliarder

Selv lovet hun at Norge vil gi 2,4 milliarder kroner i år og til sammen 10 milliarder over fire år til Syria og regionen. Hun mener verden må forberede seg på langvarig støtte til den syriske befolkningen.

Norge, Storbritannia, Tyskland og Kuwait, som sammen var vertskap for konferansen, hadde satt seg fore å doble løftet som ble gitt på et lignende givermøte i fjor da beløpet endte på 3,8 milliarder dollar. Nær 6 milliarder er ikke en dobling, men Solberg er likevel fornøyd.

I sin tale under givermøtet understreket hun hvor viktig det er raskt å finne en politisk løsning på konflikten i landet. Jo lengre tid det tar, jo vanskeligere blir det å gjenoppbygge det som er blitt ødelagt i krigen, framholdt hun.

Norsk initiativ

Det var Solberg som tok initiativet til møtet i London, der over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer var til stede. FN har bedt om rundt 70 milliarder kroner til humanitær hjelp i Syria og nabolandene i år.

Etter snart fem år med krig er Syria blitt verdens største humanitære katastrofe. Over 250.000 mennesker er drept, og 13,5 millioner trenger hjelp inne i Syria.

Flere enn 4 millioner mennesker har flyktet ut av landet, og kun en liten andel av disse har krysset Middelhavet til Europa. De aller fleste befinner seg i Syrias naboland, og bare i Jordan bor det over en million flyktninger.

– Jeg må fortelle dere at vi har nådd vår grense, sa Jordans kong Abdullah på møtet i London.

Farefull ferd

EU-president Donald Tusk lovet i London at unionen vil støtte Syria og tre av nabolandene med 28,5 milliarder kroner i år. Samtidig vil USA øke sin støtte med 7,7 milliarder kroner.

Tyskland vil gi en sum tilsvarende 10,5 milliarder kroner i år, og 22 milliarder innen 2018. Og Storbritannia lover å øke sin støtte til 15 milliarder kroner innen 2020.

Solberg mener FNs humanitærkonferanse i mai kan brukes til å sjekke om landene holder løftene fra London-konferansen.

– Banebrytende

Norges bidrag skal blant annet brukes på nødhjelp, utdanning, helse, husly, mat, beskyttelse, vann og sanitære forhold gjennom støtte til FN og andre hjelpeorganisasjoner.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kaller bidraget banebrytende.

– At Norge binder seg til å opprettholde solid støtte til Syria over fire år, gjør det mulig å drive et mer effektivt og planlagt hjelpearbeid, sier han.

Givermøtet i London ledes av Solberg sammen med Storbritannias statsminister Cameron, Tysklands statsminister Angela Merkel, Kuwaits emir al-Sabah og FN-sjef Ban Ki-moon.

Forsøkene på å få i gang fredssamtaler mellom partene i Syria ble onsdag lagt på is inntil videre. Solberg understreker at blant andre Russland, Iran og Saudi-Arabia må bidra slik at alle sitter ved forhandlingsbordet og finner løsninger.

Hun lover 2,4 milliarder kroner til Syria og regionen i år og sier den samlede summen over fire år skal bli rundt 10 milliarder.

Fire år

– Vi skal holde nivået i fire år. Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best, sier hun til norsk presse på verdenssamfunnets givermøte i London.

På årets statsbudsjett er det satt av totalt 4,3 milliarder kroner til humanitær bistand rundt om i verden.

Tysklands Angela Merkel varslet at de vil gi vil gi nærmere 22 milliarder kroner i hjelp til Syria innen 2018. Rundt 10,5 milliarder av hjelpen skal komme i år, sa statsminister Angela Merkel på givermøte i London.

Storbritania har varlset 1,2 milliarder pund ekstra, Danmark har lagt en halv milliard kroner på bordet. Håpet er at innen torsdagen er omme vil det være lovet 70 milliarder kroner til Syria-hjelp. Det er summen FN har varslet at de vil trenge for 2016.

Ingen fred

Mens verdensledere er samlet i London for å snakke om Syria, raser kampene på bakken. Assad-regimet sikrer seg viktige militære seirer nord i Syria, godt hjulpet av massiv russisk bombing. Flere er drept og drevet på flukt de siste dagene. Samtidig som verden søker å finanisere humanitær hjelp for det neste året, står fredsforhandlingene i stampe. Mange venter i spenning på gjennomføringen av "fine ord og løfter" på London-konferansen.

FNs generalsekretær Ban Kii Moon sa i sin tale til delegatene at "we should not have talks for the sake of talks. "

- De neste dagene bør brukes til å komme tilbake til forhandlingsbordet - ikke til å sikre større områder på slagmarken, fortsatte generalsekretæren.

Katastrofal bakgrunn

13,5 millioner mennesker, langt mer enn dobbelt så mange mennesker som det bor i Norge, trenger nå humanitær hjelp inne i Syria. I tillegg har 4,3 millioner mennesker flyktet fra landet og trenger hjelp. Nærmere halvparten av flyktningene som kom til Europa i fjor, kom fra Syria.

Dette var bakgrunnen for at Norge, Storbritannia, Kuwait, Tyskland og FN inviterte over 70 statsledere, FN-organisasjoner, frivillige organisasjoner og privat sektor til gigantkonferansen i London.

Statsminister Erna Solberg åpnet konferansen sammen med Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, emiren av Kuwait Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Solberg sier: - Vi må også begynne å planlegge for Syrias fremtid.

I fjor ga Norge over 1,5 milliarder kroner for å hjelpe befolkningen i Syria, Irak og nabolandene. En del av Norges bidrag vil gå til satsing på utdanning.

Det er ufattelige ødeleggelser etter seks år med krig i Syria. Foto: Scanpix

Syria

  • Det er seks år siden krigen i Syria startet.
  • Over en kvart million mennesker er drept
  • FN vil i 2016 hjelpe 4,7 millioner syrere som har flyktet til naboland som Jordan, Libanon og Tyrkia.
  • I tillegg har 13,5 millioner syrere forlatt sine hjem og er på flukt inne i Syria.
  • I fjor fikk FN bare 55 prosent av det av det som trengtes for å møte de humanitære behovene. Kuttet rammet blant annet leveranser av mat til flyktninger i leire utenfor Syria.

Vi kan ikke være likegyldige til marerittet som nå utspiller seg i Syria. Over en kvart million mennesker er blitt drept. Bombing, massehenrettelser, tortur og overgrep brukes som politisk maktmiddel. Mens du leser dette, pågår regelrette krigsforbrytelser, der både Assads styrker og en rekke bevæpnede grupper inkludert ISIL beleirer byer og bevisst sulter ut befolkningen.

Erna Solberg og Børge Brende i kronikk
Publisert: 04.02.2016 06:33:31 Sist oppdatert: 04.02.2016 06:33:31