Organisasjonene mener regimet til president Bashar al-Assad i for stor grad får bestemme hvem som får og hvem som ikke får tilgang til nødhjelp.
I et brev til FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) som the Guardian har lest, heter det at «syriske myndigheter i Damaskus har en vesentlig og betydelig innflytelse på operasjonene til hjelpeorganisasjoner.
Blant de 73 organisasjonene som har undertegnet brevet til FN-organet som overvåker nødhjelpsbehovet i det krigsherjede landet, er det syriske sivilforsvaret «De hvite hjelmene» (White helmets). Begge opererer inne i opprørskontrollerte deler av landet, som ifølge brevet nektes humanitær hjelp.
Organisasjonene, flere basert utenfor Syria, sier de ikke lenger ønsker å dele informasjon med FN fordi verdensorganisasjonene rett og slett har endt opp med å løpe regimets ærend.
- Les også: – Må balansere svært mange interesser
Manipulasjon
I brevet heter det at Bashar al-Assads regime har utnyttet sin makt til å styre nødhjelpen mot områder de oppfatter som politisk akseptable.
«Denne manipulasjon fra syriske myndigheter og FNs imøtekomenhet overfor dette, har ført til at det syriske folk i dag lider enda mer,» heter det i brevet.
De 73 hjelpeorganisasjonene krever også en gransking av FN-organisasjonenes virksomhet og samarbeidet med regimet.
Nære bånd til Assad
The Guardian har tidligere avdekket hvordan FN-kontrakter for innkjøp av nødhjelp til en verdi av flere titalls millioner kroner har gått til personer som har nære bånd til Assad.
Ifølge NTB har FN avvist kritikken og hevdet at man er nødt til å samarbeide med regimet i Damaskus for effektivt å kunne bringe nødhjelp ut til dem som trenger det i Syria.
De 73 hjelpeorganisasjonene trekker seg fra FNs program for informasjonsutveksling og koordinering av nødhjelpsforsendelser og varsler at de vil foreslå en ny mekanisme som fungerer upåvirket av politiske hensyn.
«Syriske myndigheter har gjentatte ganger blandet seg inn i forbindelse med leveranser av humanitærhjelp», skriver organisasjonene i brevet til OCHA.
Intense kamper
USA og Russland diskuterer nå mulighetene for en fredsavtale i Syria, ifølge NTB.
Mens de russisk-amerikanske samtalene trekker ut i langdrag, fortsetter kampene på bakken i Syria.
Torsdag meldte både statlige syriske medier og eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at regjeringsstyrkene og deres allierte har tatt kontroll over nye områder i utkanten av storbyen Aleppo.
Dermed strammer regjeringen grepet om den beleirede byen. Ytterliggående islamister har kjempet sammen med andre opprørsgrupper i Aleppo, ifølge SOHR. Regjeringsstyrkene skal ha fått støtte fra den libanesiske Hizbollah-militsen. Kampene beskrives som svært intense.
Lite håp
I brevet til OCHA heter det at organisasjonene vil revurdere samarbeid med FN dersom informasjonsdeling-systemet for bistand ble revidert slik alle politiske aspekter ble utelatt. Men i brevet heter det også:
«Vi har likevel lite håp om at FN-koordinert humanitær respons kan operere uavhengig av de politiske prioriteringene i den syriske regjeringen.»
Ifølge brevet yter de 73 organisasjonene til sammen humanitær hjelp til rundt syv millioner syrere.