Dobler humanitær bistand til Afghanistan

Norge dobler den humanitære støtten til Afghanistan i 2016 og gir 208 millioner kroner.

FN og hjelpeorganisasjoner har bare fått inn 16 prosent av midlene som trengs til humanitær innsats. Situasjonen i landet betegnes som alvorlig og 8 millioner mennesker trenger hjelp. Norge øker nå støtten til mat, vann, sanitær, husly og helsehjelp, og til at afghanske flyktningbarn og internt fordrevne barn kan få utdanning. 

- Ved å doble den humanitære bistanden til Afghanistan, setter vi våre samarbeidspartnere i stand til å hjelpe enda flere sårbare afghanere, spesielt kvinner og barn, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Brende var lørdag hovedtaler på en kvinnekonferanse arrangert av afghanske myndigheter i Kabul. Afghanistan regnes som et av verdens farligste land for kvinner.

Landet har blant annet den høyeste spedbarnsdødeligheten i verden, og vold mot kvinner blir ofte ikke straffet. Brende sier det er «oppsiktsvekkende» at det i det hele tatt arrangeres en kvinnekonferanse i Kabul.

– Mer innsats må til for å sikre kvinners rettigheter i Afghanistan. Vi må bygge videre på positiv fremgang, sier Brende.

Han viser til at antallet jenter innskrevet i grunnskolen har gått fra nesten null i 2001 til om lag 3,3 millioner i dag.

Farlig

Hjelpearbeidere i Afghanistan er spesielt utsatt for angrep og bortføringer. Det er oftest de lokale hjelpearbeiderne som blir rammet. Bare i år er fem hjelpearbeidere blitt drept og over 80 kidnappet, ifølge FN. Dette var noe Brende diskuterte med FNs spesialrepresentant, Nicholas Haysom, og ledere for FN-organisasjoner i landet i helgen.

- Konsekvensen er at den humanitære hjelpen ikke når ut til steder der det er store behov. Vi oppfordrer alle parter til å sikre uhindret adgang for sivilbefolkningen til humanitær bistand, sier Brende.

Økningen som Brende varslet lørdag vil gå til partnere som Norge har samarbeidet med i mange år, deriblant FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Verdens matvareprogram (WFP), Flyktninghjelpen og Kirkens
Nødhjelp. Norge vil øke støtten til FNs humanitære landfond for å styrke FNs koordinerende rolle og sikre at akutte internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC), som gir helsehjelp der det ikke finnes andre helsetilbud. 

Publisert: 22.05.2016 06:48:20 Sist oppdatert: 22.05.2016 06:48:21