Det har vært et år med negativ publisitet for det israelske gruvemagnaten Dan Gertler. Først kom Panama Papers der hans navn dukket opp over 200 ganger. Og så kom rettforliket i New York, USA, der fondsforvalteren Och-Ziff Capital Management Group innrømmet brudd på den amerikanske loven som forbyr betaling av bestikkelser i utlandet.
For første gang foreligger det bevis på det som lenge har vært mistenkt – at president Joseph Kabila mottar hundrevis av millioner i svarte penger fra sin gode venn fra Tel Aviv.
De siste ukene har det vært voldsomme demonstrasjoner flere steder i DR Kongo mot at Kabila forsøker å klamre seg til makten utover de to presidentperioder nedfelt i grunnloven.
Samarbeid om bestikkelser
I et omfattende rettsdokument innrømmer fondet Och-Ziff å ha betalt bestikkelser på vegne av og i samarbeidet med en person som omtales som «DRC Partner». Pengene er levert til «DRC Official 1» og «DRC Official 2», og til den rekke dommere.
Jason Stearns, direktøren for Congo Research Group, er ikke i tvil om at dette dreier seg om Dan Gertler, president Joseph Kabila og hans rådgiver Katumba Mwanke (som døde i 2012). Næringslivsnettstedet Bloomberg har samme oppfatning.
I perioden 2005 til 2015 samarbeidet Och-Ziff og Gertler om å sikre seg flere gruvekonsesjoner sør i DR Kongo og samle dem i et stort privateid gruveselskap. I rettspapirene slås det fast at Gertler/Och-Ziff betalte mer enn 800 millioner kroner i bestikkelser. Minst en tredjedel av dette ble betalt til presidenten og hans rådgiver.
Som en del av denne kampen ønsket Gertler en rettskjennelse mot et konkurrerende kanadisk gruveselskap, Africo, som de ønsket å overta. Penger ble overlevert Kabila, Mwanke og en rekke dommere. Gertler skrev da i en tekstmelding til en samarbeidspartner: «Vi kan ikke akseptere en middels resultatet…. Africo må …. og ødelegges fullstendig».
Da Mwanke døde i februar 2012 skrev Gertler til en kontakt i fondsforvaltningen at «jeg vil måtte hjelpe (DRK Official 1) mye mer nå» – ifølge rettspapirene.
Gruver på billigsalg
Panama Papers forteller om andre forretninger der Gertler fikk kjøpe gamle kobbergruver i Katangaprovinsen. Hans gode kontakter i presidentpalasset i Kinshasa gjorde det trolig mulig for hans selskap (som senere fikk navnet Nikanor) å kjøpe gruver for 3 millioner dollar. Disse ble senere verdsatt til en milliard dollar på London-børsen.
Både Reuters og organisasjonen Global Witness har rapportert om flere tilfeller der Gertler har fått gruve- og oljeletingskonsesjoner til svært lave priser – som han senere har solgt med stor profitt, uten at pengene havnet i statskassen til DR Kongo. Ifølge Bloomberg Markets eier det Gibraltar-registrerte Fleurette Group, som eies av Gertler, en rekke gruver gjennom et 60-talls selskaper registrert i en rekke ulike skatteparadiser.
Oljeboring i øst
Global Witness mener at Gertlers selskaper har lurt den kongolesiske staten for over en milliard dollar og bidrar til korrupsjon. Gertler svarer at han skaper jobber og driver flere veldedighetsprosjekter.
Fleurette Group har begynt å bore etter olje ved Lake Albert helt øst i landet. De mener å ha funnet reserver på tre milliarder fat. Det tilsvarer oljereservene i Sør-Sudan. Dette er et område der flere opprørsgrupper er aktive, og der miljøorganisasjoner frykter at en utbygging vil gå ut over naturreservater. Gertler er allerede i samtaler med ugandiske myndigheter om å eksportere oljen via deres oljeledninger.
Det var i 1997 at Gertler kom for første gang til Kongo på jakt etter rå-diamanter. Hans bestefar hadde etablert diamantbørsen i Israel i 1947. Den 23-diamanthandleren ble venn med Joseph Kabila som nylig var blitt hærsjef. Kabila ble senere president da hans far ble myrdet. Gertler har selv sagt at han hjalp med å finansiere Papa Kabila krig mot nabolandene Rwanda og Uganda.
Bloomberg mener Gertler er nå verdt 2,5 milliarder dollar. Når han ikke pendler til Afrika og USA bor han i den ultra-ortodokse delen av Tel Aviv.