Xinhua  we, POL, Politics & Law
Aung San Suu Kyi er nå State Councellor, minister ved presidentens kontor samt utenriksminister. Samtidig kontrollerer militæret og senior-general Min Aung Hlaing tre viktige departementer. De to er avhengig av et godt forhold. Foto: Xinhua / Sipa / NTB Scanpix

Får den spesialopprettede stillingen State Councellor

Aung San Suu Kyi kunne ikke bli president, men nå har parlamentet godkjent et lovforslag som gir NLD-lederen en posisjon som ligner en statsministers. I tillegg er hun minister ved presidentens kontor og utenriksminister.

Aung San Suu Kyi får en nyopprettet post i Myanmars nye regjering.

Stillingen State Councellor er opprettet spesielt for NLD-lederen som ikke kan bli president.

– Vi har valgt denne løsningen for at Daw Suu kan overvinne den konstitusjonelle hindringen ved at hun ikke kan bli president, sier talsperson Win Htein i Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD).

Konstitusjonelle hindringer

Underhuset i nasjonalforsamlingen godkjente tirsdag NLD-lederen i en stilling som State Councellor og gjør det mulig for henne å jobbe med alle regjeringens hovedområder.

Aung San Suu Kyi står nevnt ved navn i lovforslaget, og det står også at hennes periode er den samme som presidentens, ifølge nyhetsbyrået AP. Myanmar har ikke en statsminister, men den nye skreddersydde stillingen ligner en statsministerpost

Lovforslaget ble motarbeidet av militæres representanter i parlamentet, og flere av disse valgte å boikotte avstemningen ifølge tidskriftet Irrawaddy. Lovforslaget gikk likevel lett gjennom ved stemmegivningen på grunn av National League for Democracys sterke posisjon. Lovforslaget må undertegnes av landets president før det kan tre i kraft, men det bør ikke by på store utfordringer ettersom landets nye president Htin Kyaw er en nær venn av NLD-lederen.

Aung San Suu Kyi kunne ikke bli valgt til president fordi hun har vært gift med en utlending, og fordi hun har to sønner som er utenlandske statsborgere.

Styrer indirekte

Allerede før valget i november i fjor kom fredsprisvinneren med de oppsiktsvekkende uttalelsene om at hun aktet å styre landet indirekte via en stedfortreder. Hennes utvalgte var en godt bevart hemmelighet fram til hun kunngjorde Htin Kyaw, en nær venn og mangeårig samarbeidspartner som kandidat. Han ble tatt i ed som president i slutten av mars.

Det er første gang på 54 år at landet får en regjering som er valgt av folket gjennom et demokratisk valg. Htin Kyaw tar over etter avtroppende president Thein Sein, en tidligere general i juntaen.

I den nye regjeringen sitter nå flere tidligere politiske fanger, etniske ledere og andre som i en årrekke har jobbet for opposisjonen i Myanmar. Regjeringsskiftet er et resultat av valget som ble holdt i november, og som ga NLD overveldende flertall.

Den nye regjeringen ble formelt innsatt 30. mars. Da sendte utenriksminister Børge Brende sine gratulasjoner og uttrykte samtidig at han mener det er svært positivt at landet har valgt sin første sivile president på mange tiår.

– Jeg håper videreføringen av reform- og demokratiseringsprosessen vil bidra til at alle parlamentets medlemmer kan være folkevalgte, og at alle landets borgere skal kunne stille til valg på lik linje, sier Brende.

President Htin Kyaw sa i sin første tale i parlamentet at han vil prioritere nasjonal forsoning, nasjonal fred, en demokratisk, føderal grunnlov og bedre levestandard for befolkningen i et av verdens fattigste land.

 Norge har et langsiktig engasjement i Myanmar og vil opprettholde støtten til reformprosessene. Vi har et bredt samarbeid innen fred, demokrati og menneskerettigheter, støtte til sivilt samfunn og naturressursforvaltning som de viktigste pilarene. Vi har bekreftet vår vilje til å støtte opp om den nye regjeringens prioriteringer, sier Brende.

– Komisk

70 år gamle Aung San Suu Kyi er tidligere tatt i ed i fire ministerposter, men ble mandag avløst som utdanningsminister og energiminister. Hun innehar fortsatt utenriksministerposten og en annen posisjon som minister ved presidentens kontor.

– Dette er en proformatittel, en slags plan b fordi hun ikke kan bli president, sier Audun Aagre i Burmakomitéen.

Han mener den nyopprettede state councellor-funksjonen er en måte å fortelle folket i Myanmar og omverdenen at hun er den egentlige lederen og tydeliggjøre hennes status i landet.

– Det komiske i dette ligger i grunnlovens dynamikk, sier Aagre.

og

Siste nytt

Publisert: 06.04.2016 07:50:43 Sist oppdatert: 06.04.2016 07:50:43