En ung jente blåser en boble av tyggegummi mens hun sitter sammen med kvinnene i sin familie i en leir for interne flyktninger i provinsen Kunduz. Stadig flere afghanere må flykte fra hjemmene sine på grunn av kampene i landet.

Afghanistan: 1000 må rømme hver dag

I årets først fire måneder har rundt 1000 afghanere måtte flykte fra hjemmene sine hver dag på grunn av krigen i landet. Hjelpeorganisasjonene sliter med få fram hjelp til de som er hardest rammet.

Det er en fersk rapport fra FN-organisasjonen OCHA som tallfester den dramatiske humanitære situasjonen i Afghanistan. Ifølge rapporten har 118 000 mennesker måtte flykte fra hjemmene sine på grunn av kamphandlinger i løpet av de første fire månedene i 2016. Antallet internflyktninger økte med 40 prosent fra 2014 til 2015. Trolig vil tallet på afghanere som er flyktninger i eget land øke ytterligere i år.

Kunduz er en av provinsene hvor sivilbefolkningen er blitt særlig hardt rammet. Taliban inntok provinshovedstaden i oktober i fjord og i gjennom hele våren har kampene rast i nordøstlige provinsen. Rundt 22 000 sivile har måtte flykte fra hjemmene sine i Kunduz i løpet av de første fire månedene i år. Mange har flyktet til områder som er vanskelig tilgjengelig for hjelpeorganisasjonene.

«De flyktende familiene i Kunduz har blitt utsatt for gjentatte lidelser –mange har måttet flykte 2-3 ganger- noe som gjør dem enda mer utsatte. Vi se ødeleggende konsekvenser når flyktende familier ikke får tilgang til humanitær hjelp. Barn får ikke utdanning, næring og grunnleggende helsetjenester. Foreldrene mister levebrødet og klarer ikke lenger å forsørge familiene sine», heter det i rapporten.

Og det er ikke bare i Kunduz hjelpeorganisasjonene sliter med å få tilgang til de som trenger hjelp. I 24 av Afghanistans 34 provinser er det internflyktninger og FN anslår at rundt en fjerdedel av flyktningene er i områder som er svært vanskelige å nå for hjelpeorganisasjonene. Kamper, veibomber og ikke minst Afghanistans geografi og dårlige infrastruktur gjør at det ofte er veldig vanskelig å nå mange av de som trenger hjelp.

– Vi står overfor en dobbel utfordring: Vi forsøker å hjelpe folk i avsidesliggende områder og forsøker samtidig å hjelpe folk i områder med konflikt, sa Stacey Winston som er talskvinne for OCHA da organisasjonene presenterte tallene.

Det er lite trolig at situasjonen vil forbedre seg med det første. Taliban startet sin årlige våroffensiv i april og ser sterkere og mer samlet ut enn på lenge. Samtidig har regjeringshæren med støtte fra utenlandske tropper stor slagkraft.

Her er et kart som viser situasjonen for internflyktninger i Afghanstan.

.

 

Vi står overfor en dobbel utfordring: Vi forsøker å hjelpe folk i avsidesliggende områder og forsøker samtidig å hjelpe folk i områder med konflikt.

Stacey Winston, OCHA i Afghanistan

Siste nytt

Publisert: 19.05.2016 10:22:32 Sist oppdatert: 19.05.2016 10:22:33