Behovet for internasjonal nødhjelp bare øker, viser nye FN-tall.

Trenger 190 mrd kroner til nødhjelp i 2017

Aldri tidligere har FN bedt om så mye penger til humanitært arbeid. Aldri før har verden gitt så mye. Likevel har det aldri før har manglet så mye for å kunne hjelpe de mest trengende.

Det internasjonale samfunn trenger 190 milliarder kroner neste år for å kunne hjelpe 92,8 millioner mennesker i 33 land. Da vil det fortsatt være over 30 millioner mennesker som vil måtte klare seg uten internasjonal hjelp. Appellen ble lansert mandag.

Samtidig mangler FN og partnerorganisasjonene over 80 milliarder kroner på årets nødhjelpsappell. Innen utgangen av november hadde verdenssamfunnet bevilget i overkant av 90 milliarder kroner til nødhjelp for å dekke behovene i år.

– Det er fult ut mulig å dekke dette behovet for nødhjelp. Finansieringen som trengs utgjør kun halvparten USA´s årlige militærutgifter i Afghanistan, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding

 Han påpeker at ifjor ble bare 56 prosent av nødhjelpsappellen finansiert, og årets tall ligger an til å bli enda dårligere.

–Vi har aldri vært bedre rustet til å møte behovene til millioner av mennesker i nød. Det er derfor utilgivelig at mangel på penger og politisk vilje frarøver barn en mulighet til å gå på skolen og forlater familier i kulda uten tilstrekkelig med mat eller tak over hodet og eldre mennesker uten tilgang på medisinsk hjelp, sier Egeland. 

Behovet for nødhjelp har vokst siden den første fellesappellen i 1992. Da var det behov for 22,7 milliarder kroner.

Yemen, Syria, Afghanistan, Nigeria og DR Kongo er landene som trolig vil ha størst behov for internasjonal humanitær støtte i 2017. Dette er i hovedsak de samme landene som trengte store mengder nødhjelp i år. Nesten samtlige land i Sahel-beltet i Afrika vil også ha behov for hjelp.

FNs kontor for koordinering av humanitær bistand (OCHA) påpeker at uten fred vil behovene i Midtøsten bare øke, samtidig som humanitære hjelpearbeidere hindres i å utføre sitt arbeid.

Tidligere i år ble verdens første Humanitære toppmøte avholdt i Istandbul. I den anledning ble det enighet om å utvikle treårsplaner for å opprette bedre samarbeid mellom humanitært arbeid, utvikling og fredsbyggende aktører. I 2017 skal det utvikles flerårsplaner i Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Somalia og Sudan. Målet med langtidsplanene er å redusere behovet for bistand etter hvert og overføre arbeidet til nasjonale og lokale myndigheter.

Resultatene i år

OCHA mener de har oppnådd mye i løpet av 2016. Noen av resultatene de trekker fram er:

  • 6 millioner doser av gulfeber-vaksine ble levert til DR Kongo
  • 2 millioner syriske flyktninger i Jordan, Libanon og Tyrkia fikk mat
  • 1 millioner mennesker i Nigeria fikk støtte til jordbruk

Mens givere har prioritert å støtte humanitært arbeid i Midtøsten, har giverne sviktet land som Afghanistan, DR Kongo, Tsjad og Mali.

Publisert: 05.12.2016 10:12:13 Sist oppdatert: 05.12.2016 10:12:13