– Vårt inntrykk er at myndighetene i Mosambik nå tar dette på dypeste alvor, sier Norges nye ambassadør til Mosambik, Anne Lene Dale. Foto: UD

– Norsk Mosambik-bistand fortsetter som før

Gjeldsskandalen i Mosambik vil ikke føre til endringer i den norske bistanden til landet, fastslår Norges ambassadør Anne Lene Dale. ​

– Vi deler fullt  og helt bekymringene i giversamfunnet om at ikke alt har gått riktig for seg. Vi har tydelig kommunisert behovet for mer åpenhet og transparens i statsforvaltningen. Vårt inntrykk er at myndighetene i Mosambik nå tar dette på dypeste alvor, sier ambassadør Anne Lene Dale.

Da Dale i sommer tiltrådte som Norges ambassadør til Mosambik kom hun til et land i dyp krise. Fra å være en bistandsyndling med jevnt god økonomisk vekst og lovende utsikter, er landet nå preget av en gedigen gjeldsskandale som involverer både nåværende og tidligere president i landet, samt flere andre ledende politikere.

Les mer: Folket i Mosambik må betale for ledernes gambling

Skjulte lån på mer enn to milliarder dollar, mislykkede investeringer, penger på avveie og en lyssky våpenhandel er blant ingrediensene i skandalen.  Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og de fleste giverland har frosset sin budsjettstøtte til Mosambik. Mens norsk bistand fortsetter som før.

– Ikke et godt virkemiddel

–  Når det gjelder de praktiske konsekvensene for norsk bistand, avviklet Norge budsjettstøtten til Mosambik allerede i 2014, fordi vi ikke anså dette som et godt virkemiddel.  Det har jo også denne situasjonen vist. Men utvalgte sektorer og aktører utenom myndighetene får fortsatt bistand fra Norge, sier Anne Lene Dale. 

Budsjettstøtte er en type bistand gitt direkte til statskassen, der mottakerland relativt fritt kan prioritere bruken av midlene, i dialog med giverne. Norge har ved flere anledninger valgt å stanse slik bistand, der tilliten til myndighetene i et mottakerland er svekket. 

Gjeldsskandalen vil ikke påvirke den øvrige bistanden fastslår Dale. Norsk bistand var i fjor på 264 millioner kroner. 

– Vi er nå i planleggingsfasen for neste år der mye av vår støtte vil være rettet mot godt styresett, bedre energitilgang og bedre rammebetingelser for næringsutvikling. I tillegg gir vi støtte til sivilsamfunnet, humanitært arbeid og parlamentarikere. Det er viktig å bidra til å utvikle sivilsamfunnet slik at flere av landets egne borgere er med på å formulere målene for utviklingen i landet, sier den norske ambassadøren.

 

”Et ungt statsbyggingsprosjekt”

I mange sammenhenger blir det fremhevet at Norge og Mosambik har et langt og sterkt bilateralt forhold. Hvordan har det forholdet blitt påvirket av det som har kommet fram i lyset det siste året?

– Jeg vil ikke si at forholdet i stort er påvirket i særlig grad, fordi myndighetene selv innrømmer at mye skulle vært ugjort. Myndighetene vektlegger tydelig at dette ikke skal skje igjen. Det er også viktig å se det som har skjedd i et større perspektiv. Vi fastholder våre prinsipper og idealer om antikorrupsjon løpende i alle prosjekter. Enkelte er stoppet på grunn av mislighold, det er del av vår hverdag at mottakerne ikke alltid har et «norsk» forvaltningsnivå.

Anne Lene Dale minner samtididig om at Mosambik fortsatt er ”et ungt statsbyggingsprosjekt” med kun 22 års demokrati. Første flerpartivalg var i 1994.

– Etter at en 16 års borgerkrig ble avsluttet har den demokratiske utviklingen vært hjulpet av en god økonomisk utvikling. Den globale økonomiske situasjonen bidrar nå til økonomisk krise i Mosambik. Bunnen har falt ut av markedet for flere råvarepriser. De hemmelige lånene kommer på toppen av dette.

Ambassadøren påpeker videre at den globale økonomien har gitt ugunstige forhold for investeringer, og at myndighetene ikke har håndtert forventningene om høye framtidige inntekter ”på en god måte”. 


Uavhengig revisjon

– Men mitt inntrykk er at det nå jobbes hardt med å få kontroll på den økonomiske situasjonen i landet i nært samarbeid med IMF, og det er positivt. Det er bra at IMF og myndighetene har blitt enige om betingelsene for en revisjon av de skjulte lånene, og at de samarbeider tett om det. 

Ambassadøren er fornøyd med at myndighetene i Mosambik har godtatt kravet fra Det internasjonale pengefondet om en uavhengig revisjon. I  slutten av november fikk det internasjonalt anerkjente revisjonsselskapet, Kroll, oppdraget med å granske gjeldsskandalen. IMF er også nå i dialog med myndighetene om et nytt landprogram.


Satser på næringslivet

I begynnelsen av november var utenriksminister Børge Brende i Mosambik med en norsk næringslivsdelegasjon.  Ambassaden arrangerte blant annet et seminar om næringsutvikling  under  overskriften «Partnership for Jobs» – i samarbeid med Norfund, NABA (Norwegian African Business Association) og CTA, som er Mosambiks svar på NHO.

Er dette rette tidspunkt å satse på privat sektor-investeringer her i Mosambik?

– Jeg var faktisk overrasket over hvor stor interesse det var for å delta på denne turen. Det er riktig at tidspunktet for investeringer ikke er så gunstig akkurat nå, men framtidige utsikter for økt norsk næringsaktivitet er svært gode. Det er gledelig at næringslivet har interesse for å bli trukket inn i utviklingsarbeidet. Det er næringslivet som kan skape jobber. Formålet med seminaret var derfor å bidra til partnerskap for lokal jobbskaping i Mosambik, sier ambassadøren.

– Ellers må det understrekes at utenriksministeren hadde en bred agenda med vekt på politiske samtaler og møter med opposisjonen og sivilsamfunnet, i tillegg til feltbesøk for det omfattende samarbeidet vi har innen energi.

– Uakseptabelt og alvorlig 

– Kritiske røster har fått svi for sine ytringer. De siste par årene har en rekke opposisjonspolitikere, advokater, mediepersonligheter og andre kritikere blitt angrepet, skutt og noen regelrett likvidert. Kan vi være bekjent av å samarbeide med et land med slike tilstander?

– Det er klart at en situasjon der aktører i sivilsamfunnet og media er forsiktige med hva de uttrykker fordi de frykter for eget liv, er uakseptabelt og svært alvorlig. Vi påpeker dette. En del av det større bildet er at også opposisjonspartiet Renamo angriper og dreper. Det er også ofte uklarheter om hvem som står bak fra myndighetenes side.

Anne Lene Dale legger videre vekt på at det pågår fredsforhandlinger og mener det ikke er grunn til å tvile på myndighetenes reelle fredsvilje. 

– Mitt hovedinntrykk er at myndighetene og mange internt i Frelimos rekker nå  har forstått at det er behov for reform, i tillegg til å få avsluttet konflikten med Renamo og å få bukt med en økonomi som løper løpsk. Da gjelder det å støtte opp om gode krefter som kan bidra til fred, økonomisk stabilitet og den videre utviklingen av et ungt demokrati, avslutter Anne Lene Dale.

 

Mosambik

  • Innbyggertall: 26 millioner
  • Utviklingsnivå: 180 av 188 land på UNDPs Human Development Index
  • Forventet levealder: 55 år
  • Barnedødelighet (under 5 år): 87 per 1000
  • Analfabetisme: 51 pst. avbefolkningen kan lese og skrive
  • BNP per innbygger: 5700 kroner
  • Korrupsjonsnivå (2015): 112 av 167

(Kilder: UNDP Human Development Report, Verdensbanken, Transparency International)

 

Publisert: 09.12.2016 19:05:50 Sist oppdatert: 09.12.2016 19:05:50