Bakgrunnen for den historiske rettsaken hvor hjelpearbeideren Steve Dennis saksøker sin tidligere arbeidsgiver, er angrepet på Flyktninghjelpens bilkolonne 29. juni 2012 i grenseområdet mellom Kenya og Somalia.
Les tidligere saker her:
- Sikkerhetsfaglig svikt før angrepet i Dadaab
- Flyktninghjelpen saksøkes etter kidnappingsdrama
- Flyktninghjelpen i retten
- Flyktninghjelpen gransker egne rutiner
En uke før partene skal møtes i retten, står de tilsynelatende langt fra hverandre på en rekke punkter. Meklingsmøtet for kort tid siden førte ikke fram og et av stridspunktene er penger.
Urealistisk
Dennis søker erstatning for økonomisk og ikke-økonomisk tap og hevder Flyktninghjelpen sviktet totalt den fatale dagen. Bistandsaktuelt har ikke fått opplyst om hvor høy erstatningssum kanadieren ber om. Hans advokat Knut Helge Hurum ønsker ikke å opplyse om det på det nåværende tidspunktet. Men i sluttinnlegget til Flyktninghjelpen, kommer det klart frem at organisasjonen langt fra er enig i hva deres tidligere ansatt krever.
“Flyktninghjelpen gjør gjeldende at Dennis sitt krav knyttet til tap av inntekt baserer seg på en urealistisk oppfatning av hvilken inntektssituasjon/karriereutvikling han ville hatt dersom kidnappingshendelsen ikke hadde skjedd,” heter det i rettspapirene.
De henviser til bilag fra motparten og skriver at med dagens valutakurs, vil Dennis ha hatt et inntektstap på over en million kroner per år. Det mener Flyktninghjelpen er alt for høyt.
Dennis hevder også at han i årene fremover vil ha utgifter knyttet til både psykisk og fysisk skade. Flyktninghjelpen skriver at de i utgangspunktet ikke har noen innvendinger mot det, men: ”Stiller spørsmål ved om det er riktig at stiftelsen skal holdes ansvarlig for utgifter frem til 2042.”
I rettspapirene hevder Dennis sin advokat, på sin side, at “arbeidsgiver fastholder at en ikke har noe ansvar for skaden han fikk under sitt arbeid…at tap måtte kreves fra kidnapperne.”
Den oppsiktsvekkende påstanden nevnes også i Flyktninghjelpens sluttinnlegg, hvor det står: “Et tredje moment som må trekkes inn i lempingsvurderingen er at det ikke er saksøkte i saken som har stått for den skadevoldende handling. Kidnapperne sitter fengslet i Kenya og hadde ingen tilknytning til Flyktninghjelpen”.
De hevder også at om Dennis skulle få gehør for sitt erstatningskrav, vil det gå ut over prosjekter i felt. ”Flyktninghjelpen driver sin virksomhet gjennom donasjoner fra offentlige og private givere. …..Dersom Dennis skulle bli hørt med et erstatningskrav på det nivå som er krevd, vil dette gå på bekostning av andre prosjekter som stiftelsen jobber med,” skriver Flyktninghjelpen.
Sikkerhet
”Total svikt i oppfølgingen, både menneskelig og økonomisk”. Det er slik hjelpearbeider Steve Dennis beskriver Flyktninghjelpens oppfølging etter opplevelsen som forandret livet for ham.
Det er et av hans ankepunkter når han nå går til sak mot sin tidligere arbeidsgiver. Det er ventet at en rekke rapporter vil legges frem i tingretten. I en av dem, skrevet av organisasjonens egne sikkerhetsfolk står det: «Flyktninghjelpen mislyktes i denne konkrete saken å erkjenne kidnappingsfaren, og sette i verk nødvendige, innarbeidede, fungerende og forebyggende mottiltak for å redusere risikoen».
- Det er liten tvil om at Flyktninghjelpen har forbedret sikkerhetsrutinene siden 2012, sier assisterende generalsekretær Geir Olav Lisle i dag.
I rettspapirene står det imidlertid tydelig at de bestrider at de har ansvar for omstendighetene ”i forkant av, under, og etter kidnappingen” i 2012.
Avviser møtenekt
Partene krangler også om innkallinger til meklingsmøter, oppfølging i etterkant, graden av skade og arbeidsuførhet samt håndtering av sikkerheten. Dennis hevder at Flyktninghjelpen har avvist meklingsmøter – de sier det motsatte.
- Flyktninghjelpen har aldri nektet å møte i mekling med Steve Dennis. Flyktninghjelpen og Steve Dennis har siden hendelsen i 2012 vært i dialog. Dialog hadde vi også gjennom hele 2014. Med bakgrunn i denne dialogen kom Flyktninghjelpen med et tilbud til Steve Dennis i januar 2015. Tilbudet ble avvist. Vi oppfattet på det tidspunktet at det ikke var rom for nye forhandlinger. Vårt mål har hele tiden vært, og er fortsatt, å finne en løsning.
Steve Dennis fikk umiddelbart både medisinsk og økonomisk oppfølging fra Flyktninghjelpen etter hendelsen i 2012. Han har også fått utbetalt forsikringspenger i henhold til våre avtaler. Vi har også forsøkt å finne en løsning med Steve Dennis for å gi han ytterligere støtte. Det har ikke lyktes og det beklager vi, sier Lisle til Bistandsaktuelt.
Innsamling
For å finansiere utgiftene til rettsaken har Dennis samlet inn penger på nett. Nesten 40 000 dollar har kommet inn. Samtidig har debatten om sikkerhet i felt rast. Mange skriver om uheldige opplevelser med arbeidsgivere som ikke tar sikkerhetsansvaret på alvor.
I sluttinnlegget til kanadieren kommer det frem at grunnlaget for søksmålet er uaktsom håndtering av ansattes sikkerhet. Dennis har tidligere sagt dette til Bistandsaktuelt:
- Jeg er overbevist om at denne hendelsen kunne vært unngått om ordentlige sikkerhetstiltak hadde blitt tatt og jeg håper også at rettsaken vil bety noe i positive retning for hjelpearbeidere som har opplevd lignende.