Redd Barna føler press for å endre holdning

​– Vi står fast på prinsippet om at myndigheter har ansvaret for å tilby gratis utdanning. Det er en menneskerett, fastslår seksjonsleder for utdanning i Redd Barna, Nora Ingdal. Men organisasjonen åpner for privatskoler som ikke er profittbaserte.

Ingdal viser til at det foregår intense diskusjoner rundt temaet privatskoler internasjonalt.

– Land som USA, England og Australia har et helt annet syn på saken, og vi opplever et press til å endre holdning, sier hun.

Redd Barna mener at private kan spille en rolle så lenge det ikke er profittbasert og det er gratis.

– 59 millioner barn står utenfor skolen, 130 millioner barn av de som går på skole, lærer ikke å lese og skrive. Vårt mål er at alle barn skal gå på skole og lære noe mens de er der – da må vi prøve ulike metoder, sier hun.

Derfor har det internasjonale Redd Barna flere steder inngått samarbeid med private organisasjoner der hvor offentlig tilbud ikke finnes.

– Men vi støtter ikke kommersielle skoler som tar utbytte, sier Ingdal.

Norad diskuterer

– I utgangspunktet skal utdanningsbistand først og fremst bidra til at myndigheter i utviklingsland kan tilby god og gratis utdanning til alle barn, forklarer Gerd-Hanne Fosen, underdirektør i Norad.

– Men det foregår en diskusjon i Norad om dette temaet, og vi ser at det er behov for en avklaring rundt hvordan vi skal forholde oss til privatskole-trenden. Diskusjonen internasjonalt handler om at det er vanskelig å være så prinsippfast hvis det innebærer at tusenvis av barn står uten skolegang fordi myndighetene ikke kan levere. Vi kan ikke vente ti år på et fungerende skolevesen.

– Vil Norge i fremtiden kunne gi bistand til private skoler som tar ut profitt?

– Global Partnership for Education og Unicef, som er de som får aller mest utdanningsbistand fra Norge, jobber direkte med myndigheter. Og det er ikke noe som tyder på at norske penger skal gå til private skoler som tar utbytte. Enkelte giverland ønsker å bidra til at kvaliteten i slike billige private skoler skal bli bedre, men ikke direkte til drift og
lønninger. 

Mening

Publisert: 04.11.2015 16:31:42 Sist oppdatert: 10.11.2015 06:59:30