– Jeg tror at dette er en god anledning til å drøfte en ny langsiktig strategi for samarbeidet med Brasil, sier Regnskogfondets leder Lars Løvold om regjeringens foreløpige punktum på skogsamarbeidet med Brasil. Foto: Espen Røst

– Ville være rart å avslutte samarbeidet nå

Det sier Lars Løvold om Tine Sundtofts foreløpige punktum på skogsamarbeidet med Brasil. Sammen med Ola Elvestuen (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) forventer Regnskogfondets leder at Norge fortsetter arbeidet med bevaring av Amazonas.

Norge foretar sin siste utbetaling til det brasilianske Amazonasfondet nå i desember. Utbetalingen markerer en foreløpig slutt på det norsk-brasilianske samarbeidet, og løftene om at Norge skulle bidra med 1 milliard dollar frem til 2015 er nå oppfylt.

Den videre finansieringen av fondet er ikke klar, og klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil heller ikke gi noen konkrete løfter om å fortsette støtten til fondet.

– Det kan jeg ikke si noe om. Men vi er veldig fornøyd med det Brasil har gjort så langt, og at vi nå kan komme hit og avslutte et sjuårig samarbeid med Brasil, sa Sundtoft til Bistandsaktuelt under en pressekonferanse i Rio de Janeiro i går.

– Utvetydige løfter

Regnskogfondets leder Lars Løvold mener samarbeidet må videreføres i stor skala så lenge avskogingsresultatene tilsier det. Han opplever ikke budskapet som nå kommer fra Sundtoft som et stopp i samarbeidet. Han understreker at det er et bredt flertall på Stortinget for et fortsatt høyt skogengasjement fra norske myndigheter.

– I Regnskogfondet oppfatter vi ikke at støtten nå stopper. Vi er veldig fornøyd med at Norge har oppfylt løftene om støtte fra 2008 til Amazonasfondet. Når denne fasen i samarbeidet nå oppfylles, tror vi det er fornuftig om Norge drøfter med brasilianske myndigheter hvilke ambisjoner de har med hensyn til fremtidig avskoging og om det er elementer i samarbeidet som kan gjøres mer effektivt, sier han.

Løvold mener avslutningen av den sjuårige avtalen er en god anledning til å drøfte en ny langsiktig strategi for samarbeidet med Brasil.

Tid til drøfting

– Det kan være greit å ikke automatisk love tilsvarende midler, men benytte anledningen til å drøfte om regnskogsbevaringen kan gjøres enda bedre og mer effektivt i et framtidig samarbeid:
 
– Men vi mener selvfølgelig at samarbeidet må videreføres i stor skala så lenge avskogingsresultatene tilsier det. Prosjektene fra Amazonasfondet har nå begynt å få stor betydning i regionen, og det ville være veldig rart å avslutte samarbeidet nå, sier Løvold til Bistandsaktuelt.
 
– Det pågår nå en bred debatt om innrettingen av bistandsbudsjettet for neste år, spesielt sett i lys av flyktningkatastrofen vi ser i verden. Mange har uttrykt bekyming for at behovet for umiddelbare humanitære tiltak skal gå på bekostning av langsiktige bistandssatsinger. Er du redd for at det også vil bli kutt i skogstøtten?
 
– Nei. Regjeringen har gitt så utvetydige løfter om å holde skogbistanden på samme nivå, minst frem til 2020, så jeg tror ikke skogbistanden vil kuttes på neste års statsbudsjett, sier Lars Løvold.

– Forutsetter mer skogsamarbeid

Brasils klimamål er 80 prosent reduksjon av avskogingen i sin del av Amazonas innen 2020, sammenlignet med et referansenivå for tidsrommet 1996-2005. Så langt har Brasil redusert avskogingen med rundt 75 prosent sammenlignet med dette nivået.

Sosialistisk Ventrepartis Bård Vegar Solhjell sier til Bistandsaktuelt at det er gledelig at Norge nå har oppfylt forpliktelsen overfor Brasil og Amazonas.

– Dette er et av verdens største klimatiltak de siste åra, og et stort bidrag til å bevare regnskogen i Amazonas. Jeg forutsetter at satsingen på å bevare regnskog skal fortsette på minst samme nivå, og ikke kuttes. Det vil være en viktig del av et norsk bidrag til en klima-avtale i Paris, sier Solhjell:

– Jeg regner med vi vil se en betydelig styrking av det norske skog-samarbeidet med land i Sørøst-Asia, Afrika og Sør-Amerika videre, når det blir økonomisk rom for det.

Heller ikke Venstres Ola Elvestuen frykter at det vil komme kutt i klima- og skogsatsingen på neste års statsbudsjett.

– Regnskogsatsingen må ha samme høye nivå fremover; det kan det ikke være noe som helst tvil om, sier Elvestuen.

Til Bistandsaktuelt presiserer han at ikke kjenner bakgrunnen for at samarbeidet med Brasil nå har nådd et foreløpig punktum.

– Men innsatsen må opprettholdes slik det er et bredt flertall for på Stortinget. Det er ikke mindre viktig å ta vare på regnskogen nå enn før - det er viktigere, men utbetalingene må selvfølgelig være resultatbasert, sier Elvestuen.

– Ingen dramatikk

Tine Sundtoft sa i Brasil i går at hun ikke vil gi noen løfter om fortsatt støtte til Amazonasfondet. I dag sier hun til Bistandsaktuelt at dét er helt udramatisk:

– Det er ingen dramatikk i at vi i år foretar foreløpig siste utbetaling til Brasil, i tråd med løftene Norge gav under forrige regjering. Samarbeidet har vært bra og vi er i forhandlinger om veien videre. Disse samtalene er positive og konstruktive, men det ville vært underlig å gi garantier om videre støtte mens vi er midt i forhandlinger, sier Sundtoft til Bistandsaktuelt:

– Resultatene som er levert av Brasil de siste årene har vært imponerende. Jeg vil selvfølgelig ikke utelukke at Norge også neste år vil utbetale penger til Brasil, dersom vi blir enige om en ny avtale. Solhjell, Elvestuen og Løvold må ha is i magen.

– Brasil har ikke klart å tiltrekke seg store bidrag fra andre givere (96 prosent har frem til nå kommet fra Norge) til Amazonasfondet, slik intensjonen var i 2008. Er dette vesentlig for dét punktumet som nå settes, og er det vesentlig for et videre samarbeid at andre land også bidrar?

- Det er ikke riktig at ikke andre land bidrar. Tyskland har nylig annonsert et bidrag på nye 100 millioner euro til Amazonasfondet, ytterligere nær 50 mill euro til andre skogbevaringstiltak, og lovet å vurdere ytterligere bidrag over tid. Det som er vesentlig for oss er at avskogingen i Brasil reduseres. Forøvrig er det ikke bestemt at vi skal slutte å bidra med penger til Brasil, men vi innfrir et løfte vi ga i 2008 om 1 milliard amerikanske dollar hvis Brasil leverte gode resultater, sier Sundtoft.

Publisert: 17.09.2015 13:23:20 Sist oppdatert: 17.09.2015 13:23:21