Nye utviklingsmål for verden - og Norge

Fredag ble FNs nye utviklingsmål vedtatt. Og denne gangen slipper ikke de rike landene unna – målene vil få betydning for norsk politikk.

Ut med det gamle og inn med det nye: I dag vedtar FN 17 nye mål som skal styre utviklingsarbeidet frem til 2030. Sustainable development goals – eller bærekraftmål på norsk – erstatter de åtte tusenårsmålene som har vært styrende frem til nå.

– FNs bærekraftmål er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Med 17 mål og 169 delmål skal bærekraftmålene fungere som en felles global retning for prioritert innsats de neste 15 årene, sier Trygve Ølfarnes, nestleder av UNDPs nordiske representasjonskontor.

Fredag 25. september, møtes FNs 193 medlemsland på FNs generalforsamling i New York for å vedta målene. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende er på plass.

Påvirker norsk politikk

Mens tusenårsmålene som ble vedtatt i 2000 først og fremst har vært en plan for å bekjempe fattigdom i utviklingsland, skal de nye målene også gjelde for de rike landene.

– Nå er det ikke lenger de rike landene som skal hjelpe de fattige. Problemer er problemer og utfordringer er utfordringer for alle land. Ingen kan være arrogante i forhold til utviklingen. Nå må alle landene gjøre en innsats for sikre en bærekraftig utvikling, sa stortingspresident Olemic Thommessen under lanseringen av målene.

Tusenårsmålene har blitt kritisert for bare å behandle symptomene på fattigdom uten å ta tak i årsakene. Derfor er mål om mindre utslipp, større økonomisk ulikhet, kampen mot korrupsjon og for bedre styresett lagt til. Flere av målene får betydning for norsk politikk.

– Bærekraftmålene må synliggjøres i den politiske prioriteringen fremover, både gjennom en nasjonal handlingsplan og i norsk utenrikspolitikk, sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet, i en pressemelding.

Miljømålsettinger om mindre utslipp og lavere forbruk står sentralt. Men Norge har også en vei å gå når det gjelder full likestilling, vold i nære relasjoner og rettigheter for de som faller utenfor velferdssystemet. EØS- borgere som kommer til Norge for å tigge ble nevnt, samt alle de som oppholder seg i landet ulovlig.

Norge er nå forpliktet til å utarbeide en nasjonal handlingsplan for gjennomføring av alle 17 målene i Norge.

 

 

 

Hva norske politikere mener

UNDP har spurt norske politikere hva de mener om de nye bærekraftig utviklingsmålene

Siste nytt

Takket være Kina

Både FN og norske politikere kaller dagen historisk, men historien er vanskelig å spå på forhånd. Ingen ante hvordan tusenårsmålene fra 2000 ville bli mottatt, men de fleste er enige om at målene har klart å mobilisere en splittet utviklingsagenda mot felles innsats.

FN og mange politikere bruker en hver anledning til å skryte av suksessen;

Målet om å halvere verdens fattigdom er oppnådd, antall malariadødsfall er halvert og det samme er antall barn som dør før de fyller fem år. Men det FN og politikere, som statsminister Erna Solberg, glemmer å nevne, er  at grunnen til halvering av verdens fattigdom er Kina – ikke tusenårsmålene.

– Kina – som aldri har vist noen interesse for tusenårsmålene – står for ¾ deler av fattigdomsreduksjonen de siste 15 årene, skriver The Economist på lederplass.

Det er en faktaopplysning som ingen snakker så høyt om på en dag som denne hvor FN og pådriverne for de nye målene gratulerer seg selv.

Verdens største samtale

Over åtte millioner mennesker har deltatt i utformingen av de nye målene. Alle med tilgang på en datamaskin har kunnet sende inn innspill til prosessen.

– Det er nå det begynner, når avtalen signeres i New York i dag, må alle land begynne å iverksette politikk for å oppnå målene. Dette blir temaet i alle verdens parlamenter fremover. Det kommer til å bli en levende debatt som i seg selv vil være drivende for en bærekraftig utvikling, sa stortingspresident Thommessen under lanseringen.

Han la til;

– Kritikerne er også på plass, det er de alltid før vi har begynt, men la oss i det minste være entusiastiske en stund!

Fafo vil i oktober lansere en rapport med anbefalinger for hvordan bærekraftmålene kan implementeres i Norge.

Publisert: 25.09.2015 10:10:47 Sist oppdatert: 25.09.2015 10:10:47