Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (t.h) var full av lovord om Brasils innsats da hun møtte sin brasilianske kollega Izabella Teixeira og direktør for den brasilianske utviklingsbanken Luciano Coutinho.

Norge vil ikke love Brasil mer skogpenger

I desember foretar Norge sin siste utbetaling til det brasilianske Amazonas-fondet. Det kan få konsekvenser for regnskogprogrammet, som hittil har fått 96 prosent av sine midler fra Norge. Den videre finansieringen av fondet er ikke klar.

Det var under sitt besøk i Brasil (fra 13.-18. september) at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) kom med sin erklæring: Norge vil med årets utbetaling ha oppfylt løftet om å bidra med 1 milliard dollar - omlag 8,2 mrd. kroner - til fondet i tidsrommet 2008-2015.

Målet for reisen var å gjøre opp status for sju års samarbeid mellom Norge og Brasil. Så langt har Brasil investert i ulike skogtiltak til en verdi av 546 millioner dollar - omlag 4,4 mrd. kroner. Restbeløpet, ubrukte midler i fondet, skal Brasil tære på fram til 2019.  

Norge ønsker ifølge statsråden "å videreføre det bilaterale samarbeidet med Brasil", men Tine Sundtoft vil ikke konkretisere hva hun legger i dette, og vil heller ikke gi noen konkrete løfter om fortsatt støtte til Amazonasfondet.

- Det kan jeg ikke si noe om. Men vi er veldig fornøyd med det Brasil har gjort så langt, og at vi nå kan komme hit og avslutte et sjuårig samarbeid med Brasil, slik vi lovet i 2008, da Norge gav et løfte om inntil 6 milliarder norske kroner i støtte dersom Brasil leverte resultater. Når vi ser hva de har levert, en enorm avskogingsreduksjon de siste ti årene, så er det en glede å komme hit og fullføre dette løftet vi ga, sier Tine Sundtoft til Bistandsaktuelt.

Hun fastslår at Norge og Brasil nå avslutter første fase, men kan ikke si noe om veien videre annet enn at Norge er i en konstruktiv dialog med Brasil

Ny kurs

Mandag møtte Sundtoft Brasils miljøvernminister Izabella Teixeira i Rio de Janeiro, sammen med direktør Luciano Coutinho i utviklingsbanken BNDES. Det er BNDES som forvalter de norske midlene og velger ut prosjektene som tildeles støtte.

I et møte med norsk og brasiliansk presse kalte Sundtoft Amazonasfondet for «en inspirasjonskilde for andre land», som viser at det er mulig å oppnå resultater på i global skala og samtidig opprettholde økonomisk vekst og utvikling i jordbruket. 

- Dette er et bidrag som har gitt fantastiske resultater, og Brasil har også holdt sin del av avtalen. Det gjør avtalen til noe unikt i internasjonalt klimasamarbeid og Norge er stolt av å samarbeide med Brasil, og vi ser også fram til videre samarabeid. Brasils prestasjoner har gitt store gevinster både for det globale klimaet, det biologiske mangfoldet og menneskene som bor i og utenfor Amazonas, sier Sundtoft.

Likevel setter Norge et foreløpig punktum, mens veien videre nå stakes ut. Det betyr ikke at Norge snur ryggen til Brasil.

- Nå er vi i ferd med å avslutte første fase, og har et ønske om å fortsette samarbeidet, men jeg kan ikke si noe annet enn at vi er i konstruktiv dialog med Brasil om veien videre. Vi er også spent på hvilke klimamål Brasil kommer til å forplikte seg til fram mot Paris-forhandlingene, og vil gjerne se nærmere på disse, sier Sundtoft.

Hun viste til at Norge for eksempel har forpliktet seg til å kutte 40 prosent av sine klimagassutslipp innen 2030, sammenlignet med 1990-nivået.

-Våre to land har også et godt samarbeid om veien fram til forhandlingene i Paris, sier Sundtoft.

Betaler for resultater

Norske myndigheter har fulgt utviklingen i Brasil svært tett de siste årene. Helt ferske tall fra organisasjonen Imazon viser en økning i avskogingen det siste året, det vil si fra august 2014 til juli 2015, på 63 prosent. Brasilianske myndigheter forholder seg kun til de siste offisielle tall, for skogåret august 2013-juli 2014, som viser en reduksjon på 15 prosent sammenlignet med året før. Reduksjonen er dessuten på imponerende 82 prosent for perioden 2004-2014. Dette er også tallene som Miljøverndepartementet bruker som utgangspunkt når norske bidrag regnes ut.

Men også i skogåret 2013, fra august 2012-juli 2013, økte avskogingen i Amazonas.

- Siden vi så en økning i 2013, var vi var veldig spente på 2014-tallene, og det var stor glede å se at 2014-tallene viste ny reduksjon. Det tyder på at 2013 var et unntak i forhold til utviklingen vi har sett de siste årene. Det er også dette som er så viktig med denne avtalen, at vi betaler for resultater. Den avhenger av at Brasil følger opp og gjør det de har sagt de skal gjøre, og Amazonas-fondet har blitt et stadig viktigere instrument for Brasil i arbeidet med å redusere avskogingen, sier Tine Sundtoft til Bistandsaktuelt.

Trenger nye givere

Kunngjøringen om at dette kan bli siste bidrag fra Norge til Amazonasfondet, var også noe som opptok brasilianske journalister på pressemøtet. Fondet har 96 prosent av sine midler fra Norge, 3 prosent fra den tyske utviklingsbanken og 1 prosent fra oljeselskapet Petrobras. Fram til august 2015 har fondet støttet 75 ulike prosjekter med 546 millioner dollar. Ytterligere 24 prosjekter har søkt støtte, men er fortsatt til vurdering hos BNDES.

En del av støtten som er utbetalt fra giverne ligger nå akkumulert og foreløpig ubrukt i fondet. Uten videre norsk støtte vil fondet ha midler til fortsatt aktivitet fram til 2019. Hva som videre vil skje med finansieringen av fondet er uklart. 

Selv om tyske myndigheter nylig besluttet å gi 100 millioner euro til fondet, har ikke Brasil klart å tiltrekke seg bidrag fra andre givere, slik intensjonen var i 2008. BNDES-direktør Luciano Coutinho skylder blant annet på den internasjonale finanskrisen.

Tyskland vil bidra

- Arbeidet med å finne nye givere, også utenfor Europa, fortsetter. Det siste bidraget fra Tyskland er dessuten betydelig, og vi ser at klima nå er i ferd med å komme høyere på dagsorden igjen, sa Coutinho på pressemøtet.

Ifølge Brasils miljøvernminister Izabella Teixeira ønsker Brasil å styrke samarbeidet med Norge. Hun åpner imidlertid for samarbeid på nye områder, og sa at det for eksempel kan bli aktuelt å styrke samarbeidet om beskyttelsesmekanismer for det marine biologiske mangfoldet i Brasil, i tillegg til avskoging og klima. 

- Norge har alltid stått ved vår side, og vi er svært fornøyd med resultatene som vi har oppnådd. Vi ønsker å videreføre og styrke samarbeidet med Norge, og fortsetter samtalene om nye mekanismer og samarbeidsformer. Vi ønsker å gjøre enda mer, og trenger midler, men mye avhenger nå av utfallet i Paris, sa Teixeira.

Les mer: 

https://www.regjeringen.no/no/tema/klima-og-miljo/klima/klima--og-skogsatsingen/kos-innsikt/brasil1/id734166/

 

 

Brasil-støtten

  • Brasil er verdens største tropiske skogland. Rundt 30 prosent av verdens gjenværende regnskoger befinner seg i Brasil.
  • Norge betaler Brasil for redusert avskoging gjennom Amazonasfondet. - Amazonasfondet administreres av den brasilianske utviklingsbanken BNDES, verdens nest største nasjonale utviklingsbank
  • Alle prosjektene som støttes av Amazonasfondet er en del av Brasils generelle plan for å redusere avskoging, og skal samtidig fremme bærekraftig utvikling i Amazonas-regionen.
  • Brasils klimamål er 80 prosent reduksjon av avskogingen i sin del av Amazonas innen 2020, sammenlignet med et referansenivå for tidsrommet 1996-2005. Så langt har Brasil redusert avskogingen med rundt 75 prosent sammenlignet med dette nivået.
  • Brasil kunngjør sine oppdaterte klimamål, såkalt INDC eller Intended Nationally Determined Contributions, i New York i slutten av september

Siste nytt

Publisert: 16.09.2015 15:28:07 Sist oppdatert: 16.09.2015 15:28:07