Namibias avtroppende president Hifikepunye Pohamba blir den femte afrikanske statslederen som kan smykke seg med Ibrahim-prisen for ekstraordinært godt lederskap. Her fra en tale på FNs klimatoppmøte i New York i fjor. Foto: John Minchillo / AP Photo / NTB scanpix 

Namibias avtroppende president får millionpris

Namibias avtroppende president Hifikepunye Pohamba får Ibrahim-prisen 2014 for ekstraordinært godt lederskap. Prisen er på 40 millioner kroner.

Ibrahim-prisen deles ut av en stiftelse etablert av mobiltelefongründeren Mo Ibrahim. Prisen går til en afrikansk politiker som har gjort en ekstraordinær god innsats som statsleder.

Kun statsledere som forlater maktens tinder med rene hender og i henhold til konstitusjonelle spilleregler blir tatt i betraktning.

Det har blitt pekt på som en indikator på svakheten ved dagens styresett i Afrika at juryen flere år på rad ikke har funnet en verdig kandidat blant afrikanske ledere. Det har nå gått tre år siden prisen sist ble delt ut. Siste prisvinner var Pedro Verona Pires fra Kapp Verde i 2011.

– Inkluderende demokrati

79 år gamle Hifikepunye Pohamba har ledet Namibia i to presidentperioder og går nå av etter ti år ved makten.

Pohamba er en av grunnleggerne av den namibiske frigjøringsorganiasjonen Swapo som lenge kjempet mot den sørafrikanske okkupasjonsmakten.

– I løpet av Hifikepunye Pohambas tiårige presidentskap, har Namibias rykte som et godt styrt, stabilt og inkluderende demokrati med stor frihet for media og respekt for menneskerettighetene blitt sementert, sa juryformann Salim Ahmed Salim da tildelingen ble gjort kjent på en pressekonferanse i Nairobi i Kenya mandag.

Swapo har dominert Namibia siden frigjøringen i 1990. Pohamba etterfulgte landets første president, Sam Nujoma, og tok over presidentvervet i 2005. Før dette hadde Pohamba ulike poster som statsråd. Pohamba ble gjenvalgt i 2009.

Kompromiss og stabilitet

– Pohamba har bidratt til stabilitet. Han er nok en person som bidrar til kompromisser, sier daglig leder Olav Osland i den norske solidaritetsorganisasjonen Namibiaforeningen.

– Namibia er et land med store forskjeller på rik og fattig, med urfolkene san og himba på bunnen. Likevel har Pohamba bidratt til å holde ro i systemet. Det gjør at landet framstår som solid, også for investorer og turister, sier Osland.

Han peker også på at Swapo har vedtatt radikal kjønnskvotering ved at annenhver kandidat på listene skal være kvinne. Pohamba går av etter sin andre presidentperiode.

Swapo beholder makten etter å ha sikret seg 80 prosent av stemmene i parlamentsvalget i fjor, og en enda større andel i presidentvalget. Den afrikanske union (AU) erklærte at valget ble holdt i en fredelig atmosfære fri for trusler og press.

40 millioner

Ibrahim-Prisen består av 5 millioner amerikanske dollar eller nærmere 40 millioner kroner utbetalt over en periode på ti år. Deretter følger utbetalinger på 1,6 millioner kroner i året så lenge prisvinneren er i live.

Mo Ibrahim har begrunnet prisen på ulike måter, og blant annet med at afrikanske ledere ikke kan vente seg særlig inntekter etter at presidentperioden er over. Dette i motsetning til for eksempel USAs tidligere presidenter, som kan håve inn på forelesninger og deltagelse på andre typer arrangementer.

I et intervju med Bistandsaktuelt i fjor sa Ibrahim at Afrika at afrikanske ledere må sikre både menneskerettigheter og økonomisk vekst. Den britisk-sudanesiske milliardæren ser godt styresett som helt avgjørende for kontinentet.

Han har sagt at han vil bidra til at folk i andre deler av verden skal vite om dyktige afrikanske statsledere, og at de skal vite at det er flere enn Sør-Afrikas Nelson Mandela som har gjort en stor innsats.

Pohamba er den fjerde statslederen som mottar prisen, i tillegg til at Mandela fikk en ærestildeling i 2007.

Mo Ibrahim

Sudansk forretningsmann som bygde opp mobiltelefoni i en rekke afrikanske land. Ifølge nyhets­tjenesten Forbes er Ibrahim god for 1,1 milliarder dollar.

I 2006 startet han stiftelsen Mo Ibrahim Foundation til støtte for bedre styresett i Afrika.

Stiftelsen utarbeider hvert år en indeks der 53 afrikanske land vurderes ut fra en lang rekke kriterier knyttet til godt styresett.

I tillegg til den årlige indeksen deler Mo Ibrahims stiftelse også ut en rekordstor pris til en afrikansk eks-statsleder som har utmerket seg.

Prisvinneren får 5 millioner dollar fordelt over ti år og deretter 200 000 dollar livet ut.

Bare demokratisk valgte statsledere som har gått av de siste tre årene, og som har forlatt posten etter normale konstitusjonelle regler, kan bli tatt med i betraktningen. ­Prisen ble ikke delt ut i 2008, 2009, 2012 eller 2013, i mangel på gode kandidater.

Publisert: 02.03.2015 17:30:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:01:28