Fra valgkrets etter valgkrets tikket resultatene inn fra Union Election Commission og over på storskjermen, utenfor National League for Democracys partikontor i Mandalay mandag kveld. Valgkommisjonen har enda ikke utpekt en vinner, men at NLD har gjort et svært godt valg i mange områder, er det ingen tvil om.
– Dette er fantastisk, sier Ye Wint Aung (20) og titter opp på skjermen.
NLD tar stemmer fra Union Solidarity and Development Party (USDP) i det ene området etter det andre. Kontrasten kunne ikke vært større fra valget i 1990, da NLD og Aung San Suu Kyi vant 392 av 485 mandater i parlamentet. Den gang de militære nektet å gi fra seg makten var det lite åpenhet rundt valgprosessen. Nå kan Ye Wint Aung følge oppdateringene minutt for minutt, sammen med kompisgjengen fra medisinstudiet ved universitetet i Mandalay.
Men hva betyr egentlig den nye åpenheten i Myanmar? Kan fredsprisvinnerens tilhengere endelig svare «ja» til det ikoniske Time-coveret, 25 år etter spørsmålet ble stilt: Will she rule?
– Dette er veldig bra, men samtidig er jeg delt, for vi vet jo ikke om dette vil endre noe, sier Ye Wint Aung til Bistandsaktuelt.
Den eneste rette lederen
Han forteller at han stemte på Aung San Suu Kyi og hennes parti:
– Fordi NLD har den beste politikken og fordi Suu er den eneste rette lederen.
Og det er det tydeligvis flere som er enig i. Jubelen bryter løs når velgertallene for opposisjonslederens valgkrets vises på storskjermen i Mandalay. Der står det at Aung San Suu Kyi, har vunnet med 54676 (NLD) stemmer, mot 15312 (USDP) stemmer i Kawhmu. Tallet kunne presenteres foran NLDs tilhengere fordi partiene har adgang til å sende egne «valgobservatører» for å overvåke opptellingen i stemmelokalene. Likevel annonserte ikke Valgkommisjonen tallene for NLD-lederens valgkrets Kawhmu, før onsdag morgen. Men da kom også meldingen mange her ventet på:
«Aung San Suu Kyi har vunnet valgkretsen Kawhmu, med 54676 stemmer», het det fra UEC. Valgkommisjonen opplyste ikke hvor mange stemmeberettigede det var, eller hvor mange stemmer motstanderen fra regjeringspartiet USDP hadde fått. Men det visste jo Ye Wint Aung og de andre foran NLDs partikontor i Mandalay allerede mandag ettermiddag.
Bistandsaktuelt spør Ye Wint Aung hvordan valgresultatet, dersom det fører til endringer, kan forandre hverdagen til folk i Myamar.
– Vet du hvordan vi har det? Hvordan vi egentlig har det? spør Ye Wint Aung.
Nei. Sannsynligvis ikke, må vi tilstå.
– Nettopp. Men om du hadde visst, så ville du skjønt hvor store endringer vi ønsker oss i Burma. Vi har levd liv uten mening, sier Ye Wint Aung:
– Vi har håpet og håpet, men aldri fått mulighetene vi burde hatt. Myndighetene har lagt stein etter stein i veien. Og så har det vært ulike regler og rettigheter for forskjellige mennesker. Det er hardt, så etter femti år med dette regimet, er det på tide med forandring:
– De som pleier å vinne, kommer til å tape i dag. Det kan bli skummelt - alt kan skje, men dette resultatet er fantastisk.
- Les også: Valget i Myanmar for dummies
Helt overveldende
Tirsdag ettermiddag kunne BBC fortelle at Aung San Suu Kyis parti NLD ser ut til å ha fått et flertall under parlamentsvalget. Til tross for at de offisielle resultatene fra valget lar vente på seg, gikk NLD-lederen ut og sa at partiet hadde vunnet flertallet av stemmene.
– Det foreløpige resultatet er helt overveldende. Støtten til NLD og Aung San Sui Kyi er like sterk i 2015 som i 1990. Hvis resultatet blir respektert av militæret og myndighetene, er de med på å skrive historie, og må hylles for det, sier Burmakomitéens leder Audun Aagre til Bistandsaktuelt.
Han mener likevel det er viktig å vente med å konkludere:
– Vi må vente på de endelige resultatene fra valgkommisjonen, sier Aagre og peker på at NLD trenger 333 seter i parlamentet for å få flertall. Han sier også at valgresultatet kan se annerledes ut i de etniske områdene enn i de burmanske:
– Her i Rakhine-staten hvor jeg er nå, har Rakhine-partiet vunnet de fleste setene både lokalt og også i Nay Pyi Taw. Men dette er historisk og viser at folket ikke lot seg påvirke av advarslene om kaos hvis USDP skulle tape, sier Aagre på telefon fra byen Sittwe.
- Les også: – Stemmer for forandring
Han mener de foreløpige valgresultatene har historisk sus over seg og peker på at folket ignorerte MaBaTha og nasjonalistene. At de etniske delstatene ser ut til å ønske et sterkt NLD, med langt flere stemmer enn han trodde var mulig.
– Valget viser at Aung San Suu Kyi i alle disse årene har vært den lederen det burmesiske folk har ønsket seg. Dette er en dag for feiring. I morgen er det hardt arbeid for at overgangsperioden frem mot ny regjering tiltrer i slutten av mars ikke motarbeides. Jeg tenker spesielt på militæret og MaBaTha, sier Aagre.
Håper på endring
Arbeidet Aagre mener blir viktig, har Aung San Suu Kyi vært tydelig på at hun skal lede. I forrige uke uttalte hun at hun så på sin rolle som over presidenten. I dag understreket opposisjonslederen at hun mente alvor. I et intervju med Channel News Asia sier hun at dersom NLD vinner, vil den valgte presidenten bli utnevnt «kun for å møte grunnlovens krav».
– Han blir nødt til å forstå at han ikke vil ha noen autoritet, at han vil opptre i samsvar med vedtak i partiet, sa Aung San Suu Kyi:
– Det er den eneste logiske måten å gjøre det. Fordi i ethvert demokratisk land, er det lederen av det seirende partiet som blir leder av regjeringen. Hvis grunnloven ikke tillater det, blir vi nødt til å gjøre det slik, så vi kan fortsette i henhold til demokratiske spilleregler.
Og det er disse spillereglene som sannsynligvis skaper en nedtonet entusiasme utenfor NLD-kontoret i Mandalay mandag kveld. For byen som er et slags hovedsete for buddhist-nasjonalistene i MaBaTha, står ikke på hodet av resultatene som tikker inn. Det kan skyldes at mange avventer de offisielle resultatene. Resultater NLD frykter forsinkes med overlegg, og spekulasjonene går nå høyt i burmesiske presse (Myanmar Times) og på sosiale medier: Skyldes forsinkelsene at USDP og militæret forsøker å tukle med resultatene. Umulig å fastslå. Det kan ta enda noen dager før valgkommisjonen erklærer en nasjonal vinner.
De tre store internasjonale valgobservatørteamene kom alle med sine uttalelser om valget tirsdag. Ifølge Myanmar Times var hovedkonklusjonen at valget som helhet var gjennomført i henhold til reglementet, bortsett fra forhåndsstemmer som er gjort utenfor velgerens valgkrets.
«En svart boks. Et mysterium»
– Den delen av valgprosessen hadde ikke gjennomsiktighet. Det var mer som en svart boks, uttalte sjefsobservatør for EUs valgobservatørteam Alexander Graf Lambsdorff på en pressekonferanse i Yangon, og omtalte det som et «mysterium».
Stemmene det her er snakk om er i stor grad fra militært personell, og er sammen med svært treg telling av stemmer, del av årsaken til at NLD nå frykter manipulasjon.
– Helt klart, ellers kunne de (UEC; joun.anm) jo bare kommet med resultatene. Det er ingen her som tror det skal ta så lang tid som det nå gjør. Under valget i 2010 var alle stemmer talt opp og vinneren annonsert før det hadde gått 24 timer, sier en med svært god kjennskap til det politiske landskapet i Myanmar.
Kilden, som snakket til Bistandsaktuelt mot anonymitet, mener likevel ikke at spillet som nå skjer handler om hvem som er den store vinneren eller taperen. Den kampen er avgjort. Dette handler mer om at USDP forsøker å sikre seg så mange seter som mulig i parlamentet.
– Jeg tror de har innsett at valget er tapt.
Da president Thein Sein kommenterte valget tirsdag, sa han at han kom til å gratulere Aung San Suu Kyi med valget - når tiden var inne for det:
– Men vi er ikke der riktig enda, uttalte Thein Sein til Myanmar Times.
Valgsuksess
Tross «mysteriet» om forhåndstemmer mente Jason Carter fra Carter-senteret at valget 8. november var en «suksess»:
– Alt i alt var valget på valgdagen en suksess, sa Carter, men pekte samtidig på store utfordringer med «det konstitusjonelle rammeverket». Han fremhevet likevel at gode observasjoner fra stemmelokalene, der 95 prosent av alle rapporter var «positive» i forhold til stemmegivning og telling. En konklusjon som deles av både internasjonale og nasjonale valgobservatørteam.
Bistandsaktuelt møter 19 år gamle Lin Thika som har drevet velgeropplæring på landsbygda utenfor Mandalay. 19-åringen har drevet velgeropplæring gjennom Shalom Foundation som støttes av Norsk Folkehjelp. Et viktig arbeid i et land der demokrati og kunnskap om borgerrettigheter og plikter har stått lavt i kurs gjennom et halvt århundre. Lin Thika mener treningene gorde at flere faktisk stemte under valget søndag.
– Vi har besøkt landsbyer og møtt folk som ønsker informasjon om det å stemme. Vi har forklart dem hva demokrati er, og hva som skjer i et parlament, forteller Lin Thika.
– Folk vet at de skal stemme, men de vet ikke hvordan. Det betyr at mange vegrer seg for å gå til et stemmelokale, men også at flere ikke stemmer riktig, rent teknisk. Jeg tror vårt arbeid har bidratt til at færre stemmer ble avvist under valget på søndag.
Stort ansvar
Han mener likevel at det burmesiske folks tålmodighet nå er svært tynnslitt:
– I 1990 stemte folk, men ingenting skjedde. I 2010 hadde det gått 20 år siden forrige valg, og folk hadde glemt hvordan man stemte. I Myanmar har politikk vært for politikere, ikke for folket - det har ført til at folk sluttet å bry seg. Politikk handlet ikke om deres liv. Jeg håper dette valget skal endre det.
- Les også: Myanmars «ikke-eksisterende» folk
Norsk Folkehjelps landsjef i Myanmar mener tillitten folket nå sannsynligvis har vist NLD, også forplikter.
– Dersom NLD får makt, får de også et stort ansvar med å bevise at de klarer å levere og gi folk et bedre liv. Folket her har vært utålmodige i femti år og har skyhøye forventninger. Men NLD vil ikke klare å levere noe paradis her innen 2020. De «arver» 50 år med autoritært styre. Det blir utfordrende, sier Ingeborg Moa som er svært entusiastisk på vegne av det som nå ligner mer og mer på en valgseier for NLD.
– Det ser ut til at NLD har gjort et brakvalg. Få turte å gjette at de kom til å få en så stor andel av stemmene som de nå ser ut til å ha fått. Det er flott at valget ser ut til å ha foregått på en slik måte at folkets vilje blir hørt. Og det er imponerende, for et land som var et militærdiktatur for bare fem år siden.
PS: Tidskriftet Irrawaddy skriver i dag at det var harde kamper mellom den burmesiske hæren og Shan State Army-North (SSA-N) igår, mandag. Ifølge en talsmann for SSA-N skal Tatmadaw ha utført luft- og artilleriangrep på opprørsgruppens styrker i landsbyen Wan Hai.