–At Abyrint tar ut et så stort overskudd i tillegg til skyhøye konsulenthonorarer er helt ekstraordinært, understreker konsulenten med bakgrunn fra Nordic Consulting Group.
Han har arbeidet i mange år med rådgivning knyttet til bistand, blant annet som konsulent for Verdensbanken, Den asiatiske utviklingsbanken, FN, Norad og UD.
-
Les saken: Konsulenter tok million-utbytte
Ifølge Hansen opererer UD/Norad med en maksimumsrate for «vanlige» norske konsulenter med stor internasjonal bistandskompetanse.
– Denne «maksimale» bistandsraten gjelder åpenbart ikke alltid. Det er forskjell på konsulenter og konsulenter. I en del tilfeller går Norad og UD langt utover de satsene som norske spisskompetente bistandskonsulenter tilbys, sier Hansen.
Lukrativ bistand
Han mener at de store internasjonale revisjonskonsernene har funnet et nytt lukrativt konsulentmarked i internasjonale bistandsoppdrag. Her sitter pengene i mange tilfeller mye løsere enn i et kriserammet privat næringsliv, mener han.
– UD lar seg åpenbart blende av flotte internasjonale merkenavn, og dette ses på honorarkravene som de godtar fra disse, sier Hansen.
Konsekvenser?
Han er i dag pensjonist, men tar fortsatt enkeltoppdrag for sitt gamle selskap NCG. Han synes det er svært vanskelig å skjønne hvordan UD – uansett hvor høyt tiltaket er prioritert – kunne inngå en slik kontrakt med Abyrint.
– Man må jo nesten gratulere firmaet med å ha klart å lure UD trill rundt. En slik sak ville medført at noen måtte ta hatten sin å gå i det private næringslivet, og burde få konsekvenser i UD også. Men jeg tviler på at det får noen konsekvenser, sier Hansen.