Kanadieren Steve Dennis ble bortført sammen med tre andre i grenseområdene mellom Kenya og Somalia for tre år siden da han var på oppdrag for Flyktninghjelpen
- Total svikt i oppfølgingen, både menneskelig og økonomisk. Slik beskriver hjelpearbeider Steve Dennis Flyktninghjelpens oppfølging etter opplevelsen som forandret livet for ham.
Han har saksøkt sin tidliger arbeidsgiver. I går hadde partene et meglingsmøte.
- Vi tar dette på det største alvor og vi bruker mye tid og krefter på saken. Vi er åpne for å lære og har veldig fokus på å se fremover og ivareta de som jobber hos oss nå, sier assisterende generalsekretær Geir Olav Lisle til Bistandsaktuelt.
Dennis og hans advokat er svært ordknappe etter meklingsmøtet, men konstaterer at etter tre års kamp er det fremdeles ingen enighet. Den dramatiske saken ser ut til å ende opp i Oslo Tingrett senere i oktober. Også internasjonalt skaper det overskrifter at en ansatt som ble skutt og kidnappet på jobb nå saksøker sin tidligere arbeidsgiver for manglende oppfølging.
En drept
Angrepet på Flyktninghjelpens bilkolonne 29. juni 2012 er det meste alvorlige i Flyktninghjelpens 63 år lange historie. En kolonne på tre biler ble angrepet i flyktningleiren Dadaab i grenseområdet mellom Kenya og Somalia. Den ene sjåføren, Abdi Ali, ble drept, en person ble alvorlig såret og fire medarbeidere ble bortført.
Flyktninghjelpens biler hadde ikke væpnet eskorte, til tross for at de beveget seg inn i et område med høy risiko. Daværende generalsekretær, Elisabeth Rasmusson, satt i en av de tre bilene som ble angrepet. Bilen hun satt i kom seg unna.
De fire bortførte medarbeiderne, blant dem Steve Dennis og norske Astrid Sehl, ble reddet etter fire dager da soldater alliert med Kenya fant og angrep kidnapperne inne i Somalia.
Fikk ikke gehør
I to og et halvt år har Dennis arbeidet for å få Flyktninghjelpen til starte en uavhengig gransking av hva som virkelig skjedde den dramatiske dagen. Da han ikke fikk gehør hos sin tidligere arbeidsgiver valgte Dennis å gå til sak mot den norske hjelpeorganisasjonen. Nå har han samlet inn over 30 000 dollar for å finansiere rettsaken.
- En uavhengig gransking av det som skjedde er avgjørende for meg og det er også enden på min kamp for å få oppreisning. Rettsaken kan gi meg dette, selv om det ikke forandrer noe på skadene jeg fremdeles sliter med, har Steve Dennis tidligere sagt til Bistandsaktuelt.
Vil ikke spesifisere
Da partene møttes i går skal det være første gangen siden Flyktninghjelpen la et konkret tilbud på bordet i januar i år. Assisterende generalsekretær Geir Olav Lisle ønsker ikke å spesifisere hva tilbudet inneholdt, men sier dette til Bistandsaktuelt:
- Vi er veldig lei oss for belastningen som Steve Dennis har hatt, og vi er svært lei oss for at vi ikke har kommet frem til enighet om dette. Jeg kan ikke kommentere detaljene i meklingen. Vi er åpne for samtale om å komme til enighet fram mot rettsaken, sier Lisle.
Han har tidligere selv reist til Kenyas hovedstad Nairobi for å snakke med Dennis. Det førte heller ikke frem.
- Det ligger i sakens natur at vi står langt fra hverandre i denne saken. Men jeg har ikke lyst til å utdype nå hva disse forskjellene er i, sier Lisle på når Bistandskaktuelt spør om det handler om økonomi eller gransking av hendelsen.
Bistandsaktuelt har også snakket med advokaten til Steve Dennis. Han ønsker ikke å kommentere saken videre på det nåværende tidspunktet.
Klarer ikke jobbe
Dennis ble skutt i låret, og ble senere diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom.
Dennis sier han går til sak for å få oppreising og for å ansvarliggjøre de som tok beslutningene den fatale dagen. I tillegg mener Dennis det er nødvendig å sette sikkerhet og oppfølging av hjelpearbeidere på dagsorden.
- Det siste er selve kjernen i min sak mot Flyktninghjelpen, sier han.
I over ti år har han arbeidet som hjelpearbeider. Dennis har vært utstasjonert i land som Somalia, Sør-Sudan, Tsjad og Sri Lanka. Han sier at karrieren som hjelpearbeider nå er over. Det er umulig å fortsette etter det som skjedde.
Ikke rom for forhandlinger
På spørsmål fra Bistandsaktuelt sier Lisle at de har hatt en løpende dialog med Dennis. Han hevder det er tatt initiativer som ikke har ledet frem.
- Motpartien hevder dere har vært innkalt til tre meklinger og dere nektet å stille?
- Vi har hatt forhandlinger, vi har fremsatt et tilbud i 2015 og har opplevd at det tilbudet ble avvist og at det ikke var rom forhandlinger etter det, sier Lisle.
- Tar dere selvkritikk på manglende oppfølging av Steve Dennis?
- Vi beklager de belastningene Steve Dennis har opplevd i forbindelse med hendelsen i 2012. Vi kan ikke å kommentere på oppfølging av enkeltansatte i media. Men vi jobber systematisk med å forbedre vår støtte og oppfølging til ansatte, og å lære av hendelser. For Flyktninghjelpen er våre ansattes sikkerhet og oppfølging av våre medarbeidere høyeste prioritet.
- Hvor skadelig er denne saken for Flyktninghjelpen?
- Det som skjedde i Dadaab var alvorlig for alle involverte parter. Vi hjelper mennesker på flukt hver dag i verdens vanskeligste områder. Sikkerhet for våre medarbeidere og oppfølgning av våre ansatte er høyeste prioritet og helt avgjørende for å kunne drive våre programmer. Ethvert angrep som truer sikkerheten til våre ansatte og som hindrer oss i å utføre oppdraget vårt er skadelig for oss. Vi jobber hver dag for å minimere risiko, og jobber kontinuerlig for å lære av hendelser, sier Lisle.