Årets Global Wealth Report utgitt av banken Credit Suisse sier at én prosent av verdens befolkning eier like mye som de resterende 99 prosent til sammen.
I 2000 eide den rikeste prosenten ifølge rapporten 48,9 prosent av all privat rikdom. Fram til 2009 falt denne andelen med fem prosentpoeng. Siden 2009 har imidlertid utviklingen snudd, og ulikheten har igjen økt. Andelen som er eid av den rikeste én prosent er i 2015 større enn i 2000.
Utviklingen kan knyttes til verdistigning på verdens børser. Dette kommer særlig de rikeste til gode, siden de i større grad enn andre har sin formue i verdipapirer.
Også andelen som eies av verdens ti prosent rikeste øker. De ti prosent rikeste eier ifølge rapporten 87,7 prosent av all privat formue i 2015.
Flere millionærer i Afrika, India og Kina
Siden årtusenskiftet har det vært en tydelig økning i antallet mennesker med en formue tilsvarende én million dollar (åtte millioner norske kroner) eller mer. Økningen har vært særlig sterk i Afrika, India og Kina.
Utgangspunktet i 2000 var at India og Kina hadde omtrent samme antall dollarmillionærer som alle afrikanske land til sammen. I Afrika er det nå 126 000 dollarmillionærer – fire ganger så mange som i 2000. I India er tallet seksdoblet.
Likevel blekner dette i forhold til utviklingen i Kina, som har fått 1,3 millioner dollarmillionærer.
Kinas middelklasse øker
Rapporten sier at 14 prosent av verdens voksne befolkning tilhører middelklassen. Dette defineres i rapporten som privatpersoner med formue på mellom 400 000 kroner og fire millioner kroner, omregnet til lokal kjøpekraft.
Den store økningen har vært i Kina, der middelklassen er seksdoblet på femten år. Tallet for Kina er beregnet til 109 millioner mennesker, og Kina har nå for første gang en mer tallrik middelklasse enn USA. USA kommer på andreplass med 92 millioner.
I Latin-Amerika hører 11 prosent til middelklassen, mens i Afrika plasseres tre prosent av befolkningen i denne gruppa.
Middelklassen eier en tredel av verdens private formue. Etter finanskrisa i 2007 har imidlertid denne gruppas andel av verdens formue falt. Både befolkningsvekst og det at høyere sosiale lag har blitt rikere spiller inn.
71 prosent eier tre prosent av rikdommen
Nederst på pyramiden kommer 3,4 milliarder mennesker, som har en formue på 80 000 kroner eller mindre. Disse utgjør til sammen 71 prosent av verdens voksne befolkning, men er anslått å eie bare tre prosent av verdens samlede private formue.
Aller øverst troner de ultrarike med formue på 400 millioner kroner eller mer. Disse utgjør ifølge rapporten 123 800 personer. 50 prosent av dem bor i USA, og 25 prosent i Europa. Resten av verden deler de siste 25 prosent.
Global Wealth Report 2015 omfatter ikke ulikheter i inntekt, kun i formue. Tallene tar ikke hensyn til sparing i offentlig regi, som for eksempel i Norge, der staten tar en stor del av ansvaret for pensjonsutbetalinger og utgifter til helse og utdanning.
Det er også andre store utfordringer med å sammenligne formue på tvers av landegrenser, og i mange land er tilgangen på data begrenset.