Det var første gang de to møttes etter National League for Democracys (NLD) brakvalg 8. november. De to ble enige om «å samarbeide om stabilitet og fred, nasjonal forsoning og utvikling av landet i henhold til folkets vilje», ifølge en uttalelse lagt ut på senior-generalens Facebook-side.
Det er knyttet stor spenning til om, og eventuelt hvordan, overføring av makten vil skje i det tidligere militærdiktaturet, men både senior-generalen og sittende president Thein Sein har sagt at de vil respektere valgresultatet. Daw Aung San Suu Kyi NLD tok nær 80 prosent av de setene som var på valg i parlamentet.
Men tross en overveldende valgseier står utfordringene i kø for NLD. Og Aung San Suu Kyi og hennes parti må i stor grad styre på generalens nåde. For selv om han har sagt at han vil respektere valgresultatet, vil NLD-lederen aldri kunne kontrollere militæret.
Den kritiske fasen
Redaktør i det anerkjente tidskriftet Irrawaddy har tidligere uttalt til Bistandsaktuelt at valgresultatet betyr at Myanmar nå er ved et kritisk veiskille.
– Så langt har dette gått veldig bra. Men nå kommer den fasen som aldri tidligere har skjedd i dette landet; overføring av makt. Dét er den kritiske delen, sier Aung Zaw.
– Nå har millioner av mennesker valgt forandring. Tiden er kommet for at de gamle mennene må se at slaget er tapt, men de nærmeste månedene blir svært kritiske. Det vil være nervøsitet, usikkerhet og spekulasjoner. Hos folket, hos politikere og i det internasjonale samfunnet, sier Aung Zaw.
– På hvilken måte?
– Militæret har en nøkkelrolle i dette landet. De har fortsatt 25 prosent av setene i parlamentet og styrer uavhengig av valgresultatet tre av de viktigste departementene. Valget har vært fredelig, men hvordan militæret nå vil forholde seg til resultatet er høyst usikkert.
- Les også: Skal hun få bestemme nå?
– Men må Aung San Suu Kyi og NLD ta med seg noen fra det gamle regimet inn i en eventuell ny regjering, for å gjøre overgangen så myk som mulig?
– Det er vanskelig å si. Hun er gitt et enormt mandat. Når hun nå skal tilbake til parlamentet vil hun gå inn i salen med en helt annen kroppsholdning. Hun er ikke lenger en minoritet, folket står bak henne nå, og det kan hun bruke i møte med disse som har stjålet folkets tillit gjennom så mange år. Gjennomkorrupt og med et falsk budskap om reformer, sier Aung Zaw.
- Les også: – Stemmer for forandring
Møtte også presidenten
Tidligere i dag møtte landets store demokrati-ikon også president Thein Sein for å drøfte hvordan maktovertakelsen skal bli så myk som mulig. Det var første gang etter valget også de to møttes. Møtet varte i 45 minutter og foregikk i presidentpalasset i hovedstaden Naypyidaw.
– Vi har åpnet en kommunikasjonskanal mellom de to sidene, sa Ye Htut, presidentens talsmann, etter møtet onsdag.
Den nye regjeringen skal først tas i ed på nyåret. Det vil være første gang landet får en demokratisk valgt regjeringen på mer enn fem tiår.
Et av mange ubesvarte spørsmål er hvorvidt det blir en samlingsregjering, der både NLD og det nåværende militærstøttede regjeringspartiet USDP deltar, slik presidenten og militæret argumenterer for. De mener at NLD vil trenge militærets støtte i et land med stor fattigdom, svak infrastruktur og et utdatert byråkrati.