Tilhengere av  Rwanda National Congress protesterer i Sør-Afrika mot drapet på Patrick Karegeya (54). De anklager president Paul Kagame for å stå bak drapet på den tidligere etterretningssjefen. Foto: NTB Scanpix /Reuters

Kagames motstandere tas av dage

På årets første dag ble den tidligere rwandiske militære etterretningssjefen Patrick Karegeya (54) funnet kvalt på et luksushotell i Johannesburg i Sør-Afrika der han levde i eksil etter å ha flyktet fra Rwanda. Kritikere anklager Rwanda for å stå bak dette og en rekke andre drap.

Karegeya ble funnet drept på hotellet der han skulle møte en rwandisk forretningsmann. Forretningsmannen er en velkjent skikkelse i Rwanda, og en person som offeret stolte på. En blodig tau ble funnet i rommets safe. Sørafrikansk politi jakter nå på den rwandiske forretningsmannen.

Det rwandiske opposisjonsmiljøet anklaget umiddelbart Rwandas president Paul Kagame for å stå bak mordet.

I en tale søndag sa Kagame at Rwandas ledere trenger ikke beklage det "som skjer med landets fiender".  Han sa også at "det får store konsekvenser" for de som forsøker å undergrave Rwanda. På lørdag skal forsvarsminister general James Kaberebe ha sagt om Karegeya: "Om du lever som en hund, så dør du som en hund". Dette er det nærmeste Rwanda har kommet med å innrømme innblanding i drap på opposisjonelle.

Ifølge kritikerne er det mye som tyder på at rwandiske dødsskvadroner opererer både i Europa og Afrika.  Det hevdes at rwandiske agenter hyrer inn lokale drapsmenn for å utføre ugjerningene.

Fra alliert til fiende

Kagame og Karegeya kjempet sammen i Uganda-krigen som  førte Yoweri Museveni til makten i Uganda, og senere i Rwanda Patriotic Front/Army som erobret makten i Rwanda i 1994. RPFs overtakelse av makten gjorde slutt på folkemordet mot tutsier og moderate.  I en periode etter RPFs maktovertagelse var Karegeya en del av de innerste maktsirklene og en nær medarbeider av Kagame. Som sjef for den militære etterretningstjenestens utenlandsavdeling var han ansvarlig for jakten på regimets fiender de første årene etter 1994. Han er mistenkt for å stå bak mordet på landets tidligere innenriksminister i Kenya i 1998.

Men i 2006 ble Karegeya arrestert anklaget for «dårlig disiplin». Han ble sittende i 18 måneder uten lov og dom. Trolig var grunnen at han nektet å rette falske kuppanklager mot noen medoffiserer som president Kagame betraktet som en politisk trussel. Karegeya flyktet til Sør-Afrika i februar 2008. To år senere flyktet ytterligere tre tidligere Kagame-medarbeidere:  Den militære stabsfjen, tidligere riksadvokat og tidligere hærsjef general FaustinKayumba Nyamwasa , som også hadde vært landets ambassadør i India.

Disse fire etablerteoppoisjonspartiet Rwanda National Congress (RNC). Målet var  å fjerne Kagame fra makten, etter eget utsagn, med demokratiske midler. Rwanda har forbudt organisasjonen og dømt «Firebanden» til lange fengselsstraffer «in absentia». Rwanda anklager RNC for å stå bak flere håndgranatangrep i Kigali.

Drapsforsøk

General Nyamwasa ble skutt utenfor sitt hus i Johannesburg i juni 2010, men ble truffet i magen og overlevde. Mens han lå på sykehuset ble han forsøkt kvalt. Saken mot to rwandere og deres tanzanianske og somaliske medhjelpere er på gang i Sør-Afrika. Retten er blitt fortalt om lydopptak der rwandisk etterretningssjefer diskuterer drap av Nyamwasa og Karegeya med agenter i Sør-Afrika.

En rwandisk journalist Jean-Léonard Rugambage, som forsøkte å undersøke saken i Rwanda, ble drept kort tid etter.

 Nyamwasas bror,  oberstløytnant   Rugigana Ngabo ble arrestert av Kagames folk i Kigali, og sitter fortsatt fengslet.

Karegeya ble i en periode etter dette beskyttet av sørafrikansk politi, men valgte selv å avslutte beskyttelsesprogrammet. Men han bodde i et bevoktet område nær byen Krugersdorp.

Den rwandiske regjeringsavisen New Times skal ha advart Nyamwasa og Karegya i mai 2011: «Du kan løpe. Du kan gjemme deg. Men du vil ikke unnslippe».

Kretsen rundt Nyamwasa har nok skapt bekymring i Kigali, ikke minst fordi han stod sentralt i det militæret, og har et omfattende kontaktnett. Nyamwasa har også fortalt sørafrikanske medier at det var Kagame som beordret drapet på Kongos tidligere president, Laurent Kabila (far til nåværende president).

Les tidligere saker om Rwanda:

Annerledeslandet i Øst-Afrika

Det autoritære paradoks

Styrer med hevet stokk

Opposisjonelle drepes

De har vært en rekke mord på rwandiske opposisjonelle de siste 20 årene:

  • I fjor advarte britisk politi to navngitte rwandiske eksil ledere om drapstrusler mot dem.
  • En domstol i Ørebro dømte i oktober i fjor en burundisk mann, Emmanuel Habiyambere til åtte måneders fengsel for spionasje på rwandiske eksil-personer. Han skal ha sendt informasjonen videre til den rwandiske generalen Jack Nziza.
  • I 2012 ble RNC-formannen i Afrika, Frank Ntwali, angrepet og knivstukket 12 ganger i Sør-Afrika. Men han han overlevde. En kvinne innrømmet at hun var blitt rekruttert av rwandisk etterretning for å drepe Ntwali.
  • Både Sverige og Belgia har utvist rwandiske diplomater, mistenkt for spionasje på egne lands eksilborgere.
  • Den sørafrikanske mediegruppen Media 24 har laget en liste over minst 15 personer som er trolig blitt myrdet på ordre fra Kigali i perioden 1995 til 2011.

Flere av president Paul Kagames sterkeste motstandere er blitt myrdet. Rwanda-regimet avviser alle anklager om at de er skyldige.Foto. Jan Speed
Publisert: 13.01.2014 02:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:07:18