Nita Kapoor, direktør i Fredskorpset.

50-åring på lavkarbo

Fredskorpset har fylt 50 år, og utenriksminister Børge Brende mener jubilanten har blitt for feit: Nå må de slanke seg fra 44 til 25 land innen utgangen av 2014.

Høyre tok gjennom valgkampen til orde for at norsk bistand må konsentrere seg om færre land. Nå har Brende dratt sverd, og først på huggestabben ligger Fredskorpset (FK). I tildelingsbrevet for 2014 får de pålegg om å kutte fra 44 til 25 samarbeidsland før året er omme.


– Dersom Fredskorpset må gjøre denne landreduksjonen i løpet av 2014, regner vi med at det vil påvirke 22 kontrakter og rundt 20 prosent av deltakerporteføljen, sier Nita Kapoor, direktør i Fredskorpset på telefon fra Sør- Afrika.


Det betyr i praksis at flere kontrakter med partnerorganisasjoner må brytes av, og at «fredskorpsere» på utveksling må kalles hjem før tiden.


Gjør verden mindre


Fredskorpset legger til rette for utveksling av mennesker mellom bedrifter og organisasjoner i Norge og land i sør. Målet er gjensidig læring, demokratisering og solidaritet. Utvekslingen går begge veier: nordmenn reiser til land i Afrika, Asia og Latin-Amerika, og mennesker herfra kommer til Norge.


Siden 1963 har nesten 8000 reist. I skrivende stund er rundt 600 på utveksling. Fredskorpset er et statlig forvaltningsorgan underlagt Utenriksdepartementet (UD).
– «Vi gjør verden mindre» sier Fredskorpset om seg selv. Men nå krymper altså Fredskorpsets egen verden, og kanskje pengesekken også?


– Vi har ikke fått signaler om at det blir mindre penger. Vi regner med å  opprettholde samme antall utvekslinger hvert år, men fordelt på færre land, sier Kapoor.


Bra med kutt


Kuttet kom ikke som et sjokk. FK satte selv i 2011 et mål om å redusere prosjektland fra 50, som de hadde da, ned til 30.


– Så dere ønsket selv å kutte?
– Ja. Vi tror flere og større prosjekter i færre land er mer effektivt. Da kan prosjektene dra større nytte av hverandre. Den nye regjeringens instruks kom altså i en fase da vi allerede var godt i gang med et konsentrasjonsarbeid. Det nye er at de har framskyndet prosessen, og at det også berører UNG- programmet vårt, noe vi opprinnelig ikke hadde tenkt før i vår neste strategiperiode, forklarer Kapoor.Derfor har FK sendt over en konsekvensutredning til UD hvor de foreslår å utsette fristen for full utfasing til 2015.


Ber om utsettelse


– Vi ber om utsatt frist for at fredskorpsere på utveksling skal slippe å avbryte. Noen tar permisjon fra jobben, vi vil nødig måtte kalle disse tilbake. Videre får partnere som gjennomfører utvekslingene tilstrekkelig tid til å bytte ut partner i ett berørt land, med partner i ett av landene på vår liste.
– Og hvilke land står på den listen?


– FK kommer ikke til å gjøre landlisten offentlig før vi har informert partnerne. Det vil skje i slutten av mai. Vi har basert landvalget på en kombinasjon av praktiske, tekniske og politiske hensyn.


– Men hvis dere kutter andre land enn UD bestemmer seg for å kutte, så blir det jo ikke færre bistandsland totalt sett?
– Vi beholder de landene hvor vi er størst, jeg kan vanskelig se for meg at regjeringen kutter disse landene. Dette er land Norge har sterke bånd til.


Bistandsaktuelt kjenner ikke til hvilke land som til slutt vil bli droppet, men FK-statistikk fra 2013 viser at Fredskorpset har færrest utvekslingsprosjekter i Latin-Amerika og Vest-Afrika.

Publisert: 27.05.2014 03:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:05:44