Paul Kagame, her i rollen som sjåfør, var en av de sentrale lederne i opprørshæren på 1990-tallet. Da Rwanda Patriotic Front overtok makten i 1994 ble de hyllet som helter. Opprørerne reddet i praksis tutsi-befolkningen fra å bli utryddet. Foto: Gilles Peress / Magnum photo

Styrer med hevet stokk

Mens Rwandas president får mye skryt i vesten for sitt lands reformer og utviklingsresultater, er det lite beundring av hans holdning til menneskerettigheter og demokrati. Hvem er egentlig den magre mannen som styrer Rwanda?

New York Times beskriver den 56-årige eks-soldaten som en hissig og hardhendt leder. Avisen siterer blant annet en kilde som hevder å ha vært til stede på presidentkontoret da Kagame ved en anledning skjelte ut en økonomisjef og en kaptein i hæren. Deretter begynte han personlig å slå løs på de to underordnede med stokk, før han lot to vakter fortsette den fysiske avstraffelsen.

Trakassering

Kagames lederstil på kontoret synes også å ha smittet over på måten han styrer landet. En rapport fra Commonwealth Human Rights Initiative i juli 2009 satte fokus på «manglende politisk frihet og trakassering av journalister». Rapporten oppfordret regjeringen til å gi den politiske opposisjonen større rom og ytringsfrihet. Den kritiserte også regjeringen for overgrep begått av rwandiske tropper i nabolandet DR Kongo.

I opptakten til presidentvalget i 2010 krevde FN full gransking av påstander om politisk motiverte drap på opposisjonelle. André Kagwa Rwisereka, nestleder i Democratic Green Party, ble funnet med hodet skåret av. En tidligere general som hadde kommet på kant med Kagame ble utsatt for et mordforsøk. En journalist, som forsøkte å undersøke omstendighetene rundt mordforsøket, ble selv drept.

Også flere andre rwandiske pressefolk og kritikere av regjeringen har vært utsatt for bortføringer og drap. Enkelte av hendelsene har skjedd i naboland.

Benekter støtte

Rwanda er også blitt kritisert av FN for å ha finansiert opprørsgruppen M23 i nabolandet DR Kongo, en gruppe som har begått omfattende overgrep og tvangsrekrutterer soldater, også barn. Regjeringen i Kigali benekter på sin side all støtte.

Det er strenge reguleringer av pressens virksomhet, offentlige ytringer og sivilsamfunnets rolle. Reguleringene blir i stor grad begrunnet med de historiske erfaringene fra folkemordet i 1994, der pressen spilte en rolle i å fremme et hat mot tutsi-befolkningen.

Paul Kagame er født i sørlige del av Rwanda, men måtte flykte med familien allerede som 2-åring, etter en politisk omveltning der tutsiene mistet sin maktposisjon. Han vokste opp som flyktning under harde kår i nabolandet Uganda. På 1980-tallet kjempet han i Yoveri Musevenis opprørshær i Uganda. Senere ble han med i den tutsi-dominerte Rwanda Patriotic Front, og i 1990 ble han opprørshærens øverste leder. 

Etter at RPF invaderte landet og stanset folkemordet i 1994, ble Kagame visepresident og forsvarsminister. Likevel ble han regnet som landets egentlige leder. I 2003 ble han valgt til president, og gjenvalgt i 2010.

Publisert: 19.12.2013 04:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:07:28