Obama opphever «abort-forbud»

Barack Obama har bestemt at amerikanske skattemillioner igjen kan gå til organisasjoner som åpner for abort. Mange jubler, mens Vatikanet er «svært skuffet».

I sin andre dag i Det hvite hus satte den nye presidenten en tykk strek over den første ordren til sin forgjenger, George W. Bush. Den såkalte Mexico City Policy er historie for denne gang. USA kan igjen støtte organisasjoner som jobber med abortspørsmålet i utviklingsland.
- (Den) har underminert anstrengelsene for å fremme trygg og effektiv frivillig familieplanlegging i utviklingsland, sa Barack Obama i forbindelse med at ordren ble gitt.
Han prøvde på sitt vanlige vis å tone ned de politiske motsetningene på et av verdipolitikkens mest sensitive områder.
- Det er på tide at vi slutter å politisere dette spørsmålet […]. Jeg har bedt mine folk om å dra ut til alle leire, med mål om å minske antall uønskede graviditeter, sa Obama.

Enorme kutt. FNs befolkningsfond (UNFPA) er en av mange organisasjoner som har gått glipp av enorme summer på grunn av politikken som er blitt ført i Det hvite hus under Bush. FNs familieplanleggere fikk hele 244 millioner dollar mindre å rutte med - til tross for at de ikke utfører noen aborter, og tvert i mot er mest opptatt av prevensjon som virkemiddel. Ifølge UNFPA ville dette årlig vært nok til å hindre to millioner uønskede svangerskap, nesten 800.000 aborter, 4.700 dødsfall blant barselkvinner og mer enn 77.000 dødsfall blant småbarn.
- Jeg ser frem til å jobbe med kongressen for å gjenoppta amerikansk støtte til FNs befolkningsfond. Slik vil USA slutte seg til 180 andre giverland som jobber sammen for å minske fattigdom, bedre helsen til kvinner og barn, forebygge AIDS og tilby familieplanlegging til kvinner i 154 land, uttalte den nye presidenten.

Kritikk. USA har i lang tid fått sterk kritikk for regelen om at ingen amerikanske skattepenger kan gå til organisasjoner som jobber med å fremme trygge aborter. Til sammen er det hvert år drøyt 19 millioner utrygge og illegale aborter i utviklingslandene. Antallet er så godt som uforandret siden 1995.
I utviklingsland foregår mer enn halvparten av alle abortene «utrygt», det vil si uten skikkelig utstyr og under forhold som ikke tilfredsstiler medisinske minstekrav. I Afrika er hele 98 prosent av abortene utrygge, i Latin-Amerika og Karibia er tallet 94 prosent.

Jubel. Organisasjoner som jobber med kvinnehelse, har lenge visst at de hadde Obama på sin side. Reaksjonene lot ikke vente på seg da den nye presidenten signerte ordren.
- Vi er trygge på at USA under den nye presidenten vil gjenoppta sitt lederskap i å fremme og beskytte kvinners reproduktive helse og rettigheter verden over. Dette er et viktig steg mot å skape en verden der alle kvinner kan delta som likestilte medlemmer av samfunnet, sier leder Thoraya Obaid i UNFPA.
- I åtte lange år har «The global gag rule» blitt brukt av Bush-administrasjonen i et politisk spill med livene til fattige kvinner, hevder Gill Greer i International Planned Parenthood Federation i London.
- CARE, som jobber med kvinnerettet bistand, har ved flere anledninger sagt nei til penger fra Bush-regjeringen på grunn av uenighet i de sterke politiske føringene som har fulgt pengene. At Obama nå har opphevet forbudet, er til stor hjelp for kvinner i fattige land, menerMarte Gerhardsen, generalsekretær i CARE Norge.

Gleder seg. - Dette er en gledens dag for oss som er opptatt av kvinnehelse. Intet prevensjonsmiddel er hundre prosent sikkert. Og det er dårlig pasientbehandling å gi prevensjon uten å kunne gi informasjon om mulighetene for abort de gangene prevensjonen sviktet, sier samfunnsmedisiner Berit Austveg.
Hun har arbeidet med kvinnehelse i i utviklingsland i en årrekke, og har blant annet gitt ut boka «Kvinners helse på spill. Et historisk og globalt perspektiv på fødsel og abort.»
Eksperten på kvinnehelse understreker at den amerikanske pengestøtten til prevensjon har vært betydningsfull. Det var et stort tilbakeslag for organisasjonene da det ble lagt strenge restriksjoner på pengestrømmen under president Bush.
Presidentens direktiv krevde at for å motta amerikanske midler måtte organisasjoner som drev prevensjonsveiledning skrive under på at de aldri skulle nevne abort som en mulighet for kvinner som hadde blitt uønsket gravide.
- Noen skrev ikke under og mistet økonomisk støtte. De kom i en forferdelig skvis, skulle de akseptere å arbeide under rammer de mente var uakseptable, eller skulle hele arbeidet stoppe opp, sier Austveg.

Fortvilelse. Nyheten om at USA igjen vil støtte organisasjoner som rører ved abortsaken, vekker også harme og fortvilelse. En representant for Vatikanet omtalte vedtaket som «svært skuffende» i sitt talerør L'Osservatore Romano.
Den republikanske kongressmannen John Sullivan var ikke sen med å fordømme vedtaket. I et brev til Det hvite hus bønnfaller han og flere andre kongressmedlemmer Obama om å gjøre retrett. I ryggen har de det kristenkonservative miljøet i USA som var viktige støttespillere for George W. Bush da han ble valgt til president i to perioder. Og Sulivan var ikke alene.
- I går utstedte president Obama ordren som forbyr tortur av terrorister (på Guantanamo), men i dag signerte han en ordre som eksporterer tortur mot ufødte barn over hele kloden, sa Tony Perkins i den «rett-til-liv»-organisasjonen Family Research Council.

Blandet optimisme. Den norske utviklingsministeren Erik Solheim mener Obama viser handlekraft.
- Dette er veldig positivt. Det er nok et eksempel på at alle kynikerne har tatt feil. De sa at han ikke kunne slå Hillary. De sa at han ikke kunne bli president. Og så at han som president ikke ville gjennomføre noe nytt. Nå er disse kynikerne i skammekroken. Det vil bli lettere for Norge å samarbeide med USA fremover, sier Solheim til Bistandsaktuelt.
Det store spørsmålet mange nå stiller seg, er om det vil komme nye midler for å bekjempe mødredødelighet. Tusenårsmålet om å redusere mødredødeligheten med tre fjerdedeler mellom 1990 og 2015 er det målet der man har kommet kortest. Hvert år dør over 500.000 kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel. For mellom fire og seks milliarder dollar i året kan man få bukt med mødredødeligheten i de 75 fattigste landene. I 2004 ble det gitt bare 530 millioner dollar til dette formålet.

ABORT VERDEN OVER

• Utrygge aborter defineres av Verdens helseorganisasjon som inngrep som utføres av personer uten nødvendige kunnskaper eller under forhold som ikke tilfredsstiller medisinske minimumskrav.
• Antall fremprovoserte aborter i verden sank fra 46 millioner til 42 millioner mellom 1995 og 2003. 35,5 millioner av verdens aborter skjer i utviklingsland.
• Andelen utrygge aborter går opp - fra 44 prosent til 47 prosent av alle fremprovoserte aborter. I 2003 var det 19,2 millioner utrygge aborter i utviklingsland og 500.000 i rike land.
• Andelen kvinner som tar abort går ned, fra 35 per 1000 kvinner til 29 per 1000 kvinner. Andelen er lavest i Vest-Europa, 12 per 1000 kvinner. Den er høyest i Latin-Amerika og Karibia, 31 per 1000 kvinner. I Afrika og Asia er den 29 per 1000 kvinner.
• 17 land har mellom 1995 og 2005 utvidet de lovlige mulighetene for kvinner til å ta abort. El Salvador, Nicaragua og Polen er blant landene som har strammet inn lovgivningen.
Kilde: Verdens helseorganisasjon

Publisert: 29.01.2009 15:13:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 19:12:17