Utenlandske aktivister demonstrerer for sex-arbeideres rettigheter i Kolkata. Sidas støtte til organisasjonen Mama Cash har skapt debatt i Sverige. Foto: ntb/Scanpix

Sexkjøpdilemma

Mama Cash er en nederlandsk bistandsorganisasjon som arbeider spesielt for kvinner. Visjonen på hjemmesiden lyder slik: «Isteden for passivt å se på urettferdighet, diskriminering og vold mot kvinner, vil Mama Cash slåss for endringer som kan og må gjøres».

Organisasjonen samarbeider med små kvinne-ledete, innovative grasrotgrupper som når ekstremt utsatte kvinner. Så langt er alt vel og bra, men den støtter også sex-arbeidere og mener at prostitusjon må bli akseptert på linje med andre yrker. 

Norads svenske «søster» Sida støtter Mama Cash. 31 millioner svenske kroner kommer fra den svenske statskassen til Mama Cash. Dette provoserer svenske kvinneorganisasjoner. Paraplyorganisasjonen Sveriges Kvinnolobby reagerer sterkt på at bistandspenger går til en organisasjon som mener at kvinnekroppen kan kjøpes og selges. Kvinnolobbyen henviser til at sexkjøp er forbudt i Sverige. Det ansees som en forbrytelse og vold mot kvinner. I sin handlingsplan mot kjønnsrelatert vold hevder Sida selv at prostitusjon må bekjempes. Hvordan kan da Mama Cash få svenske bistandsmidler?

Det er bladet «Omvärlden» som utgis av Sida på uavhengig grunnlag som forteller historien om Mama Cash og de svenske bistandskronene. 

DET VISER SEG naturligvis at virkeligheten er mye mer komplisert enn at en organisasjon som ikke er i tråd med svensk lov automatisk må strykes på listen av bistandsmottagere. Carolina Johansson Wennerholm, likestillingsansvarlig i Sida sier at Mama Cash gjør en veldig god jobb. Gjennom sine nettverk når de fram til kvinner som få andre aktører makter å hjelpe. Det gjelder ikke minst lesbiske kvinners overlevelse i svært homofobe land.  Andre eksempler er støtte til muslimske jenter i slumområdene i Mumbai, prevensjonsopplæring for katolske kvinner i Polen og arbeid mot tvangssterilisering av hiv-positive kvinner i Namibia.

Et nesten klassisk bistandsdilemma. Skal man gå rundt prinsipper for kunne yte praktisk hjelp til dem som sårt trenger det? En snublende nær parallell er kronprinsessens reise til India for å hjelpe et homofilt vennepar med surrogati-tvillinger alene på et sykehus i New Delhi. Surrogati er forbudt i Norge, men her var det menneskelige hensyn og barn som trengte umiddelbar hjelp.  

DET GJØR IKKE situasjonen lettere at støtten til sex-arbeidere er en viktig del av Mama Cashs arbeid. I flere land organiserer nå sex-arbeidere seg til kamp for rettigheter. I år lanserte Mama Cash et fond som arbeider for anerkjennelse av sex-arbeidere og flere store konferanser har vært arrangert. 

Dette ser imidlertid ikke ut til å skremme store bidragsytere fra Mama Cash. Ikke overraskende er de største donorene er i Nederland, blant annet kommer store penger fra det nederlandske postnummer-lotteriet. På listen over internasjonale partnere er det ingen norske navn, men både svenske Sida og Irlands Irish Aid er representert. Ellers er det solide navn som dominerer listen, her er Ford Foundation, Goldman Sachs Charities Foundation og Levi Strauss Foundation. 

Hva er så svaret på dilemmaet? Trolig har Sidas Carolina Johansson Wennerholm et godt poeng når hun sier: « Dersom svenske normer i alle spørsmål er forutsetningen for samarbeid, blir det til slutt vanskelig å finne aktører å arbeide med.»

Eva Bratholm er kommunikasjonsdirektør i Norad

Publisert: 21.12.2012 03:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:40:18