Oppranns fotografier består av et imponerende antall motiver – alt fra djevelutryddelse, fødsler, krigføring og rusmisbruk. Boken begynner ved livets start med graviditet og fødsler. Deretter følger fotografier av oppvekst, jobb og alderdom, før boken avsluttes med begravelser.
Bildene illustrerer ikke bare ulike situasjoner i et menneskes liv; de fanger også menneskers reaksjoner. Opprann kommer tett på kjærlighet og lykke, glede og smerte, hat og sorg, slit og desperasjon.
Opprann har i nesten tre tiår fotografert en rekke forskjellige motiver av mennesker fra ulike kulturer. Her har han foreviget et forsøk på djevelutdrivelse på Table Mountain, i Cape Town, Sør-Afrika.
Likheter og forskjeller fra barndom til begravelse
«Fem hundre sekunder fra solen» kan deles opp i ulike sekvenser. Fotografiene i hver sekvens viser at mennesker fra forskjellige kulturer likevel har mange likhetstrekk. Mødre ammer barna sine i alle verdens hjørner. Mennesker leser over hele kloden, om enn på mange forskjellige språk. Noen barn går på skole i uniform, andre går med de klærne de vil, og flere jenter bruker hijab. Mange barn går til skolen.
Flere av fotografiene står i kontrast til hverandre, og kan tolkes på mange forskjellige vis. For eksempel har Opprann plassert fotografier av mennesker i bevegelse i samme sekvens som bilder av funksjonshemmede. Ved å gjøre dette, kommer de fysiske kontrastene mellom menneskers behov og forutsetninger tydelig frem. Samtidig illustrerer disse fotografiene også de emosjonelle kontrastene mellom fellesskap og deltagelse, og isolasjon og ensomhet.
Bildene reiser en del dagsaktuelle spørsmål: Vil de mange jentene som går på skole i land der kvinner undertrykkes, få et bedre og enklere liv enn sine mødre og bestemødre? Eller vil dagens unge jenter ende opp som undertrykte individer, i en verden der kvinneundertrykkelse fortsatt er et internasjonalt problem?